Wracam z wyjazdu i widzę takie chore liście. Co to za choroba i czy jeszcze je uratuję? Choroba pojawiła się na sadzonkach z nasion pobranych w zeszłym roku z arbuza. Podobne rzeczy mam na ogórkach, które stoją obok i nie wiem co od czego się zaraziło.
Poparzenie to nie. Ostatni tydzień nie był zbyt słoneczny i stoją w zasadzie w tym samym miejscu od początku. Oberwę liście ze zmianami, odizoluję od tych zdrowych, będę pilnował wilgotności i liczył na to że będzie dobrze.
U mnie szczepieniaki już pięknie rosną pod lampami. LEDy w inkubatorze świetnie się spisały, szczególnie w te pochmurne dni. W przyszłym tygodniu idą do gruntu jak tylko gleba po ostatnich chłodach się nagrzeje.
...../jokaer
Te brązowe czy białe? Te białe plamki i kropki to jakby ślady po mszycach albo jakichś przędziorkach. Zdjęcie trochę poruszone więc nie można się przyjrzeć.
Hey! Ja dziś wsadziłam kilka sadzonek do ziemi, a kilka zostawiam jeszcze na parę dni. Zbaczymy co z tego wyniknie. U nas dziś i jutro pięknie ale prognozy pogody na najbliższy czas nie najlepsze. Oby było już cieplutko
A nie wie ktoś gdzie można kupić sadzonki arbuza? Chcialbym spróbować po raz pierwszy a na wysianie nasion pewnie za późno? Ziemię mam piaszczystą, ale mam też sporo czarnego torfu na działce oraz gliny, które mogę wykorzystać. Działka w pełnym słońcu.