Ogród i róże Ireny

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród i róże Ireny

Post »

Irenko miło cię widzieć... spacer po Wojsławickim ogrodzie super ;:215 .
Mam kilka liliowców i bardzo je lubię za to, że kwitną i nie sprawiają kłopotów.
Piękne masz róże ;:333 , ale jak w większości ogrodów niektóre nie dają radę w tych upałach...
Teraz u mnie już nie ma upałów, ale deszczu też niema i susza nas dalej meczy. ;:222
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
isia60
200p
200p
Od: 22 sie 2016, o 20:06

Post »

Irenko!Wiem jaką super wycieczkę miałaś...bo ja tam byłam w maju gdy kwitły azalie i różaneczniki i już wtedy marzyłam by jechać w porze kwitnienia liliowców...ale to marzenie nie spełniło się...Może jeszcze sierpień na hortensje???
Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko miło cię poznać ,ale laska z Ciebie ;:215 Z pewnością kupiłaś liliowca Irenę bo jakżeby inaczej .Można tam dostać zawrotu głowy od ilości roślin . Liliowce wszystkie cudne i trudno wybrać tego naj naj .Mnie urzekają te ciemne liliowce jest w nich coś takiego co przyciąga wzrok. Te nagrodzone to chyba za wielgachne kwiaty .dziękuję za wspaniałą relację z tego świeta liliowców ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Irenko, super fotorelacja ;:138 Liliowce też lubię ;)
Pozdrawiam - Justyna
x-ja-a

Post »

Nigdy nie pojadę do żadnych Wojsławic! ;:185 Wróciłabym z całym samochodem wyładowanym liliowcami, na które już nie mam miejsca. Moim numerem jeden jest numer dwa, uwielbiam ciemne liliowce. Cudny ;:167 Fajnie, że nam to pokazałaś, człowiek nawet nie wie, że są takie piękne miejsca i piękne liliowce ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Irenko, piękna fotorelacja! Mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć do tego miejsca... Ogrom cudownych liliowców! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Irenko ale miałaś wspaniała wycieczkę.
Jeszcze tam nigdy nie byłam.
super fotorelacja . dziękuję za nią.
Liliowce kocham. I kurcze mam podobnego a może takiego samego jak ten 99.Wiesz może co to za liliowiec ??
hortki i hosty też piękne.
I miło cię widzieć . Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko rozumiem Twój zachwyt, byłam w Wojsławicach i wiem, że można by tam spędzić większość roku. O każdej porze jest cudowny, szkoda, że to tak daleko ode mnie, chętnie spędzałabym tam weekendy, zwłaszcza, że można tam się swobodnie poruszać i korzystać z trawników.
Liliowce przecudne, dopiero w nich można się zatracić, odmian od groma i wszystkie cudowne.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Liliowce również planuję posadzić. Mam sporo, sporo miejsca. I w końcu muszę pojechać do tych Wojsławic (trochę km mam). Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Witajcie kochani!

Wracając jeszcze do Wojsławic. Planuję się tam jeszcze wybrać w maju w porze kwitnienia rododendronów.
Liliowce kupiłam, ale nie z moim imieniem, bo nie widziałam takich w sprzedaży. Kupiłam Condilla i Higland Lord. Nie mam zdjęcia, bo to młode , szybko przekwitły. Condilla to pełny żółciutki, a ten drugi to taki ciemno czerwony. Dobrze, że był ze mną mąż, ;:14 bo bym chyba przyjechała z całym samochodem tak jak napisała Jagna, a tak to było trochę ograniczenia. Ale faktycznie nie ma tego gdzie sadzić. ;:131

Jakoś tak ostatnio nie mam czasu, a nawet chęci na bywanie na forum. Chyba wpływa na to pogoda i mnóstwo spraw do ogarnięcia.
Więc sorki nie będą już odpowiadać indywidualnie. Tylko tak do wszystkich. I lecę dalej do roboty. Chociaż jak to mówią. Robota nie zając nie ucieknie. ;:162
Czas dla róż w czerwcu nie był sprzyjający. Tak jak wszędzie upał, upał i upał, a róże w upale szybko przekwitają.
Była chwila oddechu, znowu trochę upału, a deszczu jak na lekarstwo. W sobotę rozglądałam się za chmurami na niebie, pokazały się ale nas minęły. Szkoda, że deszczu nie było, a może dobrze, bo jak zobaczyłam zdjęcia zalanych Katowic... ;:oj To może dobrze ,że nas ominęło.
Wreszcie we wtorek nadeszły deszczowe chmury i lunęło ;:63 Nareszcie.
Wczoraj znowu się chmurzyło, we Wrocławiu ponoć lało, a u nas... nic, ani kropelki.

Dobrze, że mamy studnię to można podlewać, bo wszystko wody potrzebuje, ale ileż można. Jak lubię podlewać, to już mi się nie chce. ;:145
Róże powoli zaczynają ponownie się pokazywać. Ale to też dobry czas na hortensje. Uwielbiam hortensje bukietowe, bo nie trzeba się martwić, czy zakwitną po zimie. Chociaż ostatnio żadna zima nie była mroźna.
Stwierdzam też ,że bardzo łatwo te hortensje się rozmnaża, poprzez odkłady czy też patyczki, nie to co róże.
Bardzo lubię Limelight

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed chwilą się tyle napisałam, a tu mnie wyrzuciło i zaczynam jeszcze raz od tego miejsca.

