Koleus Blumego cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Koleus Blumego cz.2

Post »

Takim jak my to się nie dogodzi :;230

U mnie też te rokoko wyglądają jak jakies niewydarzone ale wierzę,.że potrzeba im czasu. Og?lnie nie szaleję za rokokami i wolę zwykłe, ale bylam ciekawa co wyjdzie. Wszystko bordo.
Nie wyrzucaj swoich. Zostaw choćby doo skrzynek, a jak ich bardzo nie chcesz to wiesz do kogo się zwrócić .;)
U mnie sklepowe rainbowy padły i bardzo chętnie bym je odtworzyła.
Og?lnie te sklepowe marnieją w oczach, pomimo mojego wariackiego rozmnażania.

A co do tej paletki - postaw ją wyżej, nie bedą się wyciągac do słońca przez ramę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ja jestem zadowolony z moich siewek.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Ja się ucieszyłem jak moim maluchom kolorów przybyło a Wam nie pasują takie jakie macie. :lol: Chita, ten Rainbow to z jakiej firmy? Kupiłem na kolejny rok w Castoramie właśnie ten mix, bo Torafowy i Legutkowy nie powala różnorodnością.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie że my aż tak zgrymaszone, bo ja też te wszystkie moje kocham i podziwiam. I Wasze też podziwiam, bo macie calkiem miłe sadzoneczki.
Ale r?żnorodności w ofercie brakuje. My byśmy czegoś więcej chciały. Ale czego dokładnie - nie wiemy ;)
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30

Post »

Chita pisze:Foxowa zgadzam się dlatego ja się poddaje i już nie wysiewam. To ostatni rok wysiewania teraz będę tylko kupowała. Szczególnie, że przez internet zamówiłam dokładnie takie kolory jakie chciałam krzak wielki że spokojnie będzie z tego 5 roślin... No nie opłaca się wysiewać ja z 3 wysianych opakowań zostawię sobie 2 sztuki :/
A mnie kręci oglądanie jak rosną od nasionka i ta loteria, czy tym razem wyjdzie coś ciekawego :)
Ale dlaczego przeważająca większość roślin z nasion jest u wszystkich taka sama to nie wiem. Najatrakcyjniejszy sklep w Stanach wszystkie swoje koleusy rozmnaża wyłącznie przez sadzonki, nasion nawet nie sprzedają. Może nie da się zagwarantować, że nasiona powtórzą cechy rośliny matecznej.
Chita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2019, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się ucieszyłem jak moim maluchom kolorów przybyło a Wam nie pasują takie jakie macie. :lol: Chita, ten Rainbow to z jakiej firmy? Kupiłem na kolejny rok w Castoramie właśnie ten mix, bo Torafowy i Legutkowy nie powala różnorodnością.
To jest Legutko chyba, ale nie dam sobie ręki uciąć bo 3 różne miałam.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ramach kapryszenia nabyłam dziś takiego :

Obrazek
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

To moje tegoroczne zakupy z wysianych nasion nic nie wzeszło. Mam też problem z ich ukorzenieniem sadzonki padły nie wypuściwszy korzeni , zupełnie nie wiem dlaczego. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten ostatni bardzo przyjemny.

A w czym ukorzeniasz?
Nie wiem od czego to zależy ale są takie typy delikaciki co z nimi ciężko coś stworzyć.
U mnie tak było z Combatem. Ni diabła mi ten fragment nie chcial się ukorzenić. Wreszcie odkryłam, że lubi stać na akwarium i tam go zostawiłam i odżył. Tak to mi więdły. Teraz mam tą samą historię z jego szczepkami. Mam nadzieję, że uda się go rozmnożyć, bo lista chętnych na niego jest dłuuuuga.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Próbowałam w wodzie ukorzenić tego jasno zielonego, bo była dość spora saadzonka jak kupiłam, ale się nie udało a i reszta coś zmizerniała, mam jednak nadzieję że jak się ciepło zrobi to się pozbierają.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Tradycyjnie już z wysadzaniem do gruntu poczekam do początku czerwca.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj w ramach wymiany szczepek pozyskałam takiego.
Obrazek

Mam coś na ten kształt w siewkach ale na zdjęciach wyglądał na prawie białego więc wzięłam. Nie wiem na ile trafiłam, ale się okaże. Już kt?ryś raz po wymianie się okazuje, że odmiana jest ta sama co mam a wyglądała całkiem inaczej. Winą prawdopodobnie jest brak swiatła, dopiero jak trafi na m?j wypiek to się okazuje że jasnor?żowy się robi prawie czarny i wszystkie są takie same.
Poczekamy.

Z moimi maluchami też zaczęlam walkę. Pourywałam łebki i już widać trochę efekt?w w postaci rozkrzewienia. Nie byłabym sobą gdybym czubk?w nie wsadziła do wody i też już mają korzonki. Z palety wybrałam też najgorsze , najmniejsze i najbardziej wyciągnięte i zasadzilam w pojemniki żeby dać im szansę. Jestem ich ciekawa, niektóre są tr?jkolorowe i choć biednie wyglądają to zapowiadają się ciekawie.

Obrazek

Nie wiem czy się nie powtarzam, ale mam jeszcze kilka fot ( większość to właśnie te z wysiewu).

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30

Post »

Foxowa kilka bardzo fajnych :D Choć ten combat to chyba nie z wysiewów?

A pokaż jakiej wielkości są te maluchy, którym urwałaś łebki? Nigdy nie wiem kiedy jest dobry moment.
Nie wierzę, że urywane łebki też ukorzeniasz, ja już nie mam co robić z tymi wysianymi, na multipalecie się przestają mieścić, a jest ich ponad 100. Nadal nie widzę nic ciekawego :D No ale są jakieś trzykolorowe, będzie z nich pożytek. Ale na przyszły rok to kupię sobie nasiona w Stanach.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nie, kombat jest szczepka z wymianki. Ale też już ' ochrzczony' , bo urwany czub i pierwsze szczepki poszly do ludzi. Teraz puszcza od boków nowe czubki, nie wygląda reprezentacyjnie ale wierzę że będzie. Nawet poszedł z tymi odrostami całkiem całkiem.

Te ' maluchy' to jest właśnie to co pokazuję na fotach. No tu urwałam z czubka górę z 2 parami stków.
Obrazek

Ale to tak r?żnie. Są też mniejsze. Rwę r?żnie - jak mi szkoda ladnej rośliny to tylko sam nowy czubeczek, a jak jest np za długa czy chcę sadzonkę to rwę 2 listki od czubka. Też mam ich ponad 100 i wiem, że jest to szaleństwem robić jeszcze sadzonki.
Moje też się kiszą w paletach i kubkach, ale stopniowo przesadzam, bo te większe zaslaniają mniejsze i pogarszają ich wzrost.

Wczoraj właśnie podczas wymiany rozmawiałam o nasionach ze Stan?w i podobno, że tam też szału nie ma.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rosjanki pokazują ładne koleusy z nasion, z tego co zrozumiałam nasion w paczce jest słownie 10 ale takie jak na fotce z opakowania - takie jednogatunkowe :D
Niestety ja nie umie znaleść sklepu, który prowadzi wysyłke za granicę ;:145
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”