Wszystko o pomidorach cz. 15
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Może trochę i Twojej w tym winy , nie podlewałeś za dużo? Poza tym dobrze by było takie "mocno organiczne" podłoże rozluźnić piaskiem albo nawet zwykłą piaszczystą ziemią.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 maja 2019, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie nie, szybciej już można mi zarzucić, że podlewam za mało niż za dużo. Skrzynka jest duża (75 litrów), długo trzyma wilgoć więc nie przesadzam z nawadnianiem. To fakt, do podłoża nic nie dodałem, ale pomyślałem, że skoro jest dedykowane warzywom, to nie trzeba go jeszcze "podrasowywać"
- Baschka
- 50p
- Od: 18 lis 2016, o 23:05
Witam. Jaki może być powód braku kwiatów u pomidorów?
Nie mam dużego doświadczenia w uprawie pomidorów, ale tak "na oko" pomidory wyglądają zdrowo.Dobrze rosną, ładne liście i grube łodygi, tylko kwiaty ledwo pojedyncze lub wcale
Nie mam dużego doświadczenia w uprawie pomidorów, ale tak "na oko" pomidory wyglądają zdrowo.Dobrze rosną, ładne liście i grube łodygi, tylko kwiaty ledwo pojedyncze lub wcale

Pozdrawiam, Baśka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest wiele przyczyn, bez zdjęcia nie da prawidłowo zdiagnozować, Jaka to odmiana, ważne jest ile jest w podłożu azotu, czy przypadkiem nie za dużo.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Baschka
- 50p
Odmiany różne, przeważnie rosyjskie. Za radą sąsiada ziemię w skrzyni podsypałam azofoską przed wysadzeniem pomidora. w ubiegłym roku w tej skrzyni rosły cukinie i miały się dobrze.
Pozdrawiam, Baśka
-
Rozumiem, że skrzynia jest super a ziemia w tej skrzyni?
.Była wymieniona czy to ciągle ta sama ?
Jeżeli na etapie produkcji rozsady pomidory miały za mało światła to mogły nie wykształcić się pierwsze pąki kwiatowe.
martinello chodzi raczej o "odrasowanie". Takie zbite i zwięzłe podłoże szybko nie przesycha ale nie zawiera też dostatecznie dużo powietrza co źle wpływa na korzenie, pasuje natomiast grzybom i pleśniom.

Jeżeli na etapie produkcji rozsady pomidory miały za mało światła to mogły nie wykształcić się pierwsze pąki kwiatowe.
martinello chodzi raczej o "odrasowanie". Takie zbite i zwięzłe podłoże szybko nie przesycha ale nie zawiera też dostatecznie dużo powietrza co źle wpływa na korzenie, pasuje natomiast grzybom i pleśniom.
- Baschka
- 50p
Zwykła skrzynia z desek szalunkowych 120 x240 , a w niej 14 pomidorków. Ziemia uzupełniona była zwykłą ziemią ogrodniczą kupowaną w workach. W malutkiej szklarence zdjęłam wierzchnią warstwę ok 20 cm i dałam świeżej ziemi.
Pozdrawiam, Baśka
-
Masz jakąś fotkę tych pomidorków? Podaj jeszcze głabokość skrzyni i ilość danej Azofoski.
- Baschka
- 50p
Nie pomyślałam o sfoceniu pomidorków, ale naprawdę wyglądają zdrowo. Ładne zielone liście i grube łodygi - taki typ kulturysty pomidorowego. Skrzynie są głębokie na szerokość 3 desek więc tak ok 45-50 cm. Azofoski nie sypałam dużo może ze dwie garstki cieniutko na całą skrzynkę.
Pozdrawiam, Baśka
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Te pomidory nie mają gron kwiatowych czy z kwiatami na gronie coś nie tak?
Pozdrawiam. Jacek 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Z tą Azofoską za ostro jak dla mnie, to cud że żyją, a one tylko w liście poszły, to w sumie i tak dobrze.
Dwie garstki na skrzynke.
Jak dla mnie przeazotowane.
-- 13 cze 2019, o 07:52 --
Samo za siebie mówi.

Dwie garstki na skrzynke.

-- 13 cze 2019, o 07:52 --
Baschka pisze: taki typ kulturysty pomidorowego.
Samo za siebie mówi.
- Baschka
- 50p
Nie mają kwiatów lub mają ich niewiele. Nie zwróciłabym na to uwagi bo pomidory poza tym wyglądają ładnie, ale u działkowego
sąsiada są już owoce i to mnie dopiero zaniepokoiło że coś jest nie tak. To dopiero moje trzecie pomidory więc jeszcze brak doświadczenia.
-- 13 cze 2019, o 07:57 --
To co teraz mogę zrobić żeby było lepiej? Wydawało mi się, że skrzynia spora a garsteczki niewielkie. Sąsiad sypie azofoskę pod wszystko i raczej jej nie oszczędza i u niego zawsze ok.
sąsiada są już owoce i to mnie dopiero zaniepokoiło że coś jest nie tak. To dopiero moje trzecie pomidory więc jeszcze brak doświadczenia.
-- 13 cze 2019, o 07:57 --
To co teraz mogę zrobić żeby było lepiej? Wydawało mi się, że skrzynia spora a garsteczki niewielkie. Sąsiad sypie azofoskę pod wszystko i raczej jej nie oszczędza i u niego zawsze ok.
Pozdrawiam, Baśka
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Przyczyną niezawiązywania owoców na pierwszych gronach mogą też być za duże wahania temperatury lub przegrzanie rozsady. Wtedy tworzą się niepełne grona lub zdeformowane. Optymalna temperatura to blisko 25*i trochę mniej w nocy.
Pozdrawiam. Jacek 

- Baschka
- 50p
Rozsady mają za sobą różne przejścia. Przechłodzenie na balkonie w kwietniu, a teraz upały. Jaką mamy temperaturę na zewnątrz każdy widzi, a w szklarence bywa ok 40 stopni. Podlewane są regularnie. Skrzynia na zewnątrz konewką, a w szklarence mam nawadnianie kropelkowe i dodatkowo polewam konewką "międzyrzędzia".
Co teraz mogę zrobić, żeby pobudzić je do kwitnienia?
Co teraz mogę zrobić, żeby pobudzić je do kwitnienia?
Pozdrawiam, Baśka
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spróbuj oprysków dolistnych np. Kristalonem czerwonym, "Magiczną siłą " itp
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.