Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)
No tak, zapomniałam, że leci za nimi kolejna azjatycka plaga nr 2 pt szerszeń.
Jak dobrze pójdzie to może jedne pozjadają drugie i zamiast ćmy będziemy walczyć z szerszeniami , które przy tej okazji wybiją nam pół pożytecznych stworzeń.
Jakoś z tymi owadami nam się nie układa.
A serio - sytuacja jest przerażająca. Mróz i wiatr dla tej ćmy to raczej pikuś.
Jak dobrze pójdzie to może jedne pozjadają drugie i zamiast ćmy będziemy walczyć z szerszeniami , które przy tej okazji wybiją nam pół pożytecznych stworzeń.
Jakoś z tymi owadami nam się nie układa.
A serio - sytuacja jest przerażająca. Mróz i wiatr dla tej ćmy to raczej pikuś.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nic ,jak na razie wycięłam trochę zdrowych gałązek i wsadziłam do wody. Przyda się na wielkanocne ozdabianie stołu. Krzewy mocno zlałam DECISem. Zobaczę. Czytałam gdzieś że, tymol paraliżuje gąsienice ale czy te, to sprawdzę po świętach gdy zrobię próbę czy nie popalę krzewu. Na razie znalazłam pojedyncze sztuki. Mam nadzieję że, pryskając następne wylęgające się pokolenia ograniczę ich populację.
Muszę jeszcze przygotować tabliczki informacyjne dla gąsienic bukszpanówki ,, Bukszpan nie przycinany, nie nadaje się do konsumpcji", może poszuka sobie przycinanego
Muszę jeszcze przygotować tabliczki informacyjne dla gąsienic bukszpanówki ,, Bukszpan nie przycinany, nie nadaje się do konsumpcji", może poszuka sobie przycinanego

witam
Okolice Krakowa mnie też dopadła ćma bukszpanowa i wyczytałem w internecie że jest środek który na nią który działa a le jest bardzo drogi ... nazywa się lepinox plus czy go ktoś z was już stosował ?
Okolice Krakowa mnie też dopadła ćma bukszpanowa i wyczytałem w internecie że jest środek który na nią który działa a le jest bardzo drogi ... nazywa się lepinox plus czy go ktoś z was już stosował ?

- Foxowa
Też słyszałam o tym lepinoxie, nawet o niego pytałam tu na forum.
Rozmawiałam kiedyś z panem kt?ry to rozprowadza i mówi że og?lnie to jest tylko srodek dostępny dla rolników itp. Nie dokładnie wiem o co chodzi i jakie trzeba mieć uprawnienia, może ktoś wyjaśni.
Rozmawiałam kiedyś z panem kt?ry to rozprowadza i mówi że og?lnie to jest tylko srodek dostępny dla rolników itp. Nie dokładnie wiem o co chodzi i jakie trzeba mieć uprawnienia, może ktoś wyjaśni.
tak widziałem twój post z zapytaniem lecz nie znalazłem do niego odpowiedzi
a mam do Ciebie pytanie bo myślę dzisiaj kupić Decis lub mospilan 20 Sp na tą ćmę aby spróbować cokolwiek robić z tymi buszpanami
tylko powiedz mi jaką dawkę mam zastosować do oprysku tymi środkami chodzi mi o mospilan 20 Sp decis ??

No i jest u mnie. Ciężkie czasy nastały dla bukszpanów w Polsce, przecież tego nie da się wytępić a czas w jakim portafią zniszczyć roślinę jest niesamowicie krótki. Załamany 
youtu.be/_wd9cTtRbEk

youtu.be/_wd9cTtRbEk
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2019, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety mój bukszpan przestał istnieć. Opryski, tłuczenie mechaniczne gąsienic, nic nie pomogło. Duży, półtora metra średnicy, został zjedzony w niecały miesiąc w tamtym sezonie. Stosowałam chemię ale nie dała wiele - chociaż mogła dodatkowo zaszkodzić. Do tego motyle pchały się do domu - jakby wiedziały że rośnie tam ukorzeniona się, horror. Zabiły większość bukszpanów w tej okolicy Krakowa.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co na nie " nie działa " czym pryskałeś ? Ciekaw jestem czy wytrzymały by np. Chloropiryfos ?
Może ktoś z Krakowa czy okolic ma do odsprzedania trochę podobno skutecznego na tą ćmę środka o nazwie Lepinox ? lub wie gdze go kupić ?
- Foxowa
Mogę na Priv podać namiar do gościa który rozprowadza. Ale nie wiem czy sprzeda bez jakichś tam uprawnień rolniczych.
Jeśli by się udało to chętnie mogę zrobić zakup z kimś na p?l i też wyprobuje to cudo.
Jeśli by się udało to chętnie mogę zrobić zakup z kimś na p?l i też wyprobuje to cudo.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Lepinox to preparat biologiczny, zawiera te same bakterie co Bacilan, Agree, Delfin, Dipel... itp. Myślałem już o tej metodzie, trzeba spróbować.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Maryann to czym mi polecasz prysnąć ?
- maryann
Dowolnym preparatem zawierającym Bacillus thuringiensis. Nie wiem, co mają w sklepach. Może rzeczywiście być problem....
-- Cz 02 maja 2019 09:53 --
O!, pierwsze tu mi się trafiło https://rolno-ogrodniczy.pl/p17991,dipe ... DIQAvD_BwE
-- Cz 02 maja 2019 09:53 --
O!, pierwsze tu mi się trafiło https://rolno-ogrodniczy.pl/p17991,dipe ... DIQAvD_BwE
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Prawie ta sama cena co za Lepinox 

- maryann
Można szukać jeszcze pod nazwami Foray, Novotor i XenTari .