nertu
To zależy jakiej szkoły się kto trzyma.OW itp.itd.Ja tego nie stosuję.Wysiewam do ziemi TS1(według mojej praktyki - najlepszej) z dodatkiem Bio Algeenu do wysycenia podłoża i poza podlewaniem po wzejściu roślin zapominam o nich.Po pikowaniu do TS3 rosną w doniczkach do czasu wysadzenia do tunelu a składniki pokarmowe zawarte w tymże podłożu w zupełności wystarczają pomidorkom na ten okres aby urosły do swojej wielkości i nie cierpiały głodu.Dwa,trzy tygodnie po tym jak są wysadzone do tunelu rozpoczynam dokarmianie Kristalonem,począwszy od zielonego.I to tak pokrótce pierwsza faza uprawy.
Gdzieś tu na forum spotkałem się ze stwierdzeniem że rośliny trzeba spryskiwać.
Absolutnie. Rośliny się podlewa a co jaki czas?Najlepiej jak już wyczuwasz ten moment że zaraz zaczną więdnąć.Zmuszamy pomidory a konkretnie ich korzenie do poszukiwań wilgoci a tym samym do lepszego rozrastania się.Spryskując nawilżamy tylko wierzchnią warstwę ziemi co nie ma najmniejszego sensu i logiki.
Życzę Ci powodzenia w pielęgnacji.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).