Hacjenda Anego - bardziej różana.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.

Post »

Andrzeju mam pytanie odnośnie rozmnażania róż. Pisałeś, że można rozmnażać je pod koniec lipca lub jesienią w październiku wtykając patyczki do ziemi.
A czy jest jakiekolwiek prawdopodobieństwo, że gdybym teraz powtykał gałązki to coś by z nich wyrosło ?
Twój ogród po zimie wygląda rewelacyjnie, wysprzątany i wszystko żyje ;:333
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz to już częściej tak będzie - FO tylko w niedzielę przed południem, po kościele, a przed obiadem :)
Całe dnie na ogrodzie - jak ja to lubię :D
Wczoraj pierwsze grillowanie i pierwsze opalanie, bez czapki i z krótkim rękawem.
Ależ było pięknie.
Taras odsłoniłem, posprzątałem, stół, krzesła i inne sprzęty ustawiłem. OTWARTE :heja

Jadziu, zajrzałem do patyczków 'elżbietki' i ... jeden został przy sadzonce by było gęściej, a drugiego z korzonkami przeniosłem na nowe miejsce - niech 'elżbietki' się prezentują z każdej trony :)
Wawrzynek puszcza od dołu nowe pędy - na drugi rok będzie gęściejszy.

Obrazek

Dziękuję Elu. Porządek musi być :;230 Mirka, tylko powtarza - "posiedź w końcu trochę" :wink:
Tulipany wsadzałem w ub.r. i widzę, że sporo samych liści wyłazi - kwiatów nie będzie za dużo.
Cebule były własne po wykopkach - chyba już im się znudziło tu mieszkać :wink:
Na szczęście są miejsca, gdzie kwitnąć będą i ... nawet już kwitną.

Obrazek

Seba, ja po każdym przycinaniu wsadzam patyczki róż do ziemi (nawet na poprzedniej stronie o tym wspomniałem)
Prawdopodobieństwo wyrośnięcia róży z patyczka jest dużo większe, gdy ten patyczek wsadzimy do ziemi :wink:
Z moich obserwacji wynika, że lepiej się przyjmują te jesienne i jeszcze dodam - bez problemu przyjmowały mi się pnące, z krzewiastymi, czy rabatowymi też nie było problemów, ale te wielkokwiatowe nie zawsze się przyjmowały, a raczej rzadko się udawało :(

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich miłych gości, w ten kolejny słoneczny i ciepły dzień :wit

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzej - czy to są tegoroczne sasanki? ;:oj
Mnie też jest ciżzko z tym, że ostatnio mam za mało czasu na kompa.
Prawda, jak wawrzynek potrafi ucieszyć? Zakwitł nam po raz pierwszy w tym samym roku ;:215
Ja jeszcze sezonu grillowanego nie mogę otworzyć bo u mnie nadal walają się rupiecie przed stawianiem domku narzędziowego. Już dawno miało to być zrobione, ale jest jak zwykle... Mam nadzieję, że się w miarę szybko z tym uporają.
Zatem - miłej i pogodnej wiosny życzę ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Beato, zdjęcia wczorajsze - sasanki zakwitły :)
A wiesz ... czekałem na kwiaty wawrzynka podglądając nabrzmiewające pąki i dopiero po trzech dniach zauważyłem, że wawrzynek kwitnie :;230
Dzisiaj po obiedzie wyszliśmy na ogród i spacerowaliśmy po alejkach podglądając inne działki. Na niektórych chyba jeszcze nikogo nie było, bo nie było widać by cokolwiek było robione, ale na wielu już widać było nawet zasiewy poprzykrywane włókniną oraz ładnie wygrabione trawniki.
Wiosna nadeszła, mimo znacznego ochłodzenia - wczoraj 21, a dzisiaj 13 stopni.
Byli obok sąsiedzi i grillowali - nas też zaprosili :)
Chociaż przy takiej pogodzie, to jeszcze nie jest przyjemna impreza - chociaż smaczna :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Andrzeju a czy wąchałeś wawrzynka on cudnie pachnie [jak dla mnie] Sasanki w kwiatach a moje dopiero z ziemi się gramolą i tylko puchate czuprynki im widać .Ja też twierdzę ,ze najlepiej ukorzeniają sie jesienne patyczki bo nie trzeba chociaż ich doglądać z podlewaniem .U mnie z wiosennego ciecia też prawie wszystko wylądowało, albo obok mamy, albo na rozsadniku .Johann Strauss tulipanki zakwitają wcześnie u mnie też one już kwitną. Jestem ciekawa czy uda mi sie ukorzenić tego mojego różanecznika dahurskiego tylko muszę poczytać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Andrzeju widzę, że u Ciebie sezon otwarty ;:3 super, ogród uporządkowany, widzę wyplewiony, kwiatki pięknie kwitną, przylaszczki piękne, a sasanki w pełnej krasie, bardzo mi się podobają u mnie dopiero nieśmiało wychodzą :) no tak forum raz w tygodniu, bo cały wolny czas pochłonie działka :)
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry wieczór Andrzeju
Dziś trochę nadrabiam zaległości bo tyle się u Was dzieje, a ja ciągle nie mam czasu.

