Keiki (nowy przyrost) - porady

ODPOWIEDZ
Rokitnik
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 14:51

Re: Keiki (nowy przyrost) - porady

Post »

Obrazek

Niestety większość korzeni - jak mowiliście - zgniła. Obcięłam i tyle zostało :-( Trochę korzeni starych, do tego te nowe i 2 małe nowe roślinki na dole (Nie na pędach kwiatowych). Gdy podrosną, to będę pytać, jak je oddzielić.

Obrazek

Obrazek
Wsadziłam do świeżego podłoża, trochę głębiej. Nie będę na razie odcinać górnej części, niech rośnie w całości. Na pędach ma jeszcze 2 keiki. Gdy podrosną, to oddzielę.

Gdybym tylko wyczuła, dlaczego te korzenie tak się psują - za sucho, za mokro?

Dziękuję Wam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W przypadku falenopsisów zasada jest prosta - podlewasz (namaczasz na okres ok. 15 - 30 minut) wtedy, kiedy kolor korzeni zrobi się srebrno - szary, a podłoże będzie suche.
Istotna jest jakość podłoża, to produkcyjne w którym kupujemy to pierwszy gwóźdź do trumny i dlatego najlepiej niezwłocznie po zakupie je wymienić najlepiej na samą korę śródziemnomorską, nawet jeśli szybciej storczyk skończy kwitnąć. Z własnego doświadczenia zwlekanie z tym kończy się najczęściej uszkodzeniem korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doniczkowce dzielnie znoszą moje tortury, przelane i nawodnione pierwszy raz - po 5 tygodniach - od pocięcia i posadzenia.
Obrazek

---8 paź 2019, o 19:09 ---

Mam pytanie do doświadczonych storczykarzy - doniczka stoi na parapecie ok 17-18C, cieplej nie będzie. Przenieść w cieplejsze miejsce czy tak zostawić?

---15 paź 2019, o 21:22 ---

Zdecydowałam się jednak na wysoką temperaturę i wilgotność, niech maluchy bardziej podrosną. W niską temperaturę przeniosę później ... tylko skąd ja wezmę wtedy długi dzień, żeby zaindukować kwitnienie??
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na indukowanie kwitnienia nie ma wpływu długi dzień, tylko określony zakres temperatur. W przypadku falenopsisów oscyluje ona wokół ok. 19 - 21 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---

Post »

W przypadku phal. wpływ mają trzy czynniki: temperatura - ok 17-18C, 'długi dzień' ok 10-12 godzin i czas trwania w tych warunkach - ze 2-3 miesiące.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Falenopsisy indukują kwitnienie wtedy kiedy przez określony czas jest faktycznie chłodniej, czyli wiosną, jesienią wtedy jednak dzień jest coraz krótszy. Typowe marketowe hybrydy potrafią wypuścić pęd kwiatowy nawet w okresie zimowym, chociaż zastanawiam się czy to można zaliczyć do pojedynczych przypadków.
Natomiast podany przez Ciebie zakres temperatur 16 - 18 to są temperatury nocne. Dzienne, jak podałem wcześniej to 19 - 21.
Czyli zakres temperatur, który indukuje kwitnienia, to dzień ok. 19/21, noc 16/18. Oczywiście w przypadku hybryd marketowych mogą zdarzać się niewielkie odstępstwa w tej kwestii.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---

Post »

A kto mi zabroni sterować kwitnieniem? :D
Keiki i tak muszą do tego dorosnąć ? przejść fazę wegetatywną w wysokiej temperaturze i wilgotności, osiągnąc 5-7 w pełni wykształconych liści. Dopiero wtedy można myśleć o inicjowaniu kwitnienia.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dojrzałość do kwitnienia to oczywiście oczywistość. :wink: Warto jednak uzupełnić kwestię inicjacji:
Kwitnienie:
Większość hybryd Phalaenopsisów nie wymaga żadnych zabiegów indukujących kwitnienie i kwitną one samoistnie co roku lub nawet częściej. Jednak w razie napotkania upartego osobnika wystarczy przez około miesiąc zwiększyć różnicę temperatur między nocą a dniem do 6-10°C (czyli na przykład w dzień 25°C, a w nocy 18°C). Najłatwiej to zrobić, uchylając nocą okno i zamykając je w ciągu dnia, a w lecie - wystawiając roślinę na zewnątrz w dość cieniste miejsce. 30 dni takiego traktowania automatycznie indukuje wzrost nowych łodyg kwiatowych. To jest też sekret uprawy przemysłowej zapewniający dostępność w kwiaciarniach kwitnących roślin o każdej porze roku.

Ponieważ gatunki z rodzaju Phalaenopsis mogą kwitnąć w różnych porach roku, okres kwitnienia hybryd Phalaenopsisów zależy od ich genealogii i potencjalnie roślina może kwitnąć o dowolnej porze roku. Normalnym okresem kwitnienia większości popularnych hybryd jest okres od późnej jesieni do wiosny, ale są też odmiany kwitnące latem i jesienią.
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html

Czyli zakres temperatur na inicjację kwitnienia może mieć wpływ, ale nie musi. Wszystko zależy od danego osobnika.

Z moich obserwacji, hybrydy nie inicjują kwitnienia latem gdy są wyższe zakresy temperatur od wyżej podanych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---

Post »

Póki co wróciły pod folię, w temperaturę ok. 28 C, wilgotność ok 80%, żeby oczywiście osiągnąć tę oczywistość :wink:
x-y - 19
---

Post »

I rosną jak szalone
Obrazek

Ale chyba zaczęły się pokazywać pędy kwiatowe..i nie wiem czy to jest powód do radości :roll: Pod folią mają za mało światła. No chyba, że się mylę i to nie jest zapowiedź kwitnienia. Waszym zdaniem co to? Z prawej na 99% stawiam na kwiatowy, a z lewej?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obserwuj i zobaczysz niebawem czy to pęd czy korzonek. Patrząc na zdjęcie zauważyłam bardzo mokre liście. Uważaj by nie doszło do zalania stożka wzrostu
x-y - 19
---

Post »

gapapl zraszam całość podczas wietrzenia co ok 3 dni. Przy tak wysokiej temperaturze wszystko szybko schnie, a rosa osiada na folii od wewnątrz. 2-3 godziny i liście suche, więc nie osuszam stożków.

Udało mi się jeszcze wyciąć te stare kikuty łodyg i stary pęd kwiatowy który wyrósł z keiki...mimo, że też ruszył. Przy okazji odkryłam, że tam wyrastają dwa pędy kwiatowe a nie jeden
Obrazek Obrazek

Nie przypuszczałam, że miesiąc w niskiej temperaturze zaindukuje kwitnienie :? W sumie gorąco/zimno/gorąco i storczyk wypuszcza pędy kwiatowe.
Źle to zrobiłam, ale ta hybryda chyba chętna jest do kwitnienia. No nic, na razie potrzymam jeszcze pod folią.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zdjęcie dobre nie jest ale to wygląda raczej na korzonki. Ma ktoś takiego cudaka 3w1? :D

Obrazek
x-y - 19
---

Post »

Korzonków tu nie ma, ale jest keiki, pąk kwiatowy i pędzik kwiatowy. Coś takiego jak tu http://www.denafrikanskefarmen.com/orch ... rousel-162 tylko na zdjęciu z linka brakuje pędu kwiatowego
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Trochę źle zredagowałem post. "Korzonki" dotyczyły zdjęcia z postu poprzedzającego ale po dokładniejszym przyjrzeniu się na monitorze też widzę dwa pędy kwiatowe :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”