Zakupiłem dzisiaj w szkółce roślinę opisaną jako "cyprysik jałowcolistny",
natomiast nie mogę doszukać się nigdzie informacji na temat istnienia
takiej odmiany w ogóle. Ktoś coś podpowie?

Jesteś pewien? Pędy są mięciutkie a te w głębi wręcz "puchate", przeglądam zdjęcia tego co wrzuciłeś i nie jestem do końca przekonany ale ja jestem amatoremKaro pisze:To jest
cyprysik groszkowy ?Nana Berg's? (Chamaecyparis pisifera)
Przepraszam ;) i dziękuję !Karo pisze:Jestem pewna
Szczerze mówiąc to słuszna uwaga... tak na prawdę chciałbym wiedzieć jakie roślina ma wymagania, w jaki sposób ją formować i takie tam bzdety ;-) ale jeśli każda odmiana podobnie się zachowuje to faktycznie mi to nie potrzebne ;]--julian-- pisze:I dobrze, że dążysz do celuTylko powiedz mi, czy to coś zmieni, że będziesz wiedział jaka to odmiana? Przecież kupując rośliny nawet w najlepszej szkółce, które są opisane i tak zawsze jest szansa na pomyłkę i wpisanie złej nazwy
Wiesz jaki jest to gatunek i zazwyczaj wszystkie odmiany mają takie same wymagania. Ogólny wygląd rośliny zależy też od jej stanu, gleby w jakiej rośnie, klimatu, nasłonecznienia. Te wszystkie czynniki mogą sprawić, że egzemplarz danej odmiany może trochę się różnić od reszty
![]()
Ale jeśli ktoś ma zdjęcia tej odmiany, to niech wstawi, będzie potwierdzenie bądź zaprzeczenie, czy jest to ta odmiana