Kupiłam dziś dendrobium (to już moje drugie, a pierwsze kupione w roku ubiegłym obecnie chłodzi się na nieogrzewanym poddaszu na parapecie okna południowego - mam nadzieję, że zawiąże pączki i zakwitnie). Ale wracam do tego nowego, bo mam pytanie w związku z nim.
Kwitnie tylko na jednej dorosłej pseudobulwie i moje pytanie, czy to oznacza, że ta druga pseudobulwa już kwitła wcześniej?, czy ona w ogóle jeszcze nie kwitła? - pytam dlatego, bo z tego co kojarzę, to na tym moim starym dendrobium po przekwitnięciu był ślad w formie uschniętych gałązek na pseudobulwie (dopiero niedawno obcięłam to sucharki, liście oczywiście opadły już dawno temu, ale pseudobulwa nadal jest jędrna i zielona, no i oczywiście mam nadzieję, że dobrze odżywia te młodsze) a tu nie widzę nic takiego. Czy ktoś doświadczony w uprawie tych storczyków mógłby się wypowiedzieć i doradzić czy powinnam postawić na parapet okienny to dendrobium z różnicą temperatur, bo jest szansa, że zawiąże pączki na tej drugiej pseudobulwie?
W sklepie były dwie sztuki dendrobium w tym kolorze - to drugie kwitło na dwóch pseudobulwach, ale nie miało żadnej nowej nawet malutkiej pseudobulwy - dlatego wybrałam to, bo są już dwie malutkie.