Zastanawiałam się, czy przy tym późnym wysiewie (poł. czerwca) też siać rzodkiewkę, ale ostatecznie zrezygnowałam. We wczesnej marchwi wysiałam (4-5 w rządku marchwi, rządki mam około 1m) - prawie wszystkie były robaczywe. A wg mojej babci im późniejszy wysiew, tym większe prawdopodobieństwo robaków - choć nei wiem, ile w tym prawdy...BobejGS pisze:Anielanna Buraki rosną naprawdę ładnie, choć na poczatku mszyca je ostro zaatakowała, aż miała wszystkie liście poskręcane ale pozbyłem się mszycy, to i buraki odbiły.
Co do marchwi na późny zbiór, to zrobiłem błąd z zbyt gęstym wysiewem rzodkiewki, później nie dałem rady zebrać na czas, przez z co i marchew i pietruszka się męczyły. No i ta susza. Gdyby były z dwa takie porządne deszcze jeszcze, w dobrym odstępie czasowym, to zapewne ta późna byłaby jak wczesna, a wczesna już podbierana na obiad.
A z cukinii robię leczo - dużo cebuli, papryki i cukinii - wszytsko krojone w kostkę, podsmażane i duszone, można jeszcze dodać kiełbasę i palce lizać

Albo cukinia w cienkie ćwiartki z cebulą w kostkę podsmażona, zalać rozbełtanym jajami, na wierzch pomidory i pietruszka (nać) - pyszny omlet.
To mi przypomina, z jaką niecierpliwością czekam na kwitnienie moich cukiń