@ Madziagos ? Różnie to z różnymi rzeczami bywa ? właśnie wkleiłem pierwsze kwitnące u mnie tulipany do wątku u tulipanach, który już mocno tej wiosny był zaawansowany? Więc wiele rzeczy kwitnie wcześniej niż w Polsce, ale jednak nie wszystkie? A co do zawilców greckich ? u mnie powypadały, została ta jedna sztuka?
@ Ktoś ? A dziękuję za uznanie. Uwielbiam te kwiaty.
@ Aguss ? Nie ze wszystkim, nie ze wszystkim ? z ciemiernikami to ja mogłem po waszych ogrodach patrzeć co będę miał dwa tygodnie później, z tulipanami też mnie polscy ogrodnicy wyprzedzili? Akebia w ogóle jest odjechana w kosmos? Ale strasznie długo się u mnie aklimatyzowała? Latami nie chciała się nawet piąć tylko parę listków puszczała na poziomie gleby i myślałem, że w końcu sczeźnie? Aż w końcu wypruła w górę po łuku, pod którym została posadzona i zaczęła kwitnąć? Ifejony lubię, wesołe takie i wcześnie kwitną?
@ Slila ? U mnie noce też zimne, jeszcze przymrozki są nocami? Ale kwiatkom jakoś to nie przeszkadza ? w dzień już po kilkanaście stopni, a jak akurat nie ma wiatru i jest słońce, to robi się naprawdę ciepło? A szachownice po prostu uwielbiam? Jeśli chodzi o akebię ? tak jak pisałem do Aguss tuż powyżej, u mnie potrzebowała paru lat na aklimatyzację, przez które nie tylko nie była ekspansywna, ale nawet piąć się nie chciała? Teraz już pnie się ładnie i bujnie rozrasta, ale glicynia to to nie jest pod względem ekspansywności? Raczej porządne, normalne pnącze? ;-)
Tulipa greigii

Tulipa sp.
Pozdrawiam!
LOKI