W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Wiosna ?mamy wiosnę, tak bardzo się cieszę ;:138 i choć gonię własny ogon to jestem podekscytowana.

Szklarenka ikeowska zajęta, wyłażą sporawe już pomidory i łaskawie czekają na przepikowanie do większych kubków.Rozplenica Majesty też czeka na swoją kolej, tak się cieszę, że mi wykiełkowała.Czytałam, że różnie z nią bywa.Z nasion szt 7 kobei wyszły tylko dwie, a jedna jakby w miejscu stanęła.Rudbekia Charry Brandy tylko 3 szt wyszły, chucham na dnie i dmucham, bo tak bardzo chciałabym ją wyhodować :)
Mam bardzo rzadko wolną sobotę, dziś akurat mam wolne i nie wiem od czego zacząć ;:124

Brudne okna czekają, bratki do wysadzenia ,działka czeka, a na niej śmietnik pozimowy.
Jesienią nie zdążyłam uprzątnąć rabat i taki teraz mamy efekt, że nie wiem za co się najpierw zabrać.

Wczoraj pojechałam po pracy na działkę po mamcię, przebrałam się, złapałam za sekator i przycięłam kilka róż.Dziś planuję większość już skrócić.Hortensje bukietowe też pójdą do strzyżenia.Zielsko rośnie niemiłosiernie, kiedy ja to wszystko ogarnę? Chyba dopiero na urlopie, który mam zaplanowany pod koniec kwietnia.
Nie mam czasu, aby pojechać na zajęcia z ceramiki, a przecież tabliczki czekają ;:71

Sobota dziś, ciepły dzień, tak długo wyczekiwany?słonko zagląda w brudne okna.
Kupiłam wysyłkowo myjkę do okien Vileda ,zaraz będę ją testowała :uszy

Sabinko trzymam kciuki, byś doczekała się soczystych pomidorów z własnej działki, nie ma porównania ze sklepowymi. Koktailówki zamierzam wysiać do donic.Malinowe Retro to brzmi pysznie:)Ja podczas pikowania też czuję radość, mówię do nich przemawiam, że mają ładnie urosnąć.Ranniki to takie malutkie słoneczka, które pokazują się jako jedne z pierwszych ,rozczulają.

Seba u mnie też dwa lata pod rząd słabo kwitły, i Ty się doczekasz na kwiaty.
Ja wylewam fusy pod moje magnolie, może dlatego?

Anetko dziękuję, zdrówko się przyda:)
Na balkonie w donicy kilka tulipanów wystawiło nosy i czekam na kwiecień, może na święta wielkanocne zakwitną?
Oj tak brak mi parapetów, zastanawiam się nad regałem z folią, taką szklarnią domową.
To rozwiązałoby problem braku miejsca na parapetach.Dużo ludzi stosuje takie rozwiązanie.
Dalie wczoraj zawiozłam na działkę.Już kiełki puszczają, na szczęście żywe.Poczekają do kwietnia na wysadzenie.
Wczoraj w LM widziałam w kapersach floksy, ale w tych woreczkach nic nie było, tzn takie malizny, że szkoda na to pieniędzy wydawać.Poczekam na ofertę forumowiczów, i coś zamówię z forum.

Aniu przepraszam za pomyłkę, zakręcona jakaś jestem ostatnio, wybacz:)
Ziemię dokupimy, dowiedziałam się, że niedaleko nas jest gospodarz, który handluje ziemią przerobioną z kompostem.Muszę się z nim skontaktować.Robiłam test kwasomierzem właśnie z płynem Helliga.Wyszła mi 6.Pan na giełdzie, od którego mamy zamiar kupić cisy powiedział, że to słaba ziemia.
Dziękuję za porady dotyczące suplementów.Wit D już łykam, a dziś zażyję w naturalnej, czystej postaci na działce.
Mój ogród na nas czeka, ale nic na szybkiego.Czekamy na brukarza,już wstępne plany są.
Może w maju się zacznie .Ciężko z terminami.Nasz wykonawca dopiero zaczyna pod koniec maja.No nic musimy czekać, co począć?

Wiolu na razie z daliami sobie odpuściłam.Wczoraj jak zobaczyłam moje zeszłoroczne w wiadrze to mój zapał minął.Trochę do sadzenia mam, bo chyba wszystkie żyją.Karpy są sporych rozmiarów.
Bratki moje dziś wysadzę, bardzo potrzebuję kolorów, słońca .Dziś wystawię buzię do słońca i niech się dzieje.

