Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Pozdrawiam Eugenia
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To czy kwiat się otworzy następnego dnia, sugeruje lekko żółtawe przebarwienie już poprzedniego dnia.
Jeśli kwiat nie jest zielony, a żółtawy rano, to można go samemu otworzyć i zobaczyć czy na słupku jest pyłek. Jeśli jest, to kwiat gotowy do zapylania.
To czy jest zapylony widać już dzień później ale pewność można nabrać dwa dni później, bo cukinia powinna podwoic swoją wielkość od dnia zapylenia. U mnie dwie pierwsze były niezapylone, bo nie było męskich.
Jeśli kwiat nie jest zielony, a żółtawy rano, to można go samemu otworzyć i zobaczyć czy na słupku jest pyłek. Jeśli jest, to kwiat gotowy do zapylania.
To czy jest zapylony widać już dzień później ale pewność można nabrać dwa dni później, bo cukinia powinna podwoic swoją wielkość od dnia zapylenia. U mnie dwie pierwsze były niezapylone, bo nie było męskich.
- Ebabka

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Błażęj
Instrukcja szczegółowa. Dziś rano skorzystałam i dwie zapyliłam. Mam niedużo, tylko trzy krzaczki, a pąków mają mnóstwo i męskich i żeńskich. Nigdy nie pomagałam, ale spróbować nie zaszkodzi, a dynie ? - tu bardziej jestem zainteresowana, bo plony miewam słabsze, lecę do wątku dyniowego, może coś jest ? 
Pozdrawiam Eugenia
-
--julian--

- Od: 3 gru 2017, o 14:02
-
Darek26
- 200p

- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile z cukini średnio jest owoców? Wiem że każda cukinia jest inna ale chciałbym wiedzieć tak+/- 
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Od 4-5 do 40-50 w zależności od stadium zbioru
.
-
Darek26
- 200p

- Od: 5 maja 2019, o 17:02
40-50? Sorry ale jakoś średnio realne się to wydaje 
-
kaLo

Zależy od odmiany, sposobu uprawy, nawożenia, podlewania, wielkości zbieranych owoców itp.
Jeżeli zbierasz owoce wielkości kilkunastuu cm jeszcze z kwiatem to taki wynik jest całkiem realny. Jak chcesz mieć nasienniki to kilka sztuk nie więcej
.
http://dailytips.pl/uprawa-cukinii/Z jednego krzaka cukinii możemy uzyskać od 13 do 45 owoców.
Jeżeli zbierasz owoce wielkości kilkunastuu cm jeszcze z kwiatem to taki wynik jest całkiem realny. Jak chcesz mieć nasienniki to kilka sztuk nie więcej
- Foxowa

- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ja też wg Błażejowej instrukcji zrobiłam i zobaczymy. Jest widocznych kilka owoców, pszczoły latają do pobliskiej jeżyny więc myślę,że tym przenoszeniem pyłku tylko przypieczętowałam owocowanie.
Ogólnie jestem w szoku jak moje cukinie poszły. Są wielkie i zajmują już sporo miejsca. A dopiero były malutkie i klęłam na siebie,ze za późno je wysadziłam.
Ogólnie jestem w szoku jak moje cukinie poszły. Są wielkie i zajmują już sporo miejsca. A dopiero były malutkie i klęłam na siebie,ze za późno je wysadziłam.
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
Erazm

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Na jednym liściu cukinii od strony południowej (jest przez cały czas na słońcu) znalazłem liść z plamami. Dwa dni temu zerwałem podobny. Jaka to przyczyna.

Pozdrawiam Andrzej.
- BobejGS

- Kontakt:
To poparzenie słoneczne. Liść mocno zwiędnięty, trafił na ostre słońce i go przypaliło. Zapewne doszło do tego zwiększone zasolenie gleby. Musisz obficiej podlać.
-
--julian--

- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- BobejGS

- Kontakt:
Biorąc to na chłopski rozum, to jeszcze jest sens. Skoro od wysiania w połowie kwietnia, do zbiorów w połowie czerwca minęły dwa miesiące, to przy wysiewie w połowie czerwca, zbiory zaczną się w połowie sierpnia. To jeszcze się uda sporo zebrać.
-
kaLo

Trzeba wziąć poprawkę na coraz zimniejsze noce i coraz krótszy dzień ale powinno się udać.