Dziko rosnące gatunki roślin w ogrodzie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dziko rosnące gatunki roślin w ogrodzie

Post »

Elu, śliczne ujęcia, rzeczywiście spacer po takiej okolicy to sama przyjemność. Właśnie przypomniałaś mi o krwawnicy, którą widziałam na łące. Muszę się wybrać z łopatką i przesadzić do ogrodu. Żywokost się przyjął i ładnie rośnie. W tym roku jeszcze go oszczędzam, niech nabierze "krzepy". :)
pozdrawiam Ewa
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewcia , dzięki ;:180
Wokoło łąki , jedne koszone inne nie więc na każdej co innego rośnie . Pobocza cudnie porośnięte roślinkami a na nich chmary owadów .
Na takie spacerki raz krótsze innym razem dłuższe można chodzić codziennie .
Obrazek

Cieszę się , że żywokost rośnie ;:333 w tym miejscu gdzie kopałam miałam nadzieję , że już nie wyrośnie a na nowo mam kępę :roll: on się tak łatwo nie poddaje :lol:
Krwawnicę sadź koniecznie ;:65 wygląda super w połączeniu z innymi roślinami .
A ja zebrałam nasionka żmijowca , trzeba wysiać , widziałam też po drodze fajny kolorek dzwonka skupionego , muszę znowu spacerek poczynić i zaznaczyć by później zebrać nasionka .
Malinka2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2019, o 18:40

Post »

Odświeżę wątek ale z przymrużeniem oka.
Dwa lata temu, zimą, kupiliśmy nowy dom na wsi. Do dziś odkrywam na działce różne ciekawe i pożyteczne roślinki dzięki nieregularnemu koszeniu działki.
Jedna z takich roślin pokazała się pierwszej wiosny, rok temu nie było a w tym roku... tadaam:
Obrazek
Z tego co wiem to był męski osobnik (czas przeszły bo musiałam wyciąć kiedy robiliśmy ogrodzenie a krzaczor był już większy ode mnie, zasilił kompost ;:224 ). Widuję je także w swojej okolicy więc zaliczam do dzikich ;:306
Oczywiście nie sugeruję uprawy tej zacnej roślinki...
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Nie chcę Cię martwić, ale... Lepiej Zgłoś te krzaki do Straży Miejskiej/Gminnej (Policja raczej nie przyjedzie) Chodzi o to, że przyjadą, zlikwidują i Będziesz Miał spokój. Natomiast, gdyby "życzliwy sąsiad" zgłosił, że takie coś u Ciebie rośnie, mogłoby być różnie :(
Pozdrawiam Lucyna
Malinka2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2019, o 18:40

Post »

Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego usuwam je na bierząco. Ten rósł w najdalszym kącie ogrodu gdzie nie ma domów w bezpośrednim sąsiedztwie a z drogi nic nie widać ale w dobie patrolujących dronów nie ma co ryzykować. Sąsiednia działka nieużytkowana i ktoś kilka lat temu zrobił "użytek" i zasiał... Skończyło się interwencją policji. Wiem to od sąsiada, byłego właściciela naszego domu. Teraz nam i jemu kiełkują pozostałości. Może jestem w błędzie ale wolę tępić na własną rękę, bo znając nasze urzędy to nie wiadomo jak się sprawa rozwinie. Czego oczy nie widzą...
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”