Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski
Może to objawy żerowania szpeciela?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czereśnie jeszcze sie nie przyjęły. Ziemia dobrze udeptana na korzeniach? Jeśli tak to spokojnie, powoli dojdą do siebie. Nie przesadzać z opryskami.emek13 pisze:Witam , w tym roku założyłem przydomowy ogród
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 kwie 2019, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewane ze względu na suchy kwiecień (po wiadereczku na 1szt.) Ziemia udeptana wszystko w/g sztuki. Mam na tej kwaterce taką rysę gliny zaraz pod jednym sztychem - może to przyczyna?...lokalizacja się zgadza. Chodzi o 5-6 drzewek na 47...
dziś posypałem proszku na mrówki i delikatnie prysnąłem syllitem 65.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Jak pisali - zostaw drzewka w spokoju, widać, ze sadzone na wiosnę i nie miały szans na rozwój korzonków czasie przedwiośnia.emek13 pisze:Podlewane ze względu na suchy kwiecień (po wiadereczku na 1szt.) Ziemia udeptana wszystko w/g sztuki. Mam na tej kwaterce taką rysę gliny zaraz pod jednym sztychem - może to przyczyna?...lokalizacja się zgadza. Chodzi o 5-6 drzewek na 47...
Bedzie dobrze, tylko nie przelej ich. Nie oczekiwałbym jakiś spektakularnych przyrostów w tym roku, musza odbudować korzenie. Zawsze tak jest.
Pozdrawiam serdecznie
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Posadziłam Sylvię (podobno karłową, ale gdzieś wyczytałam, że ona z natury rośnie niezbyt silnie - pewnie o to chodziło) - dość późno, bo ok. 3 tyg. temu, i przyznam, że podlewam ją dość obficie w obawie przed przesuszeniem korzeni... Czy powinnam zaniechać tego procederu? Drzewko wygląda ładnie, wypuściło dużo zdrowych liści.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Witam.. koledzy i koleżanki potrzebuje porady.. po ostatnich deszczach drzewka pieknie ruszyly lecz zaobserwowalem na czeresniach podgryzione liscie i znalazlem zielona gasienice jaki oprysk zastosowac zanim zjedzą mi przyrosty?
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Mam już odpowiedź ku przestrodze
Z kwiatów uszkodzonych przez mrówki nie zawiązały się owoce. Zawiązały się jedynie na tych, które zakwitły po posypaniu mrówek proszkiem. Dodam, że podobnie mrówki zaczęły uszkadzać kwiaty pigwy.

Pozdrawiam Lucyna
Mam dwie czereśnie karłowe sadzone w 2O14 roku.Z jedną ,chyba vegą,coś się dzieje,jakby schła.Czy coś z niej będzie?Podsypana w kwietniu azofoską,wczoraj popryskana karate od mszycy,kwiaty kwitły i zaschły..

-- 22 maja 2019, o 10:21 --
Mam dwie czereśnie karłowe sadzone w 2O14 roku.Z jedną ,chyba vegą,coś się dzieje,jakby schła.Czy coś z niej będzie?Podsypana w kwietniu azofoską,wczoraj popryskana karate od mszycy,kwiaty kwitły i zaschły..

-- 22 maja 2019, o 10:21 --

Pozdrawiam Ewa
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Efekt przymrozków, albo (bardziej prawdopodobne) monilioza.
Pozdrawiam Lucyna
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obciąć to co chore lub nieżywe, reszta ma szanse.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Drzewo do wycięcia, czy nie?
Dzień dobry, Mam na działce dwie kilkudziesięcioletnie czereśnie. Każda ma kilka uschniętych gałęzi i po jednej średniej gałęzi, na której są liście. Jedna ma starą "bliznę" pozbawioną kory - widać tam szare drewno, liczne dziurki, jak od korników, a do tego stacjonuje pod korą niewielkie gniazdo szerszeni. Mąż się upiera, żeby nie ścinać, ze jeszcze może można toto uratować, i kazał spytać specjalistów. No więc - ścinać, czy nie?
Dodam, ze na działce jest jeszcze kilkanaście pięknych starych drzew owocowych i boję się, że coś na nie przelezie.
Dodam, ze na działce jest jeszcze kilkanaście pięknych starych drzew owocowych i boję się, że coś na nie przelezie.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Wrzuć zdjęcie będzie łatwiej ocenić ale po opisie obstawiam, że to będzie formalność...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Pomóżcie proszę z moją czereśnią - drzewko 3 letnie - w poprzednim sezonie były owoce - w tym nic. Na pewno drzewko przyciągnęło mszyce na wiosnę - opryskałem, jednak chyba niewiele to dało. Pytanie, czy to tylko mszyce( czy już jakieś choróbsko ), czy preparat do oprysku był zbyt nieskuteczny ? Obecnie drzewko straciło sporo liści - te co odpadły są suche.

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
To wygląda na drobną plamistość liści, chyba za bardzo w tym roku nie ma co z tym walczyć.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek