Ogrzewanie tunelu foliowego
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogrzewanie tunelu foliowego
Podstawa to wydajność tego wentylatora. Sprawdź sobie w specyfikacjach.
Przerabiałem ten temat zimą właśnie przy piecach nadmuchowych. Słaby wentylator piec czerwony, a w pomieszczeniu zimno.
Przerabiałem ten temat zimą właśnie przy piecach nadmuchowych. Słaby wentylator piec czerwony, a w pomieszczeniu zimno.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I właśnie dlatego wspomniałem o Polonezie, uwierz mi, jeździłem niejednym i wiem jaki huragan robi jego wentylator pod maską. Na pewno ma sporo więcej niż 45W.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 50p
- Od: 16 maja 2012, o 21:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No o czymś takim myślałem jak wentylator z jakiegoś auta szklarnia nie jest duża myślę że wystarczy.a doładowanie akumulatora robiłbym w dzień, bo chodzi mi o dogrzanie w nocy w kwietniu i październiku.
Witam, czy 2 nagrzewnice po 25 kw ogrzeją tunel zblokowany 27x17 folia podwójna pompowana . Tunel był by ogrzewany od początku marca
Damian
Ja też tak jak Bury myślę o dogrzewaniu w kwietniu i październiku nocami. Czy zwykła farelka 2kw da radę w szklarni z poliwęglanu 3x6m? Albo raczej czy 1kw by wystarczył żeby to ogrzać, bo to prądu sporo 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Damian Bez zbędnych obliczeń można założyć, że dla ogórków będzie za mało, a dla sałaty za dużo ciepła.
Lunarii, w kwietniu jak najbardziej, bo jest nadzieja, że będzie coraz cieplej. Ale w październiku nie warto, jedynie, żeby nie zmarzło i mieć czas na likwidację uprawy, bo będzie coraz zimniej, a przez to nic nie urośnie, a jedynie wystąpią choroby.
Lunarii, w kwietniu jak najbardziej, bo jest nadzieja, że będzie coraz cieplej. Ale w październiku nie warto, jedynie, żeby nie zmarzło i mieć czas na likwidację uprawy, bo będzie coraz zimniej, a przez to nic nie urośnie, a jedynie wystąpią choroby.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Gdy się weźmie średnią temperaturę w marcu, to powinno wystarczyć, ale gdy wystąpią anomalia pogodowe, to temperatura w tunelu może spaść do +5°C, to także powinna być wystarczająca temperatura dla roślin rabatowych.
pozdrawiam Ludwik
Jeśli piec ma wystarczająca moc to wieszaj 4 nagrzewnice po 25kw. Dzięki temu obiekt będzie równomiernie nagrzany ( jeśli masz 2 nawy). Można obciąć koszty i powiesić 2 tylko ale mocniejsze. Vulcano 13-75kw z całym osprzętem masz za 1400zł z doświadczenia wiem że na pełnej mocy wentylatora i wodzie z kotła 65st. Ogrzewa tunel o wymiarze 8x30x4 z pojedynczą folia do około 15st przy -15. Przy pompowanej 18 spokojnie powinno być.
Piec ma jaką moc?
Piec ma jaką moc?
Jeśli chodzi o styropian to jednak jest to wciąż najtrafniejszy wybór jeśli chodzi o ocieplanie. 

Ogródek, Pawilon - czym ogrzać
Witajcie
Czy używa ktoś z Was farelki, termowentylatora albo grzejnika tarasowego na zewnątrz?
Mam na ogródku pawilon 3x4m z zasłonami, wiec mogę go teoretycznie dosyć dobrze zasłonić i chciałbym go chociaz troche ogrzać.
Oczywiście tak zeby było czuć powiew ciepłego powietrza, nie oczekuje tutaj 20 kilkustopni w pawilonie w grudniu
Czy uzywał ktoś podobnych grzejników jak poniżej? Z gory dziekuje za podpowiedzi
szukam czegos do 200-300zł
https://images81.fotosik.pl/782/121acae817fc297em.jpg
https://images84.fotosik.pl/782/92807094fa32267cm.jpg
Pozdrawiam

Czy używa ktoś z Was farelki, termowentylatora albo grzejnika tarasowego na zewnątrz?
Mam na ogródku pawilon 3x4m z zasłonami, wiec mogę go teoretycznie dosyć dobrze zasłonić i chciałbym go chociaz troche ogrzać.
Oczywiście tak zeby było czuć powiew ciepłego powietrza, nie oczekuje tutaj 20 kilkustopni w pawilonie w grudniu

Czy uzywał ktoś podobnych grzejników jak poniżej? Z gory dziekuje za podpowiedzi

https://images81.fotosik.pl/782/121acae817fc297em.jpg
https://images84.fotosik.pl/782/92807094fa32267cm.jpg
Pozdrawiam
Dane stacji Łódź Lublinek, centralna Polska. Może komuś pomoże zaplanować uprawę w tunelu.
data / średnia temp. dobowa / średnia temp. minimalna
1.04-10.04 7.2C 2.5C
11.04-20.04 8.3C 3.7C
21.04-30.04 10.8C 5.1C
31.04-09.05 10.1C 6.6C
10.05-19.05 12.6C 7.6C
data / średnia temp. dobowa / średnia temp. minimalna
1.04-10.04 7.2C 2.5C
11.04-20.04 8.3C 3.7C
21.04-30.04 10.8C 5.1C
31.04-09.05 10.1C 6.6C
10.05-19.05 12.6C 7.6C
Witam wszystkich. Planuje założyć nowe ogrzewanie w tunelu foliowym 6x30x3,5. W tunelu założona druga folia na wysokości około 2m. Boki ocieplone folią bąbelkową, szczyty docieplone. Ogrzewania będę używał najpóźniej od połowy marca. Myślę nad ogrzewaniem przez nagrzewnice volcano vr3. I tutaj pytanie czy wystarczy jedna nagrzewnica? Czy może lepiej dać dwie, po jednej na szczycie? A może dwie zamontowane na środku, jedna będzie dmuchać w jednym kierunku a druga w drugim? Jakie są możliwości takich nagrzewnic? Czy przy -10 stopniach uzyskam w tunelu minimum 15 stopni na plusie ? No i najważniejsze jakie jest zużycie miału przy paleniu przez całą noc ( załóżmy 10h i dwie nagrzewnice) ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nagrzewnica daje radę wymieszać powietrze do pół tunelu, więc trzeba dać dodatkowy wentylator, bądź drugą nagrzewnicę. Ilość ciepła jest jeszcze uzależniona od prędkości wiatru, nie tylko od różnicy temperatury. Jakieś 100 kg węgla powinno wystarczyć na jedną dobę przy większych spadkach temperatur.
pozdrawiam Ludwik