2 dominujące chwasty

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
amatorogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2019, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

2 dominujące chwasty

Post »

Witam

na nowo założonym trawniku dominują 2 chwasty (na zdjęciu):
Obrazek
Ten po prawej wygląda mi na chwastnicę (bardzo szybko rośnie, płoży się i jest gigantyczna w porównaniu z nowo rosnącą kostrzewą i życicą i ma wiechowate kwiatostany). Natomiast nie wiem co to
za dziadostwo to po lewej. Rośnie trochę wolniej od chwastnicy (ale też dużo szybciej niż właściwa trawa) i jest niższe, nie płoży się tak bardzo i ma wiechę bardziej zwartą tak jakby w kolbę.
Czy ktoś wie co to jest ? Czy to jest jednoroczne ? Czy regularne koszenie i niedopuszczanie do wysiania coś tu pomoże ?

Dziękuję z góry za odpowiedź
Awatar użytkownika
Metello
100p
100p
Od: 10 wrz 2014, o 21:04

Re: 2 dominujące chwasty

Post »

Po lewej to włośnica, prawdopodobnie zielona, gatunek jednoroczny ale dość inwazyjny. Jedna kępa potrafi wysiać setki nssion. Nie wiem czy koszenie pomoże bo ta trawa potrafi zakwitnąć nawet przy gruncie - jak większość traw, ale można spróbować, może się uda.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
amatorogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2019, o 21:19

Re: 2 dominujące chwasty

Post »

Metello pisze:bo ta trawa potrafi zakwitnąć nawet przy gruncie - jak większość traw, ale można spróbować, może się uda.
No niestety takie przypadki muszę ręcznie usuwać. Żmudna robota, ale liczę na to, że w następnym sezonie będzie tego chwastu mniej na trawniku.

Dziękuję za szybką odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”