Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

MARTUSIU! masz rację moja ziemia jest chyba bardzo dobra dla niektórych kwiatków,ale dla tych co mi się podobają to nie bardzo. ;:145
Wiesz jak wyglądają siewki jesiennych krokusów?jak trawka.Porastają gęsto gdzie się da.Nie można ich ograniczyć bo się sieją nie wiadomo kiedy. ;:223 Jak napisałam do Lucynki hiacyńciki to chyba rosną głęboko na dwa szpadle?Nie idzie ich wykopać w całości pomimo,że ziemia miękka głęboko po deszczach.Może dlatego nie boją się mrozu.

Miłej niedzieli. ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, a ja swoje hiacynciki wsadziłam na skalniaku i planowałam przenieść je w inne miejsce. Nauczona Twoim doświadczeniem, na razie nie będę ich ruszała, trudno. ;:108 A dałam je na skalniak, by przezimowały spokojnie przy ciepłych kamieniach. Przezimowały, a teraz mam zagwozdkę. ;:7 ;:7
Pięknie kwitnie Twój rododendron. ;:138 ;:138
A to ładniutkie, to co to? https://www.fotosik.pl/zdjecie/730ec998e9abaed5
Pozdrawiam cieplutko, a nawet upalnie. ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko to przetacznik goryczkowaty, bylina ładnie się rozrasta.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hostę, a właściwie funkię (bo ja wolę tę nazwę), kupiłaś śliczną. Fajne ma te żółte (seledynowe?) środeczki :tan
Czytam, że pogodę miałyśmy podobną, dobrze że wreszcie zrobiło się cieplej. Działeczkę masz pięknie ukwieconą, łan tulipanów wyglądał bosko ;:oj , w wazoniku też nieźle się prezentował. Niektóre cebulki tak mają, że z roku na rok są coraz głębiej. też w tym roku chciałam wykopać śniedki i nic z tego nie wyszło. Listek się urwał, a reszta została w ziemi chyba na zawsze.
Śliczny biały Bożykwiat, ja mam jasnoróżowy, taki majtkowy. Nie bardzo mi się podoba, ten kolor taki rozmyty.
Pozdrawiam i słoneczka życzę, ale takiego z umiarem ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO Krysia podpowiedziała,że to przetacznik goryczkowaty.
Nie wiem co powiedzieć odnośnie hiacyńcika?Ja wyrywam przekwitające kwiaty,ale on w jakiś sposób jest wszędzie.Cebulki też rozrastają się w zastraszającym tempie.Z drugiej strony pachnie i dość długo stoi w wazoniku. ;:108
Tak ten rododentron w tym roku jest wyjątkowo piękny.Nie mogę na niego się napatrzyć.Niestety drugi kiedyś dawno temu kupiony w B.choruje.Nie wiem co mu dolega.Liście mają plamy. ;:145
Ostatnio widziałam małą jaszczurkę,ale nie mogłam jej uwiecznić ponieważ stała sobie na wejściu do altany. ;:138

Dużo słoneczka. ;:3 życzę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 21 maja 2019, o 18:09 --

Krysiu dziękuję za informację.Prawdę mówiąc wiedziałam,że coś z goryczką. :;230

Miłego dnia.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO! Wielkie dzięki za słoneczko.Niech nam świeci jak najdłużej.Dość już tego deszczu i straszenia burzami.
Jak tylko weszłam do Bied.i zobaczyłam tę funkię od razu pomyślałam,że musi być moja. ;:306 .
Dla mnie mówili na przystanku,że przez Olsztyn przeszła nawałnica,ale Ty nic o tym nie pisałaś,więc cieszę się,że to tylko plotka.
Mam nadzieję,że przestaną wreszcie straszyć burzami.dziś nie byłam na działce ponieważ musiałam zrobić zaopatrzenie do domu,ale jutro jadę,koniecznie. ;:108 ;:65
Śniedki też mi zatruwają życie chociaż mają takie ładne gwiazdki.U mnie rosną prawie wszędzie,głęboko i ciężko je wykopać.Czasami sprowadzi sobie człowiek problem na głowę.
Racja ten biały bożykwiat to mi się udał.Mam też różowy,ale to dopiero dwulatek.Miał tylko jeden kwiatek.

Miłej i fajnej środy bez burz.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

kloniki na parapecie ?? Piękne.
Radkowy kolorek śliczne.
Tulipanki piękne.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ANIU za pochwały moich kwiatków.Kloników to mam full czyli chyba z 10 szt.Jak na razie las na parapecie. ;:306
Ten Radek w tym roku kwitnie wyjątkowo pięknie,czego nie mogę powiedzieć o tym z Bied...Ma jakieś plamy na liściach ale też kwitnie.

