Storczykowo u Norberta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowo u Norberta

Post »

Niestety, zasuszyła ale drugie psb wypuszcza. Pomogło wystawienie na balkon, więc podejście drugie. :)

Obrazek

A tu inna Catleya, też to chyba będzie pochewka:

Obrazek

Witaj Beato w moich skromnych progach. :)

Edit:

Mały przegląd ostatnich kwitnień:
1.
Obrazek
2.
Obrazek

Obrazek
3.
Obrazek

4.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

5.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

6.
Obrazek
7.
Obrazek

8.
Obrazek
9.
Obrazek

Obrazek
10.
Obrazek

11.
Obrazek

Obrazek
12. Timothy Christopher, kolejne kwitnienie - tym razem powinien mieć koło 50 kwiatów (kwitnie w zasadzie bez przerwy od 1,5 roku)
Obrazek
13. Liodoro zostały jeszcze 3 kwiaty.
Obrazek
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że dużo się u Ciebie dzieje. Bardzo kolorowo ;:31
Mi się podoba nr 5
I widzę, że jest czas nr 8 bo u mnie też zaczyna kwitnienie :tan
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Widzę, że katleje Ciebie lubią. Jak są pochewki to zawsze szansa na kwiaty też jest.
C.mossiae lubi je zasuszać wg mnie gdy coś jej nie pasuje. Pisałam już, że moja ma stare zniszczone liście, dlatego cieszę się
z każdego młodego przyrostu, nawet bez pochewki. Chcę żeby się odmłodziła :)

Świetnie wyglądają te wszystkie kwitnienia falenopsisów w tak dużej gromadce.
Dużo kolorów i kształtów razem daje niesamowity efekt ;:224
Wyjątkowe dla mnie są 11 i 12 :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm czy mnie lubią, z tych co mam dotychczas ponowiła kwitnienie tylko jedna a i tak krótko kwitła bo z dwa tygodnie, potem kwiaty dostały plam i przekwitły. Stawiam, że dostały zimnego powietrza - kwitła na jesieni. :?
Dopiero w tym roku praktycznie wszystkie (bez jednej) dostały eksmisje na balkon, no i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Natomiast z wypuszczaniem nowych psb nie ma problemu, chętnie je wypuszczają. :)

Marta, widzisz i to jest przewaga hybrydek nad botanikami, chętniej kwitną i większość nie jest kapryśna. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w kolekcji to większość hybryd :uszy pewnie ich się nigdy nie pozbęde na rzecz botaników, właśnie za ich kwiaty. Tylko, że już ich fotografować mi się nie chce ;:222 kwitną bo kwitną, ale już przestało mnie to tak kręcić jak przy botanikach. Człowiek podąża za wyzwaniami ;:172
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niby racja, ale u mnie nie zawsze kolejne kwitnienia są takie same, czasami wyskoczy drugi pęd, czasami nieco inna ilość kwiatów. :)
Wiem, że człowiek idzie za wyzwaniami, ale jak czytam jak na kwiaty niektórzy czekają po 2 - 3 lata, albo trudniej rosną, to dla mnie trochę frustrujące. :wink:
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedni lubią gonić zajączka a inni już go mieć ;:306
Ale jak widzę w sprzedaży rośliny, które mogą zakwitnąć dopiero za 3 lata to mnie to przeraża ;:306 albo jak ktoś bawi się od siewki wyciągniętej ze słoika ;:219
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mnie zabawa z siewkami nie przeszkadza. Lubię takie wyzwania, bo uczą cierpliwości a ja zawsze niecierpliwa byłam. Mam sporo phali które kilka lat temu miały liście wielkości paznokcia. Teraz są sporymi roślinami.
Czekanie 2-3 lata to i tak wcale nie jest długo. Zwłaszcza jak się ma sporo roślin i zawsze coś kwitnie. Wystarczy te maluchy pielęgnować i ani się człowiek obejrzy a one już dorosłe i kwitną.
Awatar użytkownika
Gandalfwhite
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2018, o 08:43

Post »

Zgadzam się z Kasią.