Dorotko już jest dużo lepiej, damy radę.Wirusy precz paskudy jedne.
Oj ten Twój Bravo to niezastąpiony jest, urwisek?ale w końcu wyrośnie i znudzi mu się psucie pańci pięknego ogrodu.

Jagna z pomocą mojej mamci damy radę.Ja tak naprawdę dla niej zostawiam ten kawałek ziemi, ona go uwielbia i tam żyje.Czeka na to cały rok, aby posiać nasiona warzyw w swoim ogródeczku.A ja lubię patrzeć jak czuje się tam szczęśliwa.

Ewelinko kup magnolię, ona tak szybko nie rośnie.Masz jakiś typ już wybrany?
Na pomidory już ostrzę zęby, cała rodzina się nimi zajadała i nie tylko rodzina.
Warzywa i zioła to jest to:)

Aniu-anabuko straszny mam bałagan.Wczoraj nie wiedziałam za co się chwycić.Tu przycinam różę, a pod nią liście opadnięte, które zaraz usuwam i chwasty panoszące ech?
Dzisiaj działka w planie, słonko przyświeca, ale ja chcę wreszcie napisać na forum.
Większość ludzi dziś odwiedzi swoje ogrody, a ziemia ogrodowa zniknie z półek sklepowych.

Gosiu dzięki za porady, na pewno trzeba ją wzbogacić, najpierw się przygotować.
Chcę kupić sobie hortensję i posadzić jako pierwszą.Kupię na razie gotową ziemię kwaśną i wsypię do dołka.

Gosiu-clem zwiastuny wiosny kocham, wszystko cieszy ,a jak jadę autem to krokusy posadzone przez pracowników miasta uśmiechają się do Nas:)

Obrazek

I po kilku dniach...
Obrazek

Bratki dziś posadzę...wczoraj z działki przywiozłam koszyki
Obrazek

Kapryśna w tym roku kobea...

Obrazek

Buziaki, udanego weekendu ;:215

Ps.lecę myć okna ;:303
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu śliczne bratki :wink: Dziś ma być ładny dzień, więc też na działeczkę, tylko najpierw odkurzanie, bo nowy odkurzacz, stary padł po 16 latach :roll: W pracy u mnie zmiany, zmiany, dobrze że jest działeczka a popołudniu idziemy na basen :wink:
Miłego wekendu ;:196
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu widzę, że nie marnujesz czasu i praca w każdej wolnej chwili idzie Ci jak burza, ciągle coś, bratki bardzo ładne, widzę że stokrotka chyba też się schowała :) No teraz jak masz taki sprzęt to mycie okien to chyba przyjemność hihi :D
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu kochana widzę, że jesteś bardzo zabiegana. Ale najważniejsze, że zdrówko nie tylko Tobie ale i Rodzicom wróciło.

Z pracami zdążysz, nic na siłę i kosztem zdrowia. Przepiękne bratki. Ja też już część wsadziłam, cześć dosadzę jutro - tzn. mam nadzieję, że jutro, jak będzie dobra pogoda.

Życzę więc przede wszystkim zdrówka, dobrej pogody i swobodnego oddechu między realizowanymi zadaniami.
Przesyłam moc ;:196 i ;:168