Miłego dnia . ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Danusiu ciesz się chwilą dla Rododendronów i Azali, one mają teraz swoje 5 minut, kto ma w ogrodzie niech się cieszy i raduje :tan Widzę że Twoje mają się dobrze i pi?kno kwitną. Też bardzo lubię ten czas ich ukwiecenia, u mnie coś nie mogę im dogodzić, jeżeli te co mam odejdą następnych nie zaproszę...dam szansę innym.
Hosty już pewno w pełni się rozwinęły, ale przy tej pogodzie i ślimaki mają ucztę.
U mnie w tej chwili leje, chyba już dość tego deszczu.

Pozdrawiam
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale dziś się napracowałam.Wywalałam wszystkie śniedki i hiacyńciki razem z liśćmi ,kwiatami i łodygami.

Witaj KRYSIU.
Masz rację azalie i rododendrony mają swój czas.Zachwycam się nimi i cykam fotki.Moje rosną w kwaśnej ziemi ,w półcieniu za altaną.
Co roku zasilam nawozem do borówek.
Co prawda są ślimaki ale póki co nie czepiają się funkii,ciekawe jak długo.?
Zaczęły mi podżerać wysiane aksamitki.Już są spore ,nie myślałam,że takie też smakują.Popikowałam więc szybko do gruntu i tam gdzie
trochę zacienione posypałam skorupkami z jajek.
Na szczęście u nas już chyba czwarty dzień bez deszczu.Trochę gorąco pielić,ale trudno jak trzeba to trzeba. ;:224

Miłego dnia. ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę zdjęć bo coś mi nie wyszło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, przetacznik goryczkowaty - ciekawa roślinka ;:333 i kwitnie pewnie najwcześniej spośród wszystkich przetaczników? ;:218
Bardzo kolorowa Twoja działeczka, ;:63 bogata w różnorodność roślinną. ;:138
Na mnie jaszczurki działają jak mulety na byki. Podczas spotkania pierwszego stopnia jaszczurki uciekają w jedną stronę, ja wieję w drugą. ;:306 ;:306
Zamęczam Cię pytaniami, wybacz. ;:168 Co to jest? https://www.fotosik.pl/zdjecie/bff878f3ee64ef31
U mnie szczęśliwie słonecznie i bez deszczu, ale znacznie chłodniej, a jutro jeszcze niższą temperaturę wieszczą i chmury.
Rośliny wody mają dosyć, więc niech nawet będzie chłód, byle nie padało na razie. ;:108
Przyjemnej pogody i miłego działkowania na jutro, Danusiu. ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!!
Jak chcesz przetacznika to będziesz go miała.Napisz tylko tak.!
Na tym zdjęciu jest wielosił.Fajna roślinka.
Dziś ciężko pracowałam wyrywając śniedki i te drugie wredoty.Wyrywałam całe rośliny z przekwitniętymi kwiatami i liśćmi na kompost.
Zarosły mi wredne irysy ensanta przez co oberwałam liście w dwóch irysach.Byłam bardzo zła na siebie.Tak to jest jak tamte znikną z powierzchni ziemi i sadzi się nowe rośliny.Wyrywałam z liśćmi ponieważ ślimaki mają fajne schronienie.
Lucynko zamęczaj przecież "kto pyta nie błądzi". :D
U nas już czwarty dzień nie pada i podobno jutro też ma być fajnie czego i Tobie życzę. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Daniusiu :wit
Pięknie i kolorowo u Ciebie, a tulipanów cała masa ;:oj

Moje dalie też rosły jakiś czas pod folią w doniczkach, ale wciąż jest tak zimno (nie licząc kilku dni dosłownie), że ani nie urosły zbytnio w foliaku, ani tym bardziej wysadzone do gruntu. W tym roku słabo widzę ich kwitnienie.
Kanny które przywiózł mi m. (dostał od klienta) też marniutko, po jednym liściu dopiero...

Nie pamiętam takiego brzydkiego maja ;:174
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj ANIU!
Tulipanów faktycznie było multum,a teraz ile mam pracy z ogławianiem ich.Zaczęłam też wykopywać tulipany które mi przeszkadzają.
Jak na razie wykopałam całą skrzynkę tulipanów,a to jeszcze nie koniec.Jesienią posadzę te największe,a małe oddam koleżance.Zamówiła. ;:138
Teraz w miejsce tulipanów rozsadzę jednoroczne.
Największe zmartwienie mam z różami.Prawie wszystkie mają jakieś robactwo a tu brak odpowiedniej pogody do oprysków.Dziś było strasznie zimno i wietrznie. ;:108
Dalie w gruncie,ale nie wiem czy rosną bo już duże wysadzałam.Kalle rosły pod folią dlatego są spore ale nie wszystkie.

Miłego następnego dnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek