Doniczkowe - barbra13

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doniczkowe - barbra13

Post »

Nie ma roślin zwykłych i niezwykłych - są tylko rośliny ładne i mniej ładne, te którymi się bardziej interesujemy i te które nas interesują mniej.
Twoje hoje zdecydowanie należą do tej pierwszej kategorii. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No widzisz Henryku, a dla mnie zwykłe to te, które ja mam, a niezwykłe to te u innych :lol: . To, co mają inni jest zazwyczaj bardziej pożądane :D .
Zdaję sobie sprawę, że nikt tu z sansewieriowych pasjonatów już nie zagląda, ale nie mogę udawać, że sansewierie u mnie nie istnieją. Zastanawiałam się ostatnio, jakie rośliny pozostawiłabym, gdybym musiała rozstać się z częścią z nich (takie zagrożenie cały czas istnieje). No więc zostałyby kaktusy i sansewierie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Black Makayla'
Obrazek

Obrazek

'Silver Nymph'
Obrazek

Po lewej 'Sansiam Sprite', po prawej 'Sansiam Moto'
Obrazek
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Skoro takie rozmyślania się pojawiają, to chyba rzeczywiście zbliżasz się do maksimum roślin, jakie jesteś w stanie ogarnąć myślą i miejscem :wink: U mnie zostałyby kaktusy i oplątwy, ale wcale nie jestem aż tak chętna oddawać inne rośliny :roll:
Sansewierie masz bardzo ładne, widać, że służą im warunki jakie im stworzyłaś. To chyba jedyna na tę chwilę większa kolekcja sansewierii tutaj na forum ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, przestaję ogarniać to całe towarzystwo :lol: .
Oplątwy są jakby poza konkursem, bo mam ich niewiele i ten jeden koszyczek można wszędzie powiesić. Co do pozostałych, to też nie mam ochoty pozbywać się ich. To takie wybieganie myślami w przyszłość :) .
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadam z rewizytą ;)

Hojowe kwiaty są takie niezwykłe i idealne. Nie mam jakiegoś hopla w stosunku do hoi ale jak widzę kwiaty to nie mogę oderwać oczu i zawsze zastanawiam się nad ich fabrycznym wyglądem. Że też natura tworzy takie cuda!

Masz ładne pomidory. Z jakichś drobnych niedoborów wykaraskacie się bez obaw.

Uwielbiam oglądac Twoje sanserki. Zawsze są takie nieskazitelne, piękne, zadbane. Nie dziwię się, że tak je cenisz.
Choć jak czytam teksty ' kt?rą bym zostawiła gdybym miała wybierac' to mi się sierść na plecach jeży z przerażenia, bo nawet sobie tego nie wyobrażam. Parę razy spotkałam się z taką nagłą sytuacją i jest to dla mnie dramat, pomijając fakt zaprzepaszczenia wieloletniej kolekcji to ja bym nie wytrzymała rozstania z moimi ulubionymi roślinami.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Majka,no właśnie i ja nie wyobrażam sobie tego. Jakiś czas temu była na forum osoba, która z dnia na dzień pozbyła się kolekcji hoi, a miała je przepiękne. "Poszła " w storczyki. Szkoda by mi było tylu lat pielęgnowania roślin, za bardzo się do nich przywiązuję.
Z sansewieriami to jest tak, że przeważnie kupuje się je jakieś obłamane, uszkodzone, na pozór brzydkie :) , ale widzi się w nich inne piękno. Tego ktoś, kto ich nie lubi, nie jest w stanie pojąć. Sansewierie rosną wolno i trochę to trwa, zanim roślina jakoś wygląda. Nie lubię przestawiać swoich, bo zawsze coś tam się uszkodzi. Wbrew pozorom o to łatwo, dlatego w marketach stoją takie połamańce.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

barbra13 napisał(a):
(...) nikt tu z sansewieriowych pasjonatów już nie zagląda, ale nie mogę udawać, że sansewierie u mnie nie istnieją.
Toż to... potwarz jakaś! ;:185
Zaglądają, podziwiają i lekko zazdroszczą tak pięknej kolekcji tych ślicznych i ciekawych roślin. Ja oglądam i piszę, inni oglądają ale nie piszą - jednak pewny jestem że nie jestem osamotniony w tym stwierdzeniu! :D

Dziś pokazana zbioróweczka robi wrażenie!! ;:oj ;:138 ;:oj
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Witalski :wit

Zaglądam tutaj i...zazdroszczę :D
Kolekcja godna pozazdroszczenia ;:215

pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no to przepraszam Heniu, zapomniałam, że Ty je trochę lubisz :D .
:wit Witaj pomidorowy Mirku :D , nie zazdrość, bo uschną :lol: .

Dziękuję za uznanie dla moich hybrydkowych sansewierii.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Sansewerie masz przecudne, ja do nich wzdycham. Gdyby nie to, że ograniczam właśnie ilość doniczek (ale nie tak drastycznie znowu, wszystkie ulubione zostają - a jak się domyślasz te "ulubione" to zdecydowana większość :lol: :lol: ) też bym sobie dorzuciła do zielonej gromadki...
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, dziękuję. I ja ograniczam ilość doniczek :;230 . Dzisiaj tylko na chwilę zajrzałam do centrum ogr. "pooglądać", bo po drodze było ;:170 . Dumna byłam z siebie, że na nic się nie skusiłam i co? Niemalże przy samym wyjściu zostałam "ustrzelona" i kupiłam Euphorbia platyclada. No nie mogłam nie kupić .
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

barbra13 pisze:Dumna byłam z siebie, że na nic się nie skusiłam i co? Niemalże przy samym wyjściu zostałam "ustrzelona" ...
- wcale się nie dziwię, bardzo ciekawa roślina.
Z "kuszeniem", również mam problem, chociaż ostatnio na wszelki wypadek omijam sklepy i stoiska z sukulentami, szczególne tymi w których mogę spodziewać się, że ktoś "na złość" dostarczył Adenium o ładnych kwiatach. Ciężko ominąć, ale jak na razie w 100% daję radę, omijam z daleka.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie, mnie się nie udaje omijać takich sklepów ;:170 , muszę nad sobą popracować.
Jakiś czas temu kwitła mi S.t.'Whitney'
Obrazek

Obrazek

A tak wygląda roślina powstała z jej liścia, maleńkiego, najgorszego z dołu. Pierwsze liście były bardzo małe, teraz roślina nabiera rozpędu
Obrazek

Lubię takie ciemne sansewierie; a to S.t.hahnii jade, taka sama, tylko mała forma
Obrazek
Nawet S.hahnii jade marginata wypuściła jednego malucha zupełnie bez żółtej lamówki, tak jakby chciała mi się przypodobać :wink: . U hahnii to normalne, że miewa odrosty inne, niż roślina mateczna
Obrazek

I jeszcze coś, co bardzo lubię, kupiłam jako nn, wg mnie to S.t.nelsonii albo S.t.onyx. Były chyba ze trzy liście, teraz już jest ich sporo, a do tego pojawił nowy maluszek
Obrazek
To ta roślina pośrodku -kolor ciemniejszy, niż na zdjęciu, bez żadnych lamówek.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoje sanseviery to śliczne rośliny, zdolne zauroczyć każdego miłośnika zielonych przyjaciół. :) Jestem tego przykładem... :wink:

Piękne rośliny i kwiatostan(!) robią wielkie wrażenie!! ;:215 ;:oj ;:138
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

O, jakie ładne sansevierie ;:oj
Monika