Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problem z sadzonkami pomidora

Post »

rachimek

Raczej słabo wyglądają te pomidorki, jak na sianie w połowie lutego. Myślę że powinieneś rozważyć wysianie ich jeszcze raz.
Powodów odpadania liści może być kilka: niedobór magnezu, zniszczony system korzeniowy.
rachimek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2018, o 10:38

Post »

Pierwsze liście które nie mają kształtu liścia pomidora opadaja jak wyrastaja prawdziwe liście, tylko u mnie to jest późno od wysiana. Tak mi się wydaje a nie z powody korzeni albo braku pokarmu. Więc te liście o niczym nie mówią. Problem musi być w czymś innym tylko nie wiem w czym.
maciej39
100p
100p
Od: 31 mar 2016, o 20:03

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Okno jest południowe, ale w tym roku jest generalnie mniej słońca niż w poprzednim, dlatego są wybiegnięte. Wystawiać nie za bardzo mogę bo wieje jak czort, w końcu to szkieletczyzna :) co do pytania skąd jestem.
OK, mam nauczkę, będę wysiewał w połowie -pod koniec marca na przyszłość.
A jest sens przepikować głębiej czy niech się pomęczą jeszcze te dwa tygodnie na oknie?
Kalo - ziemia jest za zimna - To jaka musi być bezpieczna temperatura ziemi by wsadzić pomidory, pomijam przymrozki powietrza.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maciej39 pisze:Wystawiać nie za bardzo mogę bo wieje jak czort, w końcu to szkieletczyzna :) co do pytania skąd jestem.
A do tunelu nie możesz zanosić ? - bo tak by było dla rozsady najlepiej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozwól, że podeprę się autorytetem https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &p=4711736
Jeżeli zastosujesz się do dobrej rady chudziaka to wydziel niewielką część tunelu i wstaw tam swoją rozsadę razem z termostatowanym termowentylatorem . Ustaw na 15 st. Przesadzenie pomidorków po pierwsze liście do większych doniczek również wskazane bo stare korzenie do czasu wysadzenia mogą zdrewnieć. Pomidorki będą miały wiecej światła i trochę chłodniej niż w domu a wytwarzanie nowych korzeni dodatkowo osłabi wzrost. Musisz pamiętać o wietrzeniu w dni słoneczne.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

W najbliższych dniach posadzę najwcześniejsze pomidory do szklarenki .
Zrobiłam im nawet podkład grzewczy . To raptem 12 krzaków .
W szklarence robię dodatkowo igloo ze styropianu , górę na dzień zdejmuję .
Na noc dogrzewam przewodem z terrarium ewentualnie grzejnikiem
gazowym . Szklarenka jest mała 3x4 i łatwa do ogrzania .
To dogrzewanie oczywiście nie we wszystkie nocy , bo bym z torbami poszła .
Przewód używam już 3 rok i on faktycznie mało prądu ciągnie .
Pozostałe , które posadzę w tunelach poczekają do ciepłych nocy , ale to
maluchy jeszcze .
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

maciej39 pisze:Sądzicie że można już je dać do szklarni by tam sobie czekały do wsadzenia?
Obrazek
W ub. roku pod koniec marca,taż miałam już takie duże pomidory,a może i większe. Przesadziłam do dużych doniczek ok. 2l. Dwa dni przed przesadzeniem usunęłam liścienie i pierwszy liść właściwy, (żeby się rany zasuszyły) i do dużych doniczek wsadziłam głęboko, aż pod drugi liść. Tak sobie rosły do końca kwietnia na parapecie. Potem tydzień postały jeszcze w szklarni i zaryzykowałam na pocz. maja i wysadziłam do szklarni. Miały już zawiązane owoce na pierwszym gronie i następne grona kwitły. W ubiegłym roku pogoda bardzo sprzyjała i się udało, rosły pięknie. Szklarni nie dogrzewałam. Trudno przewidzieć kaprysy wiosennej pogody,więc liczyłam się z niepowodzeniem i miałam ich tylko 10 szt. Resztę 50 szt miałam przygotowane ''normalną'' rozsadę ,wysianą pod koniec marca. W tym roku nie mam warunków w domu i wysiałam tylko jeden rzut 20 marca, lada dzień będę pikowała. Mam 8 odmian.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Moje sadzonki jak tylko osiągną rozmiar zdatny do przepikowania wynoszę do mini tunelu na balkon. Podobnie jak anulab mam kabel grzewczy do terrarium plus termostat nastawiony tak aby minimalna temperatura nie spadła poniżej 15*C, Całość stoi na styropianie a w słoneczne dni, albo cieniuję tunelik, albo wystawiam z niego sadzonki.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

rachimek

Coś musi być nie tak z podłożem, którego użyłeś. Spróbuj podlać je nawozem, jakimś dedykowanym do pomidorów, albo biohumusem, tylko nie przesadzaj z dawką. Swoje pomidory siałam na początku marca i większość roślin ma ok. 8-9 cm wysokości i po 2-3 pary liści właściwych. A pierwsze liście, czyli liścienie nie opadają od razu po wykształceniu pierwszej pary liści właściwych, czasem utrzymują się przez kilka tygodni, bywa że sadzę je do gruntu i jeszcze jakieś są.
Doświetlanie to dobry pomysł, zwłaszcza w pochmurne dni, ale też po zachodzie słońca przez godzinkę lub dwie.
Niezależnie od tego rozważ dosianie małej porcji w nowym podłożu, tak jak pisał Marcin.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z Biohumusem to akurat może przesadzać do woli bo praktycznie to jest erzatz a nie nawóz.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Jeżeli to prawda co pisze rachimek
"Ziemia z tego samego worka co rok temu"
To wiele wyjaśnia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też posadziłem część rozsady w zeszłorocznej ziemi biedronkowej i jest OK. Nawet b. OK. Worek stał w altance na działce.
IN_be
200p
200p
Od: 18 lis 2015, o 10:26

Post »

Pytanie za 100 punktów.
W tamtym roku po raz pierwszy miałam pomidor Tangerine, odmiana ustalona. Zebrałam nasiona i w tym roku wysiałam część moich i część kupnych. 3 sadzonki z nasion kupnych wyszły z liściem regularnym, tak jak powinno być. Jedna sadzonka z moich nasion wyszła też z liściem regularnym, ale dwie pozostałe mają liść ziemniaczany. W tamtym roku nie uprawiałam odmian z liściem ziemniaczanym, nasiona zebralam z 5 odmian, wszystkie oczywiście o liściach regularnych. Nasion nie mogłam pomieszać z jakimiś starymi, innej odmiany, bo kiedy je zbierałam i pakowałam, nie "bawiłam" się innymi nasionami. W tym roku też nie wysiewalam odmian o liściach ziemniaczanych.
Ktoś potrafi wyjaśnić mi tą zagadkę?
Iza
dobromira
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 19:12

Moje pomidorki posadzone 03.marca

Post »

odmiany:Anna Russian ,Belmonte,Chris Ukrainian,Florida Pink,
Duma Syberii.

zasiałam również nasiona które mi pozostały z 2012 r
Brandywine , Sakiewki , Jajo , wszystko wzeszło.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Re: Moje pomidorki posadzone 03.marca

Post »

Te nasiona z 2012r wysiewane były prosto do podłoża, bez kiełkowania ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”