Witam wszystkich forumowiczów
Postanowiłem założyć mały sad orzechowy na nieużytkach bardziej dla frajdy niż jakiegoś dochodu. Zasiałem na jesień ubiegłego roku orzechy i z nich tej wiosny wyrosły piękne, małe orzechy które potem poprzesadzałem w rozstawie 8x8m dwa rzędy (20 sztuk). Niestety zacząłem czytać na ten temat dopiero jak je posadziłem i mam pare wątpliwości :P .
Dowiedziałem się że siewki (z nasiona) nie będą rodziły praktycznie orzechów lub będą ale z grubą skorupką a pustym środkiem i że najlepsze są szczepione ze szkółki. Czytałem też coś o tym że mogą sie nie zapylać, bo w siewkach kwiaty żeńskie zakwitają w innym terminie niż kwiaty męskie.
Orzechy które zasiałem pochodzą z drzew z ogródka, 3 różne orzechy (drzewa), dwa dają mniejsze orzechy i jeden takie dość duże.
Więc może będą się zapylać skoro aż 3 gatunki będą. Zresztą te w ogródku co mam nie są szczepione i orzechy co roku zbieram, raz więcej raz mniej ale co roku mama orzechowca jakiegoś piecze

:P. Też mi się wydaje, może się mylę że dawniej też ludzie sady orzechowe robili i nikt pewnie nie słyszał że orzech włoski może być szczepiony czy coś
Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam.