Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Sałatka makaronowa z kurczakiem
0,25 dkg makaronu
ok 0,5 kg piersi kurczaka
0,30 dkg pieczarek
1 puszka kukurydzy
biała część pora
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
keczup-jaki lubimy,i w ilości która nam odpowiada
Pierś pokroić w kostkę,usmażyć na odrobinie oleju,przyprawić dowolnie,ja dałam sól,pieprz,słodką i ostrą paprykę i przyprawę do gyrosa.
Na tej samej patelni usmażyć pieczarki pokrojone w dość grube półplasterki,muszą być wysmażone ,,na sucho,, doprawione solą i pieprzem.
Ugotować makaron. To wszystko wystudzić,połączyć z resztą składników,doprawić pieprzem,z solą ostrożnie, ja nie dodawałam w ogóle,bo mięsko i pieczarki posolone.
0,25 dkg makaronu
ok 0,5 kg piersi kurczaka
0,30 dkg pieczarek
1 puszka kukurydzy
biała część pora
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
keczup-jaki lubimy,i w ilości która nam odpowiada
Pierś pokroić w kostkę,usmażyć na odrobinie oleju,przyprawić dowolnie,ja dałam sól,pieprz,słodką i ostrą paprykę i przyprawę do gyrosa.
Na tej samej patelni usmażyć pieczarki pokrojone w dość grube półplasterki,muszą być wysmażone ,,na sucho,, doprawione solą i pieprzem.
Ugotować makaron. To wszystko wystudzić,połączyć z resztą składników,doprawić pieprzem,z solą ostrożnie, ja nie dodawałam w ogóle,bo mięsko i pieczarki posolone.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem
2 piersi z kurczaka
pół selera naciowego
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
kilka kawałków marynowanej papryki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
Piersi pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na małej ilości oleju, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką , czosnkiem i curry-można doprawic po swojemu,ulubionymi przyprawami,ostudzić. Odcedzić fasolkę i kukurydzę, seler i paprykę pokroić na małe kawałki,wymieszac z majonezem,jogrutem,ewntulanie doprawić solą i pieprzem.
2 piersi z kurczaka
pół selera naciowego
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
kilka kawałków marynowanej papryki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
Piersi pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na małej ilości oleju, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką , czosnkiem i curry-można doprawic po swojemu,ulubionymi przyprawami,ostudzić. Odcedzić fasolkę i kukurydzę, seler i paprykę pokroić na małe kawałki,wymieszac z majonezem,jogrutem,ewntulanie doprawić solą i pieprzem.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Misiu robiłaś sałatkę,smakowała? Dziś kolejna sałatka
Sałatka ryżowa
2 woreczki ugotowanego ryżu
2 ugotowane marchewki
5 jajek ugotowanych na twardo
5 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
czerwona cebula
keczup,majonez pieprz
Warzywa pokroić w kostkę, dodać keczup i majonez,pieprz według uznania-ewntualnie sól,ja nie dodawałam bo i ryż posolony,i ogórki słone. W elegeanckiej wersji można ułożyć warstwami,wtedy spód miski smarujemy keczupem i majonezem,to samo na środku i z wierzchu.
Może komuś się przyda
Sos czosnkowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól,pieprz
Czosnek drobniutko posiekać rozetrzeć z szczyptą soli, wymieszać z majonezem,jogurtem i odrobiną pieprzu. Jeśli za gęsty można rozcieńczyć mlekiem albo nawet przegotowaną chłodną wodą.
Sałatka ryżowa
2 woreczki ugotowanego ryżu
2 ugotowane marchewki
5 jajek ugotowanych na twardo
5 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
czerwona cebula
keczup,majonez pieprz
Warzywa pokroić w kostkę, dodać keczup i majonez,pieprz według uznania-ewntualnie sól,ja nie dodawałam bo i ryż posolony,i ogórki słone. W elegeanckiej wersji można ułożyć warstwami,wtedy spód miski smarujemy keczupem i majonezem,to samo na środku i z wierzchu.
Może komuś się przyda
Sos czosnkowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól,pieprz
Czosnek drobniutko posiekać rozetrzeć z szczyptą soli, wymieszać z majonezem,jogurtem i odrobiną pieprzu. Jeśli za gęsty można rozcieńczyć mlekiem albo nawet przegotowaną chłodną wodą.
- Allhambra
- 100p
- Posty: 190
- Od: 17 lip 2012, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: blisko morza...strefa 7a,Pomorze
Re: Kuchnia Kaśki
Dobry wieczór,
Piekę chleb z przepisu na chleb z czosnkiemi solą ( ale bez dodatku czosnku). Czy bardzo rosnie w piekarniku? Wyrosły bochenki troszkę w czasie czekania (pól godziny), za bardzo ksztaltu nie zmieniły w piekarniku. Ja nacięłam bochenki ukośnie jeden , a jeden na krzyż. Nie glazurowałam niczym.
Pozdrawiam.
Piękna kuchnia... taka.. domowa:)
Piekę chleb z przepisu na chleb z czosnkiemi solą ( ale bez dodatku czosnku). Czy bardzo rosnie w piekarniku? Wyrosły bochenki troszkę w czasie czekania (pól godziny), za bardzo ksztaltu nie zmieniły w piekarniku. Ja nacięłam bochenki ukośnie jeden , a jeden na krzyż. Nie glazurowałam niczym.
Pozdrawiam.
Piękna kuchnia... taka.. domowa:)
Sylwia
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Witaj Sylwio. Chlebek prościutki, prawda. Mam nadzieję,że smakował.
A to mój żytni