Widzę wiosenka się nadal u Was rozkręca, nawet sezon grillowy rozpoczęty ;:215

Ja w tym tygodniu posadziłam lilie i kilka innych roślinek i czekam na ostatnią dostawę.

Życzę dobrego weekendu, słoneczka i serdecznie pozdrawiam ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ooo wawrzynek ! :D Gdzie go Andrzeju kupiłeś ? Ja właśnie myślę nad sklepem internetowym bo u mnie w okolicy nigdzie go nie można zdobyć.
Za Twoją radą powtykałem tydzień temu sporo patyczków róż do ziemi, mam nadzieję że coś się uda ukorzenić :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Andrzej, bardzo Cię proszę o opis zimowanie sadzonek róż. Czy to jest coś na wzór inspektu? Mam stare okna, może zrobiłbym sobie taką kapsułę? Poprzedniego roku zadołowane sadzonki w doniczkach mi przemarzły i zniechęciłam się do ukoezeniania, ale może popełniłam błąd?
Wawrzynek przepiękny i wszystkie kwiaty wiosenne, których masz naprawdę sporo. Za chwilkę będzie u Ciebie szaleństwo barw i te poduchy z floksów... nie mogę się doczekać tego widoku, Ty pewnie też. ;:215
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie :wit

Zaglądam by do was napisać i .... problem - zdjęcia mam magazynowane w google albumie i dostałem wiadomość, że zostaną usunięte 2 IV :(
Nawet już teraz albumy ze zdjęciami zniknęły, a te które teraz dodaję, jeszcze są zapisywane.
Pozapisywałem wszystkie strony tego wątku i zobaczę co dalej po tej dacie.
Miałem już otworzyć nowy wątek i wygląda na to, że będę musiał, no i pomyśleć gdzie te zdjęcia magazynować :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu, wcześniej przeczytałem twój wpis o pachnącym wawrzynku i ... żebyś ty widziała jak ja się wypiąłem, by powąchać je na tych niskich gałązkach, a tył miałem w stronę alejki - na pewno nikt nie przechodził, bo słyszałbym ten głośny śmiech :;230 ale prawda - pachnie cudnie.
Różanecznik dahurski próbowałem trzykrotnie ukorzenić z gałązki i ... klapa - już nie wołam od sąsiada, bo mu cały krzew ogołocę, a tak mi się podoba. widziałem na innej działce wczoraj jak już cudnie kwitnie. Trzymam kciuki by ci ię udało.

Obrazek

Obrazek

Mariuszu, czasu mało, ale dzień nam wydłużyli więc będzie dobrze :wink:
wczoraj dużo czasu spędziłem na dwóch sąsiednich działkach - u jednego wykopywaliśmy rząd tui i przenosiliśmy do drugiego - było co robić, bo już wiekowe były.

Obrazek

Obrazek

Dziękujemy Beatko, my też lilie dokupiliśmy i powsadzaliśmy, a wczoraj od sąsiada dostaliśmy ponad 20 dużych cebul mieczyków i ... też już powsadzaliśmy, bo jak kaktusy już wyniosłem na ogród, to zimy już nie może być :wink:

Obrazek

Obrazek

Sebastianie, wawrzynka nie kupiłem, lecz dostałem ukorzenioną gałązkę od Jadzi. Bądź dobrej myśli z tymi patyczkami i nie poddawaj się - im więcej, tym większa szansa.

Obrazek

Obrazek

Elu, ja różane patyczki przykrywam obciętymi butelkami plastikowymi i nawet nie wietrzę - są przykryte przez całą zimę i zaglądam do nich dopiero wiosną. Teraz część już ulistnionych odkryłem, a kilka nadal jest przykrytych. Też czasem wsadzałem patyczki do doniczek, ale ... mało która się przyjmowała, może dlatego, że w doniczkach trudno jest utrzymać jednakową wilgotność. Teraz tylko w gruncie ukorzeniam, a gdy już mają korzonki to wsadzam je do doniczek.

Obrazek

Obrazek

Pewnie się domyśliliście, że wszystko na ogrodzie porobione, bo cały czas podglądam owady?
I taka jest prawda :)

Obrazek

Obrazek

edyt:
zauważyłem - już zdjęcia są usuwane z postu :(

edyt 2:
to działa - zamieniłem puste miejsca po zdjęciach kopiami zapasowymi (str.64 i 65) tylko czasu na to trzeba, no i zauważyłem, że nie wszystkie zdjęcia miały zrobiona kopię :-(
Zanim założę nowy wątek, będę musiał pouzupełniać te puste miejsca w starym ;:224
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Andrzeju,może zbyt dużo masz tych zdjęć w albumie. i oczekują zapłaty za przechowywanie .Ja swoje fotki mam na kompie i nic mi nie znika a to co wysyłam to z Fotosika ,ale mam abonament .Jednak nie wszystkie fotki są abonamentowe i może też znikną kto wie .Masz rację jak pracować kiedy tyle owadzich istot prosi się o fotkę. Widziałam w ofercie jednej ze szkółek dahurskiego ale zapomniałam w której i nie był drogi . Jednak jak wpiszesz dahurski to z pewnością się pokaże .One chyba długo się ukorzeniają zresztą jeszcze nie próbowałam .Widzę ,ze też masz Głodka to ten żółtek z Pawikiem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie chodzi o ilość zdjęć Jadziu ... "w kwietniu 2019 r. wyłączymy Google+ dla użytkowników indywidualnych ze względu na spadek popularności tej usługi oraz trudności związane z jej ciągłym udoskonalaniem w sposób zgodny z oczekiwaniami użytkowników" :(

Na początku mojego forumowania też korzystałem z fotosika i .... zdjęcia poginęły - przerzuciłem się na image shack i ... znowu zlikwidowali :-(

Tego głodka niedawno kupiłem i już go motyle polubiły :)
A z dahurskim na razie dałem sobie spokój, po zimie dwa małe różaneczniki mi wybyły i miejsca po nich już zapełniłem :wink:

Teraz zajmuję się hodowlą pszczółek - u mnie tylko kilka otworów zamurowanych, więc dokupiłem kokonów murarek od razu z pudełkiem z którego wylecą, oraz nowym domkiem :)

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Andrzeju :wit fajne te twoje muraki.a gdzie je kupowałeś ?
Sam do tego się przymierzam . :roll:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem kupić w necie, ale za późno się zdecydowałem (kupować trzeba zimą gdy mocno śpią)
Byłem w ogrodach Kapiasa (niedaleko mnie) i przy okazji zapytałem - trzymają kokony w lodówce i nadal są w sprzedaży.
Droższe niż w necie bo po 50gr sztuka, ale warto bo kolonia się powiększy. Kupiłem 13 pań i 7 panów :D
Już widziałem fruwające na ogrodzie, ale to nie te nowe, bo je dzisiaj policzyłem :;230
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Do Kapiasa mam za daleko. :roll: