Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Post »

Nie wiem w sumie, gdzie zapytać - tu czy w słodkich, bo to różnie w tym wypadku bywa :lol:
Kupiłam okazyjnie spore opakowanie pięknych pimientos de padron - oczywiście zielonych. Chciałabym odłożyć trochę nasion, bo aż szkoda, to jest ze dwadzieścia wyrośniętych papryczek. W tym stanie domyślam się, że raczej nasiona są niedojrzałe i nic nie wskóram - ale czy dałoby się coś z taką papryczką zrobić, żeby nasiona dojrzały? Te duże słodkie z marketów to wystarczy czasem po prostu przetrzymać kilka dni w temperaturze pokojowej i hyc - czerwone. Z padron jest podobnie? I czy w ogóle zaczerwienienie owocu łączy się z dojrzałością nasion?
tomtom82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2016, o 15:24

Post »

Hej, ja równiez wczoraj wciągnąłem ze smakiem opakowanie padronów z patelni. Myślę, że jeżeli o ten gatunek chodzi to z takich sklepowych nic nie będzie. Zbyt daleko od dojrzałości konsumpcyjnej do fizjologicznej w przypadku tej odmiany. Nasionka są jeszcze miękkie i nie wykształcone. Prędzej papryczka się zepsuje niż dojrzeje. Na alle były już dostepne nasiona tej odmiany więc nie powinno być problemów z zakupem na następny sezon. Na ten i tak już za późno.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Hej :wit
tomtom82 ma rację. Nasiona z zielonych papryk, które w przypadku tej odmiany zrywa się bardzo wcześnie nie są jeszcze w pełni wykształcone. Nawet gdy papryki dojrzeją poza krzakiem (w co wątpię), to nasiona już nie.
Ja co roku uprawiam tą odmianę i wysyłam na awn, bo uważam, że warto. Jak chcesz Wiktorio to odezwij się po sezonie, na pewno zbiorę nasiona. Teraz też mam na stanie, ale już późno na wysiew, a na przyszły rok lepiej mieć świeże.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
luzeta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2019, o 20:13

Post »

W ubiegłym roku zostawiłam do dojrzenia na parapecie dwie największe papryczki z marketowych padron. Nasiona wykiełkowały i mam już fajne sadzonki, także myślę, że warto spróbować ;:108
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pizza nasiona papryki szybko tracą zdolność kiełkowania, jeśli w dodatku nie były do końca dojrzałe, to może nie warto. W tym roku mam Pimiento Padron pierwszy raz, ale ufam sprzedającemu, sądzę że odmiana się zgadza. Odbierz PW.
sky_1989
200p
200p
Od: 20 mar 2017, o 17:37

Post »

Witam
Trafiłam na to forum ponieważ od tygodnia mam problem z moimi paprykami : Carolina Reaper, Trinidad Scorpion , Habanero, Aji Chombo. Otóż na liściach patrząc pod światło tylko i wyłącznie widać białe małe plamki, przebarwienia, papryczki długo stały w małych doniczkach , nienawożone. Przeczytałam że jest to niedobór magnezu, przesadziłam je do duzo większych doniczek i mam zamiar podlać je nawozem do papryk. I tu moje pytanie czy po zasileniu te plamki znikną czy już pozostaną, jak znikną to po jakim czasie? Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi.
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Musisz dać zdjęcie.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
sky_1989
200p
200p

Post »

Od góry wyglądaja normalnie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p

Post »

Na ostrych tak wygląda edema. Nieregularne podlewanie, nic im nie będzie nie martw się. Są to ładne sadzonki.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
sky_1989
200p
200p

Post »

To by sie zgadzało podlewane były dopiero jak więdły.....z braku czasu... ;:223 a czy jest szansa żeby to zniknęło???czy teraz jak są przesadzone do większych doniczek i podlewane regularnie to te plamki znikną?
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p

Post »

Oj tego nie wiem czy znikną ale nowe nie powinny już mieć.
W niczym to nie przeszkadza. Jeśli chcesz je uprawiać w donicach to daj im z 7L.
Badanie gleby 2019:

sky_1989
200p
200p

Post »

Gdzies na forum czytałam , ze na taki sam problem pomógł nawóz do papryk i pomidorów może spróbuje , dziekuje za odpowiedz , kamień spadł mi z serca bo juz się martwiłam , a szkoda by było bo sa takie piękne...

-- 9 maja 2019, o 11:21 --

Mam jeszcze jedno pytanie , teraz zerknęłam na tą edeme i na zdjęciach wygląda ona jak taka biała kaszka na liściach a u mnie są to jakby przebarwienia, liść jest idealnie gładki , nie ma żadnych nierówności ani wypustek , plamki nie sa białe tylko wygladają jakby w tych miejscach liść był cieńszy i prześwitywał.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakim nawozem zasilasz - NPK ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
sky_1989
200p
200p

Post »

wstyd sie przyznać ale jak na razie tylko był raz zwykły florovit, także możliwe ze im czegoś brakuje.

Proszę o poprawną pisownię./ mod.jokaer
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Florovitów jest dużo... ;:306
Sprawdź NPK na tym "zwykłym"
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”