jesion wyniosły czy pensylwański

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AHa
100p
100p
Od: 7 gru 2008, o 22:10

jesion wyniosły czy pensylwański

Post »

Mam pytanie: czy istnieje jakaś łatwa do zaobserwowania cecha, po której można odróżnić jesion wyniosły od jesionu pensylwańskiego?
Próbuję pooznaczać drzewa rosnące na moim osiedlu. Jesionów mamy sporo, ale nie jestem pewna jakich właściwie... Zadanie tym trudniejsze, że drzewa w warunkach miejskich rosną inaczej niż w lesie, a na dokładkę w dawnych nasadzeniach mogły być jakieś nietypowe odmiany.
Anna
Awatar użytkownika
PATRYK
100p
100p
Od: 6 lut 2019, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: jesion wyniosły czy pensylwański

Post »

Różnią się kolorem pąków. Pensylwański ma bardziej okrągłe liście i grubsze a wyniosły cieńsze i teraz jesienią będzie gubił szybciej liście. Nawet te zielone
Awatar użytkownika
AHa
100p
100p
Od: 7 gru 2008, o 22:10

Post »

O liściach wiem, ale to trudne w ocenie; zresztą kształt konkretnego liścia i moment opadania zależy od warunków. Czyli muszę czekać do wiosny, i też nie będzie łatwo, bo gałęzie są wysoko. I jeszcze prśba o dopowiedzenie: o jakie konkretnie pąki chodzi? Przypuszczam, że kwiatów, ale męskich czy żeńskich? I jakie to są kolory? (pamiętam, że któryś jest czarny).
Anna
Awatar użytkownika
PATRYK
100p
100p
Od: 6 lut 2019, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesion pensylwański ma brązowe pąki natomiast wyniosły - czarne. Nie jest tak trudno odróżnić. Problem w tym że musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać do wiosny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”