Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Cześć. Prawdopodobnie mam zarazę pod folią (pewność będę nie ma jutro jak zaglądnę do woreczka). To początki (pojedyncze liście z niewielkimi zmianami), ale, że znamy się z koleżanką ZZ od zeszłego roku, to wolę reagować szybko.
Kilkanaście(naście) stron temu koledze w podobnej sytuacji poradziliście tylko oberwać podejrzane liście i obserwować przez kilka dni. ALE nie wiem czy miał aktywny komunikat o zarazie, ja mam. W wątku o opryskach znalazłam poradę, żeby w takiej sytuacji stosować revus, ale, ponownie - nie było podane czy komunikat jest aktywny. Pytanie moje brzmi - czy pryskać revusem, którego mam na stanie czy to już za późno? Apteczkę mam uzupełnioną w oparciu o zeszłoroczną listę KaLo (dzięki, pomocna dla żółtodziobów ;) ) - na podorędziu oprócz Revusa mam Amistar, Curzate, Signum. Będę wdzięczna za podpowiedź czego użyć jako pierwsze, a tak czy siak infinito będę zamówić, bo mildex się wziął i przeterminował miesiąc temu (mamy sobotę, więc i tak najprędzej będzie we wtorek, na miejscu nigdzie nie widziałam).
Kilkanaście(naście) stron temu koledze w podobnej sytuacji poradziliście tylko oberwać podejrzane liście i obserwować przez kilka dni. ALE nie wiem czy miał aktywny komunikat o zarazie, ja mam. W wątku o opryskach znalazłam poradę, żeby w takiej sytuacji stosować revus, ale, ponownie - nie było podane czy komunikat jest aktywny. Pytanie moje brzmi - czy pryskać revusem, którego mam na stanie czy to już za późno? Apteczkę mam uzupełnioną w oparciu o zeszłoroczną listę KaLo (dzięki, pomocna dla żółtodziobów ;) ) - na podorędziu oprócz Revusa mam Amistar, Curzate, Signum. Będę wdzięczna za podpowiedź czego użyć jako pierwsze, a tak czy siak infinito będę zamówić, bo mildex się wziął i przeterminował miesiąc temu (mamy sobotę, więc i tak najprędzej będzie we wtorek, na miejscu nigdzie nie widziałam).
Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie panikuj, co prawda komunikat o ZZ w moim rejonie jest aktywny od ponad miesiąca to ziemniaczki i pomidorki na działce i na "działkowym wysypisku" (również bez folii
) nadal rosną zdrowo mimo braku oprysków. Na kompostowniku mam ziemniaki i dyniowate również bez chemii.
Rervus nie zaszkodzi, to bardziej środek zapobiegawczy niż interwencyjny ale jeden z najlepszych.
Mam Revus i nie nie zawaham się go użyć, tak mawiają (w polskim tłumaczeniu) twardziele w amerykańskich filmach o pomidorach
.

Infinito nie ma dopuszczenia na pomidory a miesiąc po terminie dla Mildexu prawidłowo przechowywanego w szczelnym zamknięciu (brak zbrylenia, zmiany koloru , zapachu itp, poza tym to nie kaszanka
) nic nie znaczy.

Rervus nie zaszkodzi, to bardziej środek zapobiegawczy niż interwencyjny ale jeden z najlepszych.
Mam Revus i nie nie zawaham się go użyć, tak mawiają (w polskim tłumaczeniu) twardziele w amerykańskich filmach o pomidorach

Infinito nie ma dopuszczenia na pomidory a miesiąc po terminie dla Mildexu prawidłowo przechowywanego w szczelnym zamknięciu (brak zbrylenia, zmiany koloru , zapachu itp, poza tym to nie kaszanka

- naklejka
- 50p
O widzisz, to tego, że infinito niedopuszczalny to nie wyczytałam
Zatem sprawdzę jak tam Mildex w środku.
A wolę dmuchać na te kilka podejrzanych liści, bo w zeszłym roku doba wystarczyła na zabicie kilku krzaków, a ja byłam w czarnej wiadomoco ze środkami ratującym
Dzięki za odpowiedź, jutro pryskam revusem.

A wolę dmuchać na te kilka podejrzanych liści, bo w zeszłym roku doba wystarczyła na zabicie kilku krzaków, a ja byłam w czarnej wiadomoco ze środkami ratującym

Dzięki za odpowiedź, jutro pryskam revusem.
Kasia
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Gdzieś mi się obiło, że Infinito nie ma "papierów" na pomidory ale tylko w PL.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Wszystkim się obiło ale u nas nie było badań dopuszczających i nie wiadomo jak stosowana u Niemców dawka 16 ml w 3-6 l wody/ 100m2 będzie działać w naszym klimacie i jaka będzie karencja.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Parę razy to Infinito pomogło mi w sytuacji beznadziejnej i nie było finito z moimi pomidorkami.
Ale to już każdy musi sam.
Swoją drogą ciekawe czym tak bardzo różni się nasz klimat od klimatu Niemiec.
Biorąc pod uwagę różnice w składach artykułów spożywczych i środkach czystości na niemiecki i rodzimy rynek to bezpieczniej jest chyba używać tego co Niemcy.
Ale to już każdy musi sam.
Swoją drogą ciekawe czym tak bardzo różni się nasz klimat od klimatu Niemiec.
Biorąc pod uwagę różnice w składach artykułów spożywczych i środkach czystości na niemiecki i rodzimy rynek to bezpieczniej jest chyba używać tego co Niemcy.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- naklejka
- 50p
No, ale jak nie ma mildexu, to co jest w tym roku taką ciężką artylerią? Jednak wolałabym wiedzieć jaki jest okres karencji, więc mi już nie tak po drodze z tym infinito.
Kasia
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tez niegdyś stosowałam infinito i założyłam okres karencji na 7 dni. Co przy pomidorach nie jest znowu tak długo. Zawsze to bezpieczniej niż np 3 dni. Faktycznie pomógł mi kilka razy.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Polska etykieta środka mówi :
Ogorek ma 3 dni ale zwykle jest obierany, pomidora często jemy ze skórką. Z tego co się zorientowałem z niemieckich źródeł pomidory i zioła były w starszych ulotkach . W nowszych ulotkach nie ma. Z etykiety producenta:Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres
karencji):
Ogórek (uprawiany w gruncie i pod osłonami) - 3 dni.
Ziemniaki, cebula, czosnek, szalotka - 7 dni.
Czyli pomidorka za Odrą też nie pryskają kol. massurVon der
Zulassungsbehörde
festgesetzte
Anwendungsbestimmungen
Kartoffel: 4 ml 1 Liter Wasser auf 25 m? spritzen Wartezeit 14 Tage, max.
4 Anwendungen je Kultur.
Gurke, Patisson, Kürbis, Zucchini: 4 ml in 1,5l Wasser auf 25 m? spritzen.
Wartezeit 3 Tage, max. 3 Anwendungen je Kultur zulässig.
-
Kto szuka ten znajduje
.
http://www.warzywaiowoce.pl/articles/ga ... runtowego/
Środek Aliette S o składzie identycznym jak Mildex https://www.agrospis.pl/srodki-ochrony-roslin/aliette-s
był do kupienia za niewygórowana cenę od Substral http://www.substral.pl/srodki-ochrony-r ... /aliette-s jako środek na fytoftorozę iglaków. Jest w Rejestrze Środków Ochrony Roślin na 2019 r więc powinien być dostepny.

http://www.warzywaiowoce.pl/articles/ga ... runtowego/
Środek Aliette S o składzie identycznym jak Mildex https://www.agrospis.pl/srodki-ochrony-roslin/aliette-s
był do kupienia za niewygórowana cenę od Substral http://www.substral.pl/srodki-ochrony-r ... /aliette-s jako środek na fytoftorozę iglaków. Jest w Rejestrze Środków Ochrony Roślin na 2019 r więc powinien być dostepny.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Z obieraniem ogórka to zapewne nie mogli przyjąć takiego założenia przy określaniu karencji bo nie wiadomo co zrobi konsument. Ja jak kiedyś miałem w gruncie pomidory i czasem trzeba było użyć czegoś na poważny atak to Infinito było dobrym kilerem nawet zaawansowanej fazy ZZ.
PS.
To nie ja zasugerowałem, że to zachodni sąsiedzi stosują
PS.
To nie ja zasugerowałem, że to zachodni sąsiedzi stosują

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dokładnie tak, na zaawansowane stadium Mildex nie pomógł.
Próbowałam go kojarzyć z innymi preparatami i pamiętam, ze z Curzate Cu dał radę nawet łodygówce ale sam nie.
Próbowałam go kojarzyć z innymi preparatami i pamiętam, ze z Curzate Cu dał radę nawet łodygówce ale sam nie.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Czyli to cymoksanil tak dobrze działa na ZZ.
Poczytajka do podusi http://doradca-rolniczy.pl/zaraza-ziemn ... alcz-cz-i/
http://doradztwowarzywnicze.pl/zaraza-z ... lcz-cz-ii/
Należy oczywiście sprawdzić czy przytoczone w artykule ŚOR mogą być stosowane w pomidorach.
Poczytajka do podusi http://doradca-rolniczy.pl/zaraza-ziemn ... alcz-cz-i/
http://doradztwowarzywnicze.pl/zaraza-z ... lcz-cz-ii/
Należy oczywiście sprawdzić czy przytoczone w artykule ŚOR mogą być stosowane w pomidorach.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Cymoksamil jest w obydwu curzate, M 72,5 i w Cu 48,5, z tym, ze w curzate M jest mankozeb a ten nie działa interwencyjnie.
W Tanos 50wg tez jest cymoksamil, i tez jest środkiem zapob.- interwencyjnym, jednak działanie ma tylko wgłębne i kontaktowe.
W Tanos 50wg tez jest cymoksamil, i tez jest środkiem zapob.- interwencyjnym, jednak działanie ma tylko wgłębne i kontaktowe.
Pozdrawiam! Gienia.
- naklejka
- 50p
U mnie w zeszłym roku pomógł. Zaraza w dobę zabiła kilka krzaków, połowę mocno pokiereszowała. Spryskam Mildexem i do końca sezonu miałam pomidory.
Edit. A wróć, sprawdziłam. Najpierw prysnęłam przecież Acrobatem, bo to tylko miałam, a potem Mildex. To może jednak nie tak całkiem sam pomógł
Edit. A wróć, sprawdziłam. Najpierw prysnęłam przecież Acrobatem, bo to tylko miałam, a potem Mildex. To może jednak nie tak całkiem sam pomógł

Kasia