Kaktusy - Pio1986
- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy - Pio1986
Dziękuję wszystkim za wizytę i dobre słowo:)
- Pio1986
- 500p
Dobry wieczór:) Dzisiaj załączam zdjęcia kolejnych kwitnień.
Obiecana hybryda Chamaecereus

Echinopsis 343 StaWo Heros

Hybryda bez nazwy, ale ładna

bukiet na Lobivia winteriana

Lobivia nigrostoma WR33

I "ustawka" echinopsis kermesina i moja autorska hybrydka

Lobivia arachnacantha v. densiseta

I thelocactus

Obiecana hybryda Chamaecereus

Echinopsis 343 StaWo Heros

Hybryda bez nazwy, ale ładna

bukiet na Lobivia winteriana

Lobivia nigrostoma WR33

I "ustawka" echinopsis kermesina i moja autorska hybrydka

Lobivia arachnacantha v. densiseta

I thelocactus

- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne kolory kwiatów. Oprócz EH Wessner Heros największe wrażenie robią na mnie kwiaty Lobivia winteriana oraz Lobivia jajoiana var. nigrostoma WR 33. 

Lobivia winteriana
przebija wszystkie pozostałe 

- Pio1986
- 500p
Dziękuję. W tym roku mam z nią mały problem, bo turgoru nie chce złapać. W tamtym roku pęd prezentował się dobrze, ale w tym słabo. Może po prostu za ciepło
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładny, bardzo ładny!
Dodatkowo nieduży a chętny do kwitnienia.

Dodatkowo nieduży a chętny do kwitnienia.

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Ostro poszedłeś w te hybrydy , kwiaty naprawdę super 

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Piękne, wymyślne kwiaty
Piotr, a tak mi się przypomniało, jak się mają Twoje tricho w oborniku?

Piotr, a tak mi się przypomniało, jak się mają Twoje tricho w oborniku?
- Pio1986
- 500p
Dziękuję wszystkim:)
Jacku, pokazuję więcej zdjęć z balkonu w bloku, ponieważ czasu w tym roku mam jeszcze mniej niż w tamtym. Ale kaktusy meksyku kwitną, byłem dzisiaj u wujka w tunelu, ale rano wszystko zamknięte:(
Zawiązane owoce na ariocarpusach cały czas siedzą sztywno w wełnie i nie wydłużają się. Miałem nadzieję, że wyjdą zaraz na wiosnę a tu taki klops. Nie dopytałem, jak długo formują się owoce na tych roślinach?
Aga, trichocereusy w oborniku mają się naprawdę dobrze, na dniach załączę zdjęcie. Co więcej, to czegoś takiego wstawiłem też Echinocereus enneacanthus i powiem szczerze, rośnie piękniej niż kiedykolwiek. Zdjęcia podrzucę na dniach. Może dzisiaj uda mi się zrobić.
Jacku, pokazuję więcej zdjęć z balkonu w bloku, ponieważ czasu w tym roku mam jeszcze mniej niż w tamtym. Ale kaktusy meksyku kwitną, byłem dzisiaj u wujka w tunelu, ale rano wszystko zamknięte:(
Zawiązane owoce na ariocarpusach cały czas siedzą sztywno w wełnie i nie wydłużają się. Miałem nadzieję, że wyjdą zaraz na wiosnę a tu taki klops. Nie dopytałem, jak długo formują się owoce na tych roślinach?
Aga, trichocereusy w oborniku mają się naprawdę dobrze, na dniach załączę zdjęcie. Co więcej, to czegoś takiego wstawiłem też Echinocereus enneacanthus i powiem szczerze, rośnie piękniej niż kiedykolwiek. Zdjęcia podrzucę na dniach. Może dzisiaj uda mi się zrobić.
- ejacek
Czasu nie liczyłem ale u mnie trwa to dość szybko , około tygodnia. Przyjeżdżam i ni stąd ni zowąd widzę owoc , u mnie dość szybko zasycha , zdejmuje i sprawdzam czy trafiony czy nie bo różnie to bywa. Bywa duży soczysty owoc ( nie mylić z suszkiem po kwiatku zeszłorocznym) a jednak w środku klops - nasion brak. Bywają nasiona ale raczej namiastka nasion - takie brązowe 1/2 lub tylko 1/3 wielkości nasion normalnych z których nic nigdy nie wzejdzie. I wreszcie bywają nasiona prawidłowe - czarne kulki ok 1mm. Bywają też nasiona białawe albo żółtawe z których oczywiście też nic nie wzejdzie.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Będę drążyć kwestię obornika
Co to znaczy "prawie czysty koński obornik"? Co tam jest jeszcze? Żwirek?

- Pio1986
- 500p
Jacku, u mnie nastąpiło jakieś zatrzymanie.....
Aga, prawie czysty w moim żargonie oznacza, że dodałem do niego trochę piasku (rzecznego płukanego), tak żeby choć troszkę minerału tam było. Przy czym ten obornik nie był "świeży". Przegryzł się, jak dobry bimber:) Tak więc nie miał raczej zapaszku:)
Mam dwie rośliny w całkiem czystym oborniku. Eksperyment się udał:)
Aga, prawie czysty w moim żargonie oznacza, że dodałem do niego trochę piasku (rzecznego płukanego), tak żeby choć troszkę minerału tam było. Przy czym ten obornik nie był "świeży". Przegryzł się, jak dobry bimber:) Tak więc nie miał raczej zapaszku:)
Mam dwie rośliny w całkiem czystym oborniku. Eksperyment się udał:)
- ejacek
Jak to mówią "w kupie siła" a na poważnie to z obornikiem lepiej uważać bo przyjdzie ochłodzenie troche więcej wilgoci i polecą 

- Pio1986
- 500p
Zgadzam się. Podlewam te duże ostrożnie, poza tym stoją w glinianych doniczkach, bez emalii, i mają bardzo liczne odrosty, tak więc woda bardzo szybko schodzi po podlaniu. Co do siewki TH, to stoi ona w doniczce 6x6 cm i znajduje się na osłoniętym miejscu między meksykańczykami na balkonie w bloku. Tam temperatura, nawet wczoraj, przekraczała 30 st.C. Woda odparowuje błyskawicznie. No i w przypadku zalania roślin, co się także zdarzało, przeprowadzam szybką akcję wyjęcia rośliny z doniczki i postawieniu jej w ciepłym suchym miejscu. Ten sposób zawsze się sprawdzał u mnie:)