Tu w towarzystwie pszenno-żytniego

chleb żytni
430 g mąki żytniej-u mnie typ 550
380 ml ciepłej wody
200 g zakwasu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka ziaren-ja dałam słonecznik,siemię i pestki dyni
Wszystkie składniki wymieszać-u mnie to jakieś max 10 minut,mieszam drewnianą łyżką-ciasto jest luźne i nie da się formować. Keksówkę wysmarować tłuszczem,wysypać kaszą manną, wyłożyć ciasto. Zostawić do wyrośnięcia- ok 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni,włożyć chleb- na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 min zmniejszyć temp. do 180. Ja piekę do próby patyczkiem ok 40-50 mniut.
A to mój żytni

Tu w towarzystwie pszenno-żytniego

chleb żytni
430 g mąki żytniej-u mnie typ 550
380 ml ciepłej wody
200 g zakwasu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka ziaren-ja dałam słonecznik,siemię i pestki dyni
Wszystkie składniki wymieszać-u mnie to jakieś max 10 minut,mieszam drewnianą łyżką-ciasto jest luźne i nie da się formować. Keksówkę wysmarować tłuszczem,wysypać kaszą manną, wyłożyć ciasto. Zostawić do wyrośnięcia- ok 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni,włożyć chleb- na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 min zmniejszyć temp. do 180. Ja piekę do próby patyczkiem ok 40-50 mniut.
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10605
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu ja tu zaglądam, sałatka smakowała, dzięki. 

- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Spis by się przydał,ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Kluski śląskie
Przepis klasyczny
ugotowane zmielone ziemniaki (łatwiej mieli się jeszcze letnie,zwłaszcza jeśli posługujemy się praską)- odłożyć 1/4 to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko sól, dołożyć odłożone ziemniaki,wyrobić ciasto. Formować kulki z dołeczkiem,gotować w osolonym wrzątku.

Kurczak na ryżu- z cyklu obiad samorobiący,no prawie
udka z kurczaka ,mogą być skrzydełka, lub cały kurczak,podzielony na części-doprawić,u mnie sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, majeranek
zalewa:
5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
sól lub wegeta do smaku
4 łyżki keczupu-składniki zalewy zagotować
ryż:
2 szkl ryżu
3 cebule w piórka
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę
1 świeża papryka pokrojona w paseczki-wymieszać, rozłożyć na blaszce z piekarnika, zalać delikatnie zalewą,ułożyć na wierzchu mięso skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30,40 minut-do miękkości mięsa

Kluski śląskie
Przepis klasyczny
ugotowane zmielone ziemniaki (łatwiej mieli się jeszcze letnie,zwłaszcza jeśli posługujemy się praską)- odłożyć 1/4 to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko sól, dołożyć odłożone ziemniaki,wyrobić ciasto. Formować kulki z dołeczkiem,gotować w osolonym wrzątku.

Kurczak na ryżu- z cyklu obiad samorobiący,no prawie
udka z kurczaka ,mogą być skrzydełka, lub cały kurczak,podzielony na części-doprawić,u mnie sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, majeranek
zalewa:
5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
sól lub wegeta do smaku
4 łyżki keczupu-składniki zalewy zagotować
ryż:
2 szkl ryżu
3 cebule w piórka
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę
1 świeża papryka pokrojona w paseczki-wymieszać, rozłożyć na blaszce z piekarnika, zalać delikatnie zalewą,ułożyć na wierzchu mięso skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30,40 minut-do miękkości mięsa

- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10605
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu o fajny przepis na kurczaka to znaczy, używamy ryż surowy?
a śląskie mniam.
a śląskie mniam.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1359
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Kuchnia Kaśki
Kurczak na ryżu wyszedł przepyszny. wszyscy zadowoleni
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Misiu tak, ryż surowy,wkładasz wszystko do piekarnika i już
. Kiedyś dałam mniej masła-wielkiej różnicy nie było.
Miki to się cieszę.
Dziś mam zamiar upiec coś na kształt mazurków,jeszcze w szkole robiliśmy ciasteczka kajmaczki, niestety przepisu oryginalnego nie mam poszukałam w necie, jak wyjdą pokażę.

Miki to się cieszę.
Dziś mam zamiar upiec coś na kształt mazurków,jeszcze w szkole robiliśmy ciasteczka kajmaczki, niestety przepisu oryginalnego nie mam poszukałam w necie, jak wyjdą pokażę.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Mazurki wyszły średnio-kajmak zrobiłam za rzadki, ale i tak zostały zjedzone.
Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było


Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497 , dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane

Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było



Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497 , dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane
