Wiewióreczki podróże - Bałkany i gdzie nogi poniosą

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiewióreczki podróże - Bałkany i gdzie nogi poniosą

Post »

Witam serdecznie ;:196

Krysiu bardzo mi miło ;:196 Co do kondycji, powiem Tobie że na objazdówkach mam średnią wieku powyżej 60, oczywiście kilka młodych małżeństw się też zdarzy ale w mniejszości. Najstarszą panią co spotkałam ma po 80 i zasuwała aż szok. Przejazdy autokarem dziennie bywają nawet po 600km i to warto sobie zagospodarować na odpoczynek. Samego chodzenia nie ma aż tak bardzo wiele, tylko w kość daje temperatura. Jednak są też miesiące kiedy jest chłodniej ale ja wtedy nie mam możliwości dostać urlopu w pracy. Stąd zwiedzałam przy temp 35-39. Jednak po 2 dniach i piciu dużej ilości wody mój organizm przywykł do tej temperatury. Na tym programie było 5 dni na plażowanie, tylko ja wtedy dziennie jeździłam na fakultatywne, jakieś rejsy albo wycieczki jednodniowe. Ja bym 5 dni nie wyleżała nic nie robiąc :;230 Co do temperatury powiem , że jest na tam też inaczej odczuwalna, bo u nas przy 30 idzie paść a tam nie koniecznie. Tam zabudowa jest taka że nie nagrzewa się tak i z materiałów takich by bardziej chłodziły niż trzymały ciepło, poza tym od morza wilgotność też robi swoje.

Na marginesie to w przyszłym roku lot balkonem w Kapadocji ... to nic że cena zaporowa, i poza sezonem też.... Do przyszłego roku rozgryzę temat ;:172 ;:215

Kilka razy próbowałam dokończyć ... jednak zawsze coś :twisted: :roll:

Tym razem się uda :D

Obrazek

Nim dopłynęliśmy do plaży... mieliśmy kilka postojów, m.in na kąpiele blotne i moczenie w wodach siarczanowych. W tych miejscach nie mam zdjęć, bo się bałam o telefon :twisted:

Obrazek

Obrazek

Kolejny postój... i możliwość zobaczenia na żywo krabika niebieskiego... jak dla mnie śliczny. Jeszcze nie dawno odbywały się praktyki, karmienia żywymi okazami żółwi przez statki turystyczne, celem zwabienia żółwi dla zdjęć turystów. Na szczęście zaniechano tego procederu i krabiki mogą żyć spokojnie

Obrazek

Obrazek

Wśród szuwarów wypatrywaliśmy żółwików...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało się takie malutkie :heja :heja :heja
Obrazek

Obrazek

Dorosłe są rzadziej spotkane, przez statki turystyczne, ale są i mają się dobrze. Osiągają wagę nawet do 120kg.

Ostatni jest przystanek na plaży na której przychodzą na świat małe żółwiki...
Obrazek

Plaża w okresie lęgowym czyli od maja do października jest zamknięta w godzinach 22-8.

Obrazek

Obrazek

Daylan to także licyjskie grobowce wykute w skałach ;:oj

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam ciepło ;:170 ;:304
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko zwiedzasz cudowne miejsca na Ziemi, a dzięki Tobie i my możemy je zwiedzić, dziękuję Ci za to ;:196
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko,podpisuję się pod wypowiedziami Poprzedniczek.Twoją fotorelację z wycieczki do Turcji, przeczytałam kilka razy.Podoba mi się Twoje postrzeganie świata,wiedza,wrażliwość na przyrodę , szacunek dla kultury innych ludzi.Do tego, Twój promienny, szczery uśmiech - mówi wszystko. ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”