Co dziś gotujecie na obiad ?
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Od tygodnia bób z masłem i koperkiem plus zsiadłe 3. Dla M. kalafiorowa krem.
Beata
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasza jaglana, amarantus i fasolka mung z fasolką szparagową, cebulą i seitanem w przecierze pomidorowym. Na ostro.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Dziś wege "kotleciki".
Dla części rodzinki sojowe, moczone przed panierowaniem w soku pomidorowym z ziołami i czosnkiem, dla drugiej części bakłażan panierowany - młodziutki, własnoręcznie wyhodowany i zerwany
Do tego ziemniaczki prosto z pola z koperkiem. Tak można jeść.
Dla części rodzinki sojowe, moczone przed panierowaniem w soku pomidorowym z ziołami i czosnkiem, dla drugiej części bakłażan panierowany - młodziutki, własnoręcznie wyhodowany i zerwany

Do tego ziemniaczki prosto z pola z koperkiem. Tak można jeść.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Jarska pomidorowa.
Od dwóch miesięcy mam na nią "fazę" i jem codziennie.
Na razie mi się nie znudziła.
Od dwóch miesięcy mam na nią "fazę" i jem codziennie.
Na razie mi się nie znudziła.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Black Rose
Cukinia duszona z cebulką, przyprawami i suszonymi pomidorami, do tego do wyboru dwa rodzaje makaronu - kukurydziany lub z czerwonej soczewicy.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- Black Rose
Ryżowo-ziemniaczane kluski kładzione z sosem grzybowym i własnymi ogóreczkami małosolnymi.
Ja mam zamiar ugotować rosół
- Black Rose
Dziś po raz pierwszy zrobiłam "kartacze"/"cepeliny" ( a tak naprawdę - kołduny, jak mówiła na to danie moja ś.p. babcia pochodząca z Białorusi).
Wykorzystałam jej przepis (czyli m.in. ciasto ziemniaczane z ziemniaków gotowanych i surowych w proporcji 50/50). Przyznaję bez bicia, że musiałam go odrobinę zmodyfikować.
Danie bardzo udane. Jestem naprawdę usatysfakcjonowana.

Wykorzystałam jej przepis (czyli m.in. ciasto ziemniaczane z ziemniaków gotowanych i surowych w proporcji 50/50). Przyznaję bez bicia, że musiałam go odrobinę zmodyfikować.
Danie bardzo udane. Jestem naprawdę usatysfakcjonowana.

- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Black Rose wyglądają bardzo apetycznie, przydałby się przepis dokładny.
A u mnie dzisiaj papryka faszerowana ryżem i mielonym, z piekarnika.
A u mnie dzisiaj papryka faszerowana ryżem i mielonym, z piekarnika.
- Black Rose
Były pyszne.
Następnego dnia wykorzystałam resztę farszu do zrobienia pierwszych w życiu bezglutenowych pierogów.
Strzał w 10-kę.
Sporo pracy, ale efekt - o dziwo - naprawdę smaczny.
Dziś z kolei wypróbowałam w pierogach nadzienie z soczewicy, grzybów i cebulki i jestem bardzo rozczarowana. Ile by nie dać grzybów i przypraw - smak soczewicy zabija wszystko.
Szkoda.
Jednak soczewica, ciecierzyca itp. to nie moja bajka.
Po operacji na drogach żółciowych mam problem z trawieniem wielu potraw, nawet nietłustych
Trudne są niektóre potrawy bezglutenowe.
Odczuwam zniechęcenie.
Jutro w planach - jarska pomidorówka na świeżych pomidorach. Nie ma to jak sprawdzone, lekkostrawne i łatwe potrawy. Może i nudne, ale chociaż nie przygnębiające.
Następnego dnia wykorzystałam resztę farszu do zrobienia pierwszych w życiu bezglutenowych pierogów.
Strzał w 10-kę.
Sporo pracy, ale efekt - o dziwo - naprawdę smaczny.
Dziś z kolei wypróbowałam w pierogach nadzienie z soczewicy, grzybów i cebulki i jestem bardzo rozczarowana. Ile by nie dać grzybów i przypraw - smak soczewicy zabija wszystko.
Szkoda.
Jednak soczewica, ciecierzyca itp. to nie moja bajka.
Po operacji na drogach żółciowych mam problem z trawieniem wielu potraw, nawet nietłustych
Trudne są niektóre potrawy bezglutenowe.
Odczuwam zniechęcenie.
Jutro w planach - jarska pomidorówka na świeżych pomidorach. Nie ma to jak sprawdzone, lekkostrawne i łatwe potrawy. Może i nudne, ale chociaż nie przygnębiające.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Ostatnio ciągle były pomidory w różnych odsłonach
To teraz z okazji powrotu z wyjazdu i nadwyżki swoich działkowych bakłażanów zrobiłam eksperymentalnie panierowanego bakłażana, po odsączeniu podanego na chrupko z ciepłym sosem mornay. Przepyszne, nie da się nie zakochać, ale dla mnie raczej za ciężkie, grzeszek kulinarny chyba na miarę mac&cheese.

To teraz z okazji powrotu z wyjazdu i nadwyżki swoich działkowych bakłażanów zrobiłam eksperymentalnie panierowanego bakłażana, po odsączeniu podanego na chrupko z ciepłym sosem mornay. Przepyszne, nie da się nie zakochać, ale dla mnie raczej za ciężkie, grzeszek kulinarny chyba na miarę mac&cheese.
- Black Rose
Dziś u mnie kurczak pieczony z ziemniaczkami, do tego surówka z białej kapusty (z marchewką, porem, sokiem z cytryny, natką pietruszki, koperkiem, majonezem, musztardą, pieprzem i solą).
Ostatnio pokusiłam się jeszcze o pierogi bg z farszem grzybowo-cebulowo-soczewicowym i zupę pomidorową na świeżych pomidorach. Pychocja! (zupa, rzecz jasna, pierogi też niezłe, ale trzeba je zjadać natychmiast, po 2 minutach robią się sztywne i niesmaczne, na czym najbardziej cierpi osoba je gotująca, bo nie może ich sobie na spokojnie zjeść
).
Ostatnio pokusiłam się jeszcze o pierogi bg z farszem grzybowo-cebulowo-soczewicowym i zupę pomidorową na świeżych pomidorach. Pychocja! (zupa, rzecz jasna, pierogi też niezłe, ale trzeba je zjadać natychmiast, po 2 minutach robią się sztywne i niesmaczne, na czym najbardziej cierpi osoba je gotująca, bo nie może ich sobie na spokojnie zjeść

- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Ja też bym przygarnęła przepis.joannamm pisze:Black Rose wyglądają bardzo apetycznie, przydałby się przepis dokładny.