Kaktusy - Pio1986
Re: Kaktusy - Pio1986
Wspaniałe te ogromne kwiatuchy!
Nieśmiało wtrącę, że u mnie wszystkie kaktusy dostały do podłoża dawkę łajna (znaczy się krowiego). Jako kompletnie niedoświadczony wymyśliłem sobie parę lat temu, że tak będzie dobrze, zrobiłem duże wiadro substratu i mam je jeszcze do dzisiaj. Dawka krowiej kupy to poniżej 4% całości.
Tak jak napisałeś, łajno nie było świeże, wcześniej suszyło się i przeleżało co najmniej z rok, a i już siedząc w moim gotowym substracie robi się coraz bardziej wiekowe i szlachetne.
A gdyby g...a było jeszcze mało, to podlewam całe to moje towarzystwo wodą z akwarium.
I mam jeszcze ciekawostkę. Oprócz kaktusów zdarza mi się uprawiać papryki i jeden z hodowców sprzedał mi taki patent. Podobno południowoamerykańscy Indianie, już nie pamiętam dokładnie którzy, mieszali łajno z węglem drzewnym i taką mieszankę ładowali pod swoje uprawy. Podobno takie tereny do dzisiaj charakteryzują się wyjątkową plennością. Nie wiem na ile to prawda, ale znając właściwości chłonne węgla, coś może być na rzeczy.
Nieśmiało wtrącę, że u mnie wszystkie kaktusy dostały do podłoża dawkę łajna (znaczy się krowiego). Jako kompletnie niedoświadczony wymyśliłem sobie parę lat temu, że tak będzie dobrze, zrobiłem duże wiadro substratu i mam je jeszcze do dzisiaj. Dawka krowiej kupy to poniżej 4% całości.
Tak jak napisałeś, łajno nie było świeże, wcześniej suszyło się i przeleżało co najmniej z rok, a i już siedząc w moim gotowym substracie robi się coraz bardziej wiekowe i szlachetne.
A gdyby g...a było jeszcze mało, to podlewam całe to moje towarzystwo wodą z akwarium.
I mam jeszcze ciekawostkę. Oprócz kaktusów zdarza mi się uprawiać papryki i jeden z hodowców sprzedał mi taki patent. Podobno południowoamerykańscy Indianie, już nie pamiętam dokładnie którzy, mieszali łajno z węglem drzewnym i taką mieszankę ładowali pod swoje uprawy. Podobno takie tereny do dzisiaj charakteryzują się wyjątkową plennością. Nie wiem na ile to prawda, ale znając właściwości chłonne węgla, coś może być na rzeczy.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Przepiękne kwiaty echinopsisów i nie tylko.
Czy to są może Twoje krzyżówki?
PR22 to się nazywa nawet / ten patent węglowo kompostowy/
Terra preta,
to tworzy się prawie nowa gleba niezwykle urodzajna.
Wszelkie resztki, roślinne, kuchenne itp wrzucano do doła i przesypywano węglem drzewnym.
Czy to są może Twoje krzyżówki?
PR22 to się nazywa nawet / ten patent węglowo kompostowy/

to tworzy się prawie nowa gleba niezwykle urodzajna.
Wszelkie resztki, roślinne, kuchenne itp wrzucano do doła i przesypywano węglem drzewnym.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To bardzo cenne informacje. Dziękuję za nie. Trochę poeksperymentuję i zobaczymy. Ale już widzę, że niektóre rośliny (np. TH i ECH) świetnie sobie radzą. Zamieszczam zdjęcia:

Jokaer, z moich krzyżówek to tylko ten różowy z szerokimi płatkami.Ale "chwyciło" po zapyleniu z e.kermesina i już zawiązują się owoce. Na wiosnę sieję:)
-- 8 lip 2019, o 18:45 --
Jako spory dodatek użyłem w tym roku obornika do lobivii, koryfant, agaw, aloesówi hybryd TH -ECH. W przypadku koryfant zaryzykowałem, ale tak jak pisałem, u mnie na balkonie wystarczy, że słonko zajrzy i robi się piekarnik. Woda szybko odparowuje:)

Jokaer, z moich krzyżówek to tylko ten różowy z szerokimi płatkami.Ale "chwyciło" po zapyleniu z e.kermesina i już zawiązują się owoce. Na wiosnę sieję:)
-- 8 lip 2019, o 18:45 --
Jako spory dodatek użyłem w tym roku obornika do lobivii, koryfant, agaw, aloesówi hybryd TH -ECH. W przypadku koryfant zaryzykowałem, ale tak jak pisałem, u mnie na balkonie wystarczy, że słonko zajrzy i robi się piekarnik. Woda szybko odparowuje:)
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trichocereus hybr. bez konkurencji z racji wielkości, kształtu i koloru kwiatu. Piękny!

Tricho super, ale nie da się skrzyżować równocześnie 3 odmian, gdzieś tam musi być nawias:) Magnolia vie = Wie Magnolia (jak magnolia). W ogóle fajne masz te kaktusiska, bo takie wymuskane, ale bez przesady. Takie akuratne 

- Pio1986
- 500p
Heniu,Dziekuje bardzo;)
mordd, pewnie masz racje,gdzies mi nawias zaginal;) Dzięki za dobre slowo;)
mordd, pewnie masz racje,gdzies mi nawias zaginal;) Dzięki za dobre slowo;)
Tricho piękny, to widać, ale żółta hybrydka całokształtowo ładniejsza
.

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Też mi się żółta bardzo podoba, zgrabna bestia 

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
A nie lęgną Ci się w tym oborniku jakieś stworzenia? Muchy, ziemiórki itp?
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
W owocach na ariakach były nasiona ?
- Pio1986
- 500p
Aga,mam Nurelle na podor?dziu i zapodaje im profilaktycznie na robale;)
Jacku, s? nasiona w owocach i wlasnie wracam spod folii z pustymi rekoma.Wysypaly mi sie i ich nie znalazlem;\ ale jeszcze nie wszystkie wyszly i to jest plus
Jacku, s? nasiona w owocach i wlasnie wracam spod folii z pustymi rekoma.Wysypaly mi sie i ich nie znalazlem;\ ale jeszcze nie wszystkie wyszly i to jest plus