Róże nie lubią takiego mocnego słońca jak ostatnio przy upałach, mam nadzieję, że obecne kwitnienie to będzie lepszy czas dla róż.

Blue for You - wreszcie nieprzypalona
Obrazek

Obrazek

The Pilgrim

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poniżej pokazują ponownie swoje kwiaty Falstaff i Tea Clipper

Obrazek

a to zbliżenie

Tea Clipper - kwitnie rewelacyjnie, ale dopiero po kilku latach. Uwielbiam jej kwiaty takie różówe, nie różowe z przebłyskiem moreli. Pędy prawie pozbawione kolców. I to mi się podoba. Bo zawsze jestem podrapana przez kolce róż. :tan
Obrazek

Obrazek

Falstaff - wyprostowana, z kwiatami w kształcie płaskich miseczek , z dużą ilością płatków. Wzrost pędów mocny, bardzo wyprostowane z dużą ilością kolców. ;:185

Obrazek

Obrazek

Lady Emma Hamilton otwiera powoli swoje kwiaty. Lubię jej kwiaty morelowo żółte. Liście młode ciemoczerwone. Rośnie pionowo, ale dosyć szeroko i jak widzę wypuszcza chętnie nowe pędy od korzenia. A kwiaty? Tworzy takie pędy , kojarzące mi się z całym bukietem na jednym pędzie. Jedna z moich ulubionych.

Obrazek

Obrazek

Niezawodna Munstead Wood. Kwiaty o kolorze aksamitnego szkarłatu. Kolców mnóstwo i to takich drobnych.Fajnie się rozrasta wszerz. No i zaczyna kwitnąć jako jedna z pierwszych.

Obrazek

Kupiona jako rabatowa Sylvia , a okazuje się że to chyba Bonica. Kwitnie niezawodnie i prawie cały czas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crown Princess Margareta - całe szczęście, że wiosną jej nie cięłam mocno. Zbudowała fajny pionowy krzew około 2m. Po chwilowej przerwie wypuściła chyba ze 6 nowych pędów i teraz kwitnie ponownie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakoś co drugie zdjęcie muszę wgrywać podwójnie. Więc na razie przerwa.
Na koniec hibiskus

Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Dawno tu nie zaglądalam.
Irenko, róże masz przecudne, co jedna piękniejsza. Dzisiaj jednak ucieszyła me oczy Blue for you, obudziła wakacyjno-urlopowe wspomnienia ;:167

Co do pogody... jak słyszę, nie pierwszy zresztą raz, że
we Wrocławiu ponoć lało, a u nas... nic, ani kropelki.
to się tylko pytam, o kt?ry Wrocław chodzi. W moim nie tylko nie padało, ale i nie pada nadal, chociaż owszem, jakies chmury gdzieś tam po niebie się toczą ;:174

Pozdrawiam serdecznie w oczekiwaniu na deszcz ;:304
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Irenko, fajna wycieczka do Wojsławic ;:108 Podziwiam Twoją silną wolę i opanowanie :) Wróciłaś z tego raju tylko z dwoma liliowcami??? :wink: Chyba nie miałabym siły się oprzeć i tak jak Jagna załadowałabym pół bagażnika :;230 Całe szczęście, że to nie był pokaz róż, bo coś mi się wydaje, że Twoja silna wola mogłaby mocno osłabnąć ;:306
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Irenko - myślę, że to nie jest Bonika, bo ani budowa kwiatu ani kolor nie jest Boniki. Może kolor pezekłamuje mój komputer, ale na Bonikęmi ta róża nie wygląda. Dobrze, że napisałaś,że Tea Cliper kwitnie dopiero po kilku latach. Mójma już chyba 3 i jakbył bylejaki tak jest bylejaki.Gdy pokaże swój kwiat,to mi sie podoba, ale krzew jest cienki i bez przyrostów.
Wcale się nie dziwię, że zachwalasz Wojsławice, to rzeczywiście cudowne miejsce.
x-ja-a

Post »

No musiałam...
Obrazek

śliczne zdjęcie ;:167

I kolejna żółta róża, która kusi. Mam na myśli Pilgrima ;:224 Dobrze, że napisałaś o cięciu, a właściwie niecięciu Crown Princess Margarety, bo nie dalej jak dzisiaj zastanawiałam się czy ciąć ją wiosną mocniej czy nie. Moje dwa krzewy też powypuszczały nowe pędy, ale nie zanosi się na kwitnienie a ja tak lubię jej kwiaty ;:145 Bardzo ładnie Twój aparat oddaje kolor ciemnych róż. U mnie wszystkie ciemne są... czerwone Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo piękne zdjęcia! Trudno wybrać tę najpiękniejszą różę. Trudno uwierzyć, że to drugie kwitnienie róż, u Ciebie jest tak bogate, jak by to było kwitnienie czerwcowe ;:oj . Munstead Wood masz bardzo zgrabny krzaczek. Ja też bardzo lubię bladawe róże więc Tea Clipper zrobiła na mnie wrażenie. To nie jest prawda, że taki delikatny kolor jest mało widoczny na rabacie, według mnie takie jasne róże aż błyszczą. Bardzo się cieszę, że przy zdjęciach umieściłaś krótkie opisy róży, to zawsze pomaga zorientować się co nas czeka, jeżeli mamy taką różę u siebie :uszy .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”