A jaka potem radocha jest jak się coś zapyli na krzyż i po kilku latach widać skutki :)
Grzegorz
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z małymi sadzonkami to zależy jak długo rosną, z moim małym schilleriana męczę się, strasznie wolno rośnie, wypuścił zaczątek liścia, ale o kwiatach to nawet nie myślę. :wink:
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit Norbercie, czekamy na aktualizację :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajerwerków specjalnych nie będzie. :wink:
Robiąc ostatnio obchód na balkonie, gdzie w tym sezonie trzymam prawie wszystkie katleje, u trzeciej nagle zauważyłem 3 pąki. :)
U pozostałych pochewki też się powiększają, tylko u Mossiae trwa to bardzo wolno. :wink:
Przy okazji mam takie wnioski z ich uprawy.
Jako, że większość w samych doniczkach mi się przewracały, powstawiałem je w cięższe osłonki.
Wykorzystałem je przy okazji oczywiście do namaczania. Jako, że na balkonie podłoże szybciej przesycha, namaczam je nawet po kilka godzin. Efekt? O wiele zdrowszy i bardziej rozbudowany system korzeniowy. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tym oba dendrobium będą kwitły, pobyt na balkonie im też służy. :)

Obrazek

Obrazek

Na koniec pełne kwitnienie dwóch hybrydek:
u Timothy Christopher prawie 50 kwiatów. :)

Obrazek

Obrazek
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit Pięknie Ci kwitną. Może ja też swoje wyniosę pod "chmurkę" ?... ;:224 .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Norbercie, czy to pierwsze zdj. to właśnie pochewka u katlei Mossiae ?

Co do cięższych osłonek na balkonie, robię dokładnie tak samo - inaczej potrafi przewracać je wiatr.
I też wykorzystuję je do namaczania, trzymając je tak po kilka godzin. Uważam, że to im służy.
Teraz dodatkowo obserwuję na balkonie katleje posadzone do hydro. Posadziłam tak wszystkie miniaturki, które w korze
stopniowo podupadały.
U wszystkich pojawiły się wreszcie młode przyrosty, których nie mogłam się od miesięcy doczekać...

Gratuluję pąków na Dendr. nobile (?) i zjawiskowego dla mnie kwitnienia na Phal. Timothy Christopher ;:224
Druga hybryda też super.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny. :)

Niestety, gdyby pierwsze zdjęcie dotyczyło mossiae byłbym w siódmym niebie. :wink: U niej może długość pochewki jak na razie gdzieś z 1/3 tej co na tym zdjęciu.
Tak się zastanawiam o wpływie hydro o którym piszesz w porównaniu do dłuższego namaczania. Myślę, że jedno z drugim można łatwo powiązać i wywnioskować, że katleje lubią większą wilgotność podłoża niż np. w przypadku innych nadrzewnych storczyków. Z jednej strony mamy teraz odpowiednie warunki, jest ciepło i trwa okres wegetacji. Jak to teraz przenieść na warunki okresu jesienno - zimowego i niższej temperatury? Np na parapecie gdzie temperatura oscyluje wokół 16 - 18 stopni u jednej katlei wszedł mi grzyb i straciłem chyba z trzy nowe psb. W dalszej odległości problemu nie ma - mam je podwieszane pod sufitem. Ale korzenie rozwijały się słabo. Zastanawiam się jak znaleźć złoty środek, żeby korzenie utrzymać w dobrym stanie, bo dotychczas ze względu na niższe temperatury ograniczałem częstotliwość namaczania, ale schły mi korzenie. Z drugiej strony mam obawy, żeby nie gniły od nadmiaru wody, gdyż w temperaturze około góra 20 stopni, podłoże wolniej przesycha.
Z falenopsisami nie mam tego problemu, a katleje są wg mnie bardziej problematyczne w uprawie.
Jaką masz Joanno, minimalną temperaturę w zimie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”