Posiałem trawę, co mi wyrosło?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mr_R4VEN
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2018, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Posiałem trawę, co mi wyrosło?

Post »

Niecałe trzy tygodnie temu posiałem trawę (kostrzewa czerwona, trzcinowa, generalnie mieszanka tzw. autostradowa). Rośnie mi trawa czy zielsko?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
wotik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2019, o 14:01

Re: Posiałem trawę, co mi wyrosło?

Post »

Trudno powiedzieć. Kiełkująca trawa wygląda chyba trochę inaczej... Bardziej mi to wygląda na chwastnicę jednostronną, która lubi się pojawiać na nowym trawniku. Trawa raczej teraz dopiero powinna wschodzić. Sprawdź czy wśród tego jej nie widać...
pozdrawiam
Wojtek
x-Z-a klon
---
Od: 11 lut 2019, o 12:55

Post »

A może wcześniej tu rosło jakieś zboże? Po kombajnie zostaje sporo ziarna w ziemi. Wyrwij jakąś roślinę. Zobacz co jest w ziemi.
Awatar użytkownika
wotik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nawet jeśli byłoby tu jakieś zboże to by się chyba musiało "wysypać" z kłosów żeby tak wzeszło na następny rok ;-)
pozdrawiam
Wojtek
x-Z-a klon
---

Post »

Nie, nie masz racji. Zboże pozostałe po kombajnie, jeśli ma wilgotną ziemię, kiełkuje natychmiast (jeśli lato jest bardzo deszczowe, to nawet jeszcze w kłosach potrafi zakiełkować). Poza tym słyszałeś o zbożach ozimych (żyto, pszenica...), te sieje się jesienią tak, by wyrosły i dobrze się ukorzeniły przed zimą. Niejednokrotnie widziałam wypasanie krów na takich polach pozbożowych, gdzie pozostawione po młocce ziarno zazieleniło pole.
Co nie znaczy, że u ciebie nie rośnie trawa a jakieś zboże.
Awatar użytkownika
wotik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zefirka pisze:Nie, nie masz racji. Zboże pozostałe po kombajnie, jeśli ma wilgotną ziemię, kiełkuje natychmiast (jeśli lato jest bardzo deszczowe, to nawet jeszcze w kłosach potrafi zakiełkować).
Nie sieje się trawy w ściernisku. Ściernisko trzeba wcześniej odpowiednio uprawić (np. podorywka lub orka właściwa). Jeśli uprawimy ściernisko, nie wyrosną na nim zboża z ziarna pożniwnego. Więc to nie jest zboże.
Zefirka pisze:Poza tym słyszałeś o zbożach ozimych (żyto, pszenica...), te sieje się jesienią tak, by wyrosły i dobrze się ukorzeniły przed zimą. Niejednokrotnie widziałam wypasanie krów na takich polach pozbożowych, gdzie pozostawione po młocce ziarno zazieleniło pole.
Ale co mają zboża ozime do skiełkowanego ziarna pożniwnego? Przecież Mr_R4VEN nie zasiał trawy w oziminie...
Zefirka pisze: Co nie znaczy, że u ciebie nie rośnie trawa a jakieś zboże.
U mnie?
pozdrawiam
Wojtek
x-Z-a klon
---

Post »

wotik pisze:U mnie?
Przepraszam, nie doczytałam autora postu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”