Mam jeszcze pytanie dotyczące rabatówki, a dokładniej pelargonii i nawożenia. Mój znajomy robi głównie pelargonie i surfinie, pelargonie bieże na 9 tydzień tak jak ja ale ma je tak wypasione i nienaturalnie rozkrzewione i tak duże i mięsiste liście jak rozłożona dłoń i ogromne kwiaty, ale za cholerne jest tak zarozumialy że nie chce powiedzieć jaki nawóz daje, pomimo iż dzieli nas sporo kilometrów i mamy zupełnie inne rynki zbytu to nie chce nic podpowiedzieć, jak dostałem taką sadzonke od niego to po wyjęciu z doniczki i ogledzinach to w torfie uwidzialem granulki nawozu i studiowałem co to może być za nawóz skoro liście takie wypasione i krzak, obstawialem nawóz polidab lub hortiform, ale sam nie wiem, może Ty forestit mając takie doświadczenie coś podpowiesz
Co do cieniowania to po chyba po 10 września nie ma już sensu cieniować ponieważ dzień jest już znacząco krótszy i nie daje to efektu. Jak pączek będzie mocno nabity to można prędzej przestać. Co do Pelargonii to myślę że nie skarla skoro ma takie duże liście, ma nowe jasne obiekty i szeroko rozstawia. U mnie tylko odmiana Calliope ma takie Liście i tyle odbić reszta standardowo 2-3 odbicia i liście takie na 5-7cm skarlam dość mocno ponieważ mam gęsto ustawione. Co do kulek to może być osmocote albo któreś z tych co wymieniłeś. Generalnie nawóz długo działający. Ma swoje plusy jak i minusy. No i czy swoje uszczykujesz czy nie.
Odnośnie pelargoni:
Można stosować tańszy Osmocote Bloom , niby na 2-3 miesiące ale znam dużego producenta który go używa i ma ładną pelargonię. Wersja na bogato z dodanymi mikroelementami -Mikromax.
Pelargonia raczej wymaga skarlania aby była gęsta .
Zwróćcie uwagę na oferty sadzonek na 2020 rok, Syngenta ogranicza dostęp do sadzonek Calliope u innych dostawców.
Vitroflora nie ma jej w ofercie. Polecam firmę na H.... Caliope mają . Jak ktoś szuka sadzonek z Selecty , też mają. Taniej.
Z tego co wiem to Syngenta opatentowała odmianę Calliope i ma ją na wyłączność. Jak ktoś inny bedzie ją miał w ofercie to tylko i wyłącznie pod marką SG i cenie katalogowej. Było kiedyś callipe u beniamina lecz niby psuł im cenę ponieważ miał ja po 1.35. Na dzień dzisiejszy przy sporej ilości można zejść do około 1.45 za szt w sg i ew jakieś gratisy.
Forestit cieniujesz swoje chryzantemki drobnokwiatowe? Bo słyszę u siebie ze jedni sterują a drudzy nie, i się zastanawiam jak ma termin kwitnienia 41-42 tydzień i czy trzeba czy nie
Czy jak moje chryzantemy wielkokwiatowe mają pąki jak ziarno grochu, a niektóre mniejsze to dobrze? Nie za małe są jak na ten czas, zacząłem podlewać kristalonem pomarańczowym 6-12-36 i raz w tygodniu myślę dać żółty