Pomidory - Dwarfy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - Dwarfy

Post »

Grażynko, chyba to sprawa jeszcze nieustalonej odmiany, ja wysiewałam pokolenie F6, co prawda, na kolejnych gronach znalazłam owoce, z których można by pobrać nasionka, ale mnie po prostu nie smakował.
Czytałam bardzo pozytywnie opinie o The Thong, niestety, u mnie nie jest ani smaczny, ani mięsisty, jest bardzo kwaśny, a po wybraniu nasion z galaretką, zostaje sama skóra.
Szkoda, bo uwielbiam Berkeley Tie Dye i wszystkie krzyżówki z tą odmianą, ale raczej The Thong nie załapie się na kolejny sezon.
U mnie rośnie w gruncie, może w pojemniku nie byłby taki kwaśny?

Pozdrawiam Irena
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko u mnie sama słodycz! Dosłownie pyszny.
Może to kwestia nawożenia?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

U mnie też rośnie w gruncie. Nie jest kwaśny, dla mnie w sam raz. Co do nasion, faktycznie jest ich sporo, ale przecież wyjmujemy je tylko sporadycznie, ja tylko na AWN.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
Wild Fred
Bardzo plenny (tutaj zbiór z jednej rośliny, ponad 2 kg), zdrowy. Miąższ zwarty, niewiele nasion, kwaskowaty smak.
Obrazek
Ewa
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwarf Uluru Ochre jest krzyżówką Orange Heirloom i Rosella Purple

Średniowczesny, dość plenny, miąższ pomarańczowo / bursztynowo / zielony, mięsisty, o słodkawym smaku
Prawdopodobnie powtórzę w kolejnym sezonie

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Sean's Yellow Dwearf mam nadzieje, że zdąży dojrzeć.

Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Prośbę mam - piszcie proszę o właściwościach organoleptycznych prezentowanych odmian, bo chciałam wybrać kilka na przyszły sezon ;:180
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Ja na przyszły sezon na pewno zostawiam Kangaroo Paw Green. Plenny, słodki i bardzo smaczny - moim zdaniem smaczniejszy od innych zielonych (tzn. nie mam innych zielonych Dwarfów, ale smakuje mi bardziej niż Malachitowa szkatułka czy Green German, które też uprawiam w tym roku). Podobnie słodki jest Sean's Yellow - też zostaje na przyszły rok. Oba są dość zwarte, srednio soczyste, dobre i na kanapkę, i do sałatki.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Sean's Yellow Dwarf to żółty pomidor, mięsisty, mało kwasku, duże owoce.
Krzak u mnie w donicy ok. 80 cm, podwiązywałam pędy, które łamały się pod ciężarem owoców.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Dwarf Awesome, bardzo smaczne, słodkie, mięsiste. Owoce dosyć duże.

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit A mogę prosić też o wady prezentowanych odmian , oczywiście jeśli takie mają ? :)
Chodzi o to , że kiedy oglądam takie piękne zdjęcia dwarfów to wszystkie bym chciała wysiać w
najbliższym sezonie . A to jest niemożliwe .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Podstawowa wada wszystkich - to kurduple :;230
A tak serio - dla jednych to wada, dla innych zaleta. Ale jak ktoś ma podniesione grządki, to się schylać też by nie musiał...
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab, ode mnie będzie ciężko taką informację uzyskać, bo jestem dwarfami zachwycona. :D Na mojej kiepskiej piaszczystej glebie owocują o niebo lepiej niż normalne odmiany. Nie wiem w sumie dlaczego, ale nie grymaszą, tak jak pozostałe, które uprawiam. Z wad tak na szybko, jakie mi przychodzą do głowy, to to, że dwarfy z ziemniaczanymi liśćmi zaatakowała mi zaraza ....ale to przypadłość wszystkich odmian z takimi liśćmi, że są bardziej podatne na ZZ. W tym sezonie dochowałam się owoców z 51 odmian dwarfów. Ciężko mi będzie wyselekcjonować te do powtórki, tzn. ciężko będzie jakieś odrzucić. :lol: .....a odrzucić będę musiała, by zrobić miejsce na kolejne nowości. ;:173 Teraz jestem w trakcie obróbki zdjęć, przekopywania się przez notatki itd. , ale za jakiś czas obiecuję, że zrobię takie małe podsumowanie z moją osobistą listą TOP.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Mnie dwarfy nie zachwyciły. Miałem Adelaid festival, lime green salad, champion dwarf, mongolian dwarf, purple heart, green martian, fred's tie die. W donicach kiepsko rosły, tzn. plon w porównaniu z gruntem o wiele mniejszy i owoce drobniejsze. W gruncie bardzo plenne, zdrowe, strasznie późne. Purple hearth ohydny w smaku. Po Auriji najgorszy pomidor jakiego próbowałem.
Najbardziej smakowały mi champion dwarf (owoce u mnie jakoś mniejsze niż na zdjęciach w internecie), lime green salad, fred's tie die. Green martian dwarf jeszcze nie próbowałem.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

docentandrzej pisze: Purple hearth ohydny w smaku. Po Auriji najgorszy pomidor jakiego próbowałem.
W zeszłym roku miałam z nim to samo. ;:108 Wszystkie wylądowały w garze, bo do jedzenia się zbytnio nie nadawały. Ale dałam mu mimo to drugą szansę. Zmieniłam całkowicie nawożenie i to był strzał w dziesiątkę. Okazał się całkiem smacznym pomidorem. Jego wada, to niestety podatność na ZZ. Krzak już jakiś czas temu musiałam zlikwidować. Ale jak się wprowadzi profilaktykę (w tym sezonie nie miałam na to czasu), to nie będzie to duży problem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”