Jagoda kamczacka cz. 3
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
U mniej jagody osiągnęły już wielkość właściwą, teraz czekam aż dojrzeją. Martwi mnie jedynie że jedna rośnie bardzo silnie a inne bardzo słabo. Czy przyczyną może być mięta która je obrasta ?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lustrowałem dziś swoje jagody i widzę mrówki chodzą po pniu. Po dokładnych oględzinach okazało się ze mam mszyce na końcach pędów. Na razie to jeszcze nie inwazja a incydenty. Urwałem te zwinięte końcówki. W przyszłym tygodniu założę opaski lepowe na pnie i paliki. Urodzaj się szykuje jak nigdy, obym zdążył przed ptakami.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Serio lep na mrówki ? Nie poradzą sobie z tym ? Poprzykleja się część a reszta przejdzie po trupach ?
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Proszki sprawdzają się super, po 2 godzinach nie ma śladu po mrówkach (nie licząc dziur w ziemi).
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moża coś więcej o tych proszkach? Gdzie je sypać? Jak trutkę na myszy na papierek?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rozsypujesz tam gdzie łażą mrówki i one sobie znoszą ten proszek do gniazda. Można też rozrobić z wodą i polać mrowisko.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 maja 2019, o 12:41
Witam, mam posadzone krzaczki jagody kamczackiej, czy mogę je podsypać substratem torfowym czy lepiej zwykła uniwersalną ziemią?
- massur
- Kontakt:
Jak masz ciężka ziemię typu glina to lepiej mieszać ją z torfem, jak bardziej piasek to zwykła ziemia będzie lepsza. Ale to powinno się robić przy sadzeniu, takim podsypywaniem teraz nie bardzie wiem co chcesz osiągnąć.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Torf zakwasza glebę, a jagody kamczackie nie należą do roślin kwasolubnych. Podsypanie zwykłą ziemią nic nie da, bo korzenie i tak nie pobiorą z wierzchniej warstwy substancji odżywczych. To już bardziej jakiś nawóz albo płynna gnojówka z pokrzywy i żywokostu. I ściółka ze słomy, żeby ograniczyć zachwaszczenie i wysuszenie gleby.mikroklimat pisze:Witam, mam posadzone krzaczki jagody kamczackiej, czy mogę je podsypać substratem torfowym czy lepiej zwykła uniwersalną ziemią?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Kochana teściowa doradziła mi tak zrobić a ja głupi posłuchałem
jutro jadę do ogrodnika i kupię gotową gnojowicę z pokrzywy żebym miał na teraz a przy okazji narwe pokrzyw i sam sobie zrobię nawóz

-
- 20p - Rozkręcam się...
Jaki jeszcze nawóz będzie pasował pod jagodę w razie gdyby nie było tej gnojówki?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Florovit agro, polifoska, cokolwiek wieloskładnikowego co będzie można podać w formie roztworu pod korzenie oraz dolistnie.
Na teraz może mieć dużo azotu.
Na teraz może mieć dużo azotu.

To jest Wostorg

A to Czulimska
Teraz o sypaniu torfu, ziemi czy gliny:
masz czas i nie wiesz co ze sobą zrobić - syp. Niewiele to da. Jagoda poradzi sobie z zakwaszeniem. Podsypywanie nawozu czy podlewanie niewiele pomoże. Owszem krzewy będą wysokie, wybujałe i zwłaszcza nowe przyrosty będą pięknie wisiały bo zeszłoroczne są za słabe aby je utrzymać. Równie skuteczny sposób to przyciśnięcie starszych pędów. Otrzymuje się piękny zielony żywopłot. Owoców nie daje się zerwać.
Wojtek, Dlinopłodna, Rebeka, Ruben, Zojka, Iga, Docz Velikana to odmiany szerokie nie wysokie. Dla Wojtka, Dlinopłodna, Docz Velikana 2m też może być mało.
Aurora, Czulimska, Streżewczanka, Silginka, Bakczarski Velikan, Jugana, Gordost, Bakczarski Velikan to krzewy wysokie i dość szczupłe. Dla nich wystarczy 150 cm.
Oczywiście chodzi o odległości między rzędami nie krzewami w rzędzie i przy obrywaniu ręcznym.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Są gotowe nawozy wieloskładnikowe dla drzew i krzewów owocowych. Mogą być też te pod maliny i jeżyny. Byle tylko nie nawozy przeznaczone do borówek i roślin kwasolubnych.mikroklimat pisze:Jaki jeszcze nawóz będzie pasował pod jagodę w razie gdyby nie było tej gnojówki?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- massur
- Kontakt:
Jak ktoś nie chce się bawić w dedykowane a ma po 2 rośliny z gatunku to może być uniwersalny Yara Mila, rozsądną cena a nawóz dobry
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek