Liszka pisze:Przyznam, że ja natomiast bardzo bym uważała na to zachodnie okno. Z oknami generalnie jest tak, że istotnych jest wiele czynników, jak choćby pora roku, czy nawet wysokość budynku. Wszystko zależy od kąta padania światła. Zachodnie okno latem to często po prostu patelnia, miejsce, gdzie jest bardziej gorąco aniżeli na parapecie od strony południa. Moim zdaniem jeśli rośliny będą stały na parapecie, to trzeba je cieniować, albo postawić w znaczniejpieknebeibe35 pisze:Okno zachodnie ale jak słońce świeci latem to strasznie grzeje i są całe doniczki nagrzane.. Slońce jest dość mocne, dlatego myślę że na okres lata zdejmę je z parapetu.
odległości od okna co też może być problematyczne, bo storczyki mogą być wówczas niedoświetlone. Problematyczne okno.
Więc wlasnie. A u mnie latem wlasnie taka patelnia:/ A obok okna mam biurko I na nim je chyba postawię. Część dam na okno zachodnie. Mam bardzo jasny salon I wiosną jak i latem miałam kwiaty również na stole na środku pokoju i pieknie kwitły.