Wszystko o pomidorach cz. 15
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Moje pomidory też się wyciągają, pokładają i dodatkowo mocno kwitną. Pierwszy raz sama siałam pomidory. Teraz się zastanawiam, co będzie z kwiatami skoro nie są zapylone. Czy będą z nich pomidorki? Wybaczcie pytanie ale ze mnie pomidorowa ignorantka, a tak bardzo mi zależy
Podpowiedzcie, proszę 
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
majka 111
A gdzie one są jeśli to nie tajemnica
A gdzie one są jeśli to nie tajemnica
majka111 Zapylanie można samemu robić. Potrząsamy łodyżkami , pstrykamy paluszkami w kwiatki lub patyczkiem delikatnie. To wystarczy, aby pyłek się przemieścił i kwiatki się zapyliły. Robiłam w ten sposób i z małymi owockami rosły na parapecie oglądając świat przez okno. Pozatem w szklarni też nimi potrząsam, aby się zapyliły w bezwietrzne dni. Jak już się pokładają to radzę zmienić lokum na większe donice jeżeli jeszcze na wysadzanie do celowo pogoda nie pozwala.
Tak jak napisała Telimenka, moje pomidorki oglądają świat przez okno, z parapetu
Dziękuję
Jesteście kochane
To się biorę za zapylanie
Mam maskotki. Czytałam, że one wiszą i stoją ....i zgłupiałam...jak prowadzić maskotki? W pionie czy w zwisie? Ja to zadaję bardzo inteligentne pytania
Uczę się dopiero i mam dużo zapału, a mało wiedzy więc z ogromną wdzięcznością czytam każdą podpowiedź 
Maskotki jak posadzisz w wysokiej donicy to mogą swobodnie zwisać. A jak w gruncie na płasko to raczej trzeba podwiązać. Miałam na różne sposoby i podwiązywanie ich do pionu kosztuje sporo zachodu. Są niskie, dosyć wiotkie i puszcza się je na kilka pędów, więc każdy pęd podwiązywałam po kolei,(na sznurki, do palików, podstawiałam podkładki z klocków aby nie dotykały ziemi) , trudno było ich okiełzać.
- Karolka023
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 22 kwie 2016, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ebabka ale piękne duże pomidorki! Gratuluję! Moje wysiane i wysadzane w podobnym terminie i dopiero kilka kwitnie. I niestety część bardzo ucierpiała w ostatnie mroźne noce, chociaż zabezpieczałam jak mogłam
w przyszłym roku muszę zrobić kilka tur, jednak sadzenie do nieocieplanego tunelu w kwietniu w mojej okolicy to słaby pomysł 
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja też już mam pomidorki na najwcześniejszych krzakach , a
z koktajlowych niskich już podjadamy .
Nie mam w tym roku Szkatułki , czego żałuję , ale chciałam przetestować
inne odmiany .
Na listę odmian do wczesnych upraw prawdopodobnie wpiszę
Banded Amazon . Siany pod koniec lutego , zawiązane ma już pierwsze
pomidorki i sporo kwiatostanów na krzaku .
- Ebabka

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
anulabMasz więcej miejsca na uprawy i możesz zaszaleć, a ja nawet nie mogę wypróbować tych odmian, które mam, chyba, żeby po jednym krzaczku, ale tak nie robię - minimum dwa, żeby ocenić chociaż w przybliżeniu.
Karolka023 No, cóż, klimat nie tego... Ale jak się trafi ciepła wiosna ? Rozsada własna, trochę pracy i może się udać. Chłody jednak nie służą pomidorom, zaburzenia pewnie wyjdą później
Pozdrawiam Eugenia
Pomidory - usychające liście po powodzi
Witam, otóż parę dni temu podtopiło mi tunel foliowy w którym miałem pomidory, parę z nich po powodzi zaczynały usychać liście (pomidory są przywiazane na sznurkach). Otóż nie wiem czy trzymać je dalej czy lepiej może kupić nowe sadzonki?
PS. potem mogę podrzucić ich zdj.

PS. potem mogę podrzucić ich zdj.

- massur

- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Pozbądź się zdechłych liści i wietrzenie na maksa, pomidory wcale nie tak łatwo ubić aczkolwiek chyba przelanie źle znoszą. Dla testu może kilka sadzonek wymienić, zobaczysz czy było warto po owocowaniu.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Nie cytujemy postów na którego odpowiadamy. ekopom
Dzięki, dla sprawdzenia wymieniłem 2 sadzonki
Dzięki, dla sprawdzenia wymieniłem 2 sadzonki
Jak długo i często podlewać krzaki gnojówką?
-
martinello

- Od: 28 maja 2019, o 22:02
Witam. W tym roku zaczynam swoją przygodę z uprawą pomidorów. Mam je w dużych skrzynkach na osłoniętym słonecznym tarasie. Niektóre mi niekontrolowanie wyrosły. Chcę usunąć wilki, ale mam problemy z ich rozpoznaniem. Poniżej wrzucam zdjęcie, nie mam pojęcia, czego się pozbyć. Dodam tylko, że to Kellog's Breakfast. Mogę go prowadzić na 2 pędy, czy jednak lepiej będzie na 1? Dzięki za pomoc

- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pęd główny rozszczepił się na dwa/trzy pędy.
Można spokojnie prowadzić na dwa pędy.
Można spokojnie prowadzić na dwa pędy.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
martinello

- Od: 28 maja 2019, o 22:02
Dzięki za odpowiedź. Czyli mam niczego się nie pozbywać czy jednak coś usunąć? Prześlę może jeszcze jedno zdjęcie, na którym widać większą część roślinki

Jeszcze jedno, na ile pędów, wedle Waszej wiedzy, powinienem prowadzić następujące pomidory
Anna Russian
Grigorij Altai
German Orange Strawberry
Black From Tula
Chocolate Stripes
Bulgarian Triumph
Wielkie dzięki
Jeszcze jedno, na ile pędów, wedle Waszej wiedzy, powinienem prowadzić następujące pomidory
Anna Russian
Grigorij Altai
German Orange Strawberry
Black From Tula
Chocolate Stripes
Bulgarian Triumph
Wielkie dzięki