P.s. jestem ciekawa jak Ci się sprawdzi ta myjka.
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Witaj Aniu, trochę mnie tu u Ciebie nie było.
Twoje zakupy nasienne bardzo udane, zwłaszcza titonia jest bardzo ciekawym kwiatem, trochę przypomina mi gerberę, jest bardzo silnie krzewiacą się rośliną, dość wysoką i najładniej wygląda w grupie.
Mieszanka łąkowa może nie wystarczyć na całą rabatę, niestety informacje na takim opakowaniu są skąpe, małym druczkiem, że jedno opakowanie wystarczy na może 1 m2. Najlepiej samemu zebrać nasiona roślin łatwych w uprawie, bo potrzeba ich całkiem sporo. Taką łąkę z własnoręcznie zebranych nasion miałam 2 lata temu, dosyć dużą, ale też musiałam ją nice stety pielić z chwastów i ekspansywnych traw, które chciały zadusic kwiaty. Teraz może znów założę jakąś małą łączkę bo mam kawałek wolnego miejsca, a i nasion roznych kwiatów mam sporo, zbieram je co roku od kilku lat.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj sobota pogodna się zapowiada, a mi wypada praca, więc nici z działki. ;:145 Jakoś to przeżyję, choć będzie ciężko.Na szczęście tydzień wstecz przycięłam już większość róż, które wyglądają po zimie całkiem dobrze. ;:170 Angielki w tym roku tylko kosmetycznie potraktowałam.Kilka z nich dopiero co buduje korzenie, więc dałam im spokój.
W ostatnią niedzielę pojechałam na giełdę i udało mi się kupić wózek drewniany z dawnych lat ;:215
Jechałam z nim do auta, a ludzie się przyglądali co ja ciągnę i tak terkocze.A on sobie podskakiwał wesoło, a ja razem z nim.Do tego kupiłam dwa koszyki druciane.A i bym zapomniała kosz czerwony, bardzo solidny.Na początku pomyślałam, że przemaluję go pewnie na biało, ale w sumie czerwony kolor to taki akcent będzie w ogrodzie.No i jeszcze capnęłam super butelkę szklaną z wygrawerowanym napisem Milk i krówką.Także obkupiłam się przedmiotami ;:oj

A w domku czekają na wysadzenie pomidory.Papryki już popikowane i ładnie przybierają na masie.Rudbekię tylko jedną mam, chucham i dmucham, żeby mi nie padła ;:303
Większą radość mam z Majesty, której chyba z 5 mam.

Anetko pogoda sprzyjała, jutro nie skorzystam z uroków wiosny, ale w kwietniu sobie odbiję, będę miała kilka dni wolnego.Co do odkurzacza i mi by się nowy przydał, bo ma już swoje lata, ale jeszcze ciągnie :wink:

Obrazek

Mariusz tak bratki uwielbiam i chyba przesadziłam z ich ilością, bo mi koszyków brakło ;:oj
Nie mogę się jednak oprzeć i co rusz dokupuję.
Okna umyłam, ale do myjki nie jestem przekonana.Nie powaliła mnie na kolana ;:131
No nic najwyżej będę ściągała nią wodę z kabiny prysznicowej.

Obrazek

Beatko witaj:)

Tak, ostatnio brakuje mi na wszystko czasu.Dzień jest stanowczo za krótki. Musiałabym zrezygnować z pracy, żeby poogarniać różne sprawy, ale to niemożliwe :)
Z myjką się nie zaprzyjaźniłam.Albo ja nie umiem tym myć albo ten przedmiot to tylko kolejna reklama ;:124
Dziękuję Beatko za życzenia, oby tak było jak napisałaś, a zdrówko to największa siła w dzisiejszych czasach niezbędne i najcenniejsze.

Obrazek

Witaj Elu u mnie:)
Łączka kwietna to taka próba, nie liczę na spektakularny efekt.Nie liczę na łany roślin, raczej traktuję to jako zabawę.Ekspansywne trawy?tego się boję ;:124 .Nikt z Nas nie ma siły potem wyrywać korzeni.Jestem ciekawa jak będzie wyglądała Twoja łączka? Masz zdjęcie dotychczasowej?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Puchate sasanki

Obrazek

Ostnice przycięte

Obrazek

Ostróżki coraz większe

Obrazek

Z piwnicy dalie wywiozłam na działkę, wszystkie już kły powypuszczały ;:333

Obrazek

Nareszcie mam...już od dawna marzył mi się ;:167

Obrazek

Kosz będzie na zwisające kwiaty....może lobelie?

Obrazek

Kosze druciane dorwałam przy okazji...

Obrazek

Na koniec pokażę kawałek ziemi, która marnie teraz wygląda i będzie trzeba trochę się postarać, żeby doczekać się pięknych roślin :wink: Czeka Nas zrobienie podmurówki,a potem sadzenie cisów naokoło.Na razie kupimy kilka pergoli,aby mieć troszkę prywatności u siebie ;:224

Obrazek

Wszystkim życzę zdrówka i udanego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
Świetny wózek. I kosz ;:333
Dekoracje wiosenne piękne.
Sporo ładnych już masz kwitnien
Tulipany nawet. U mnie dopiero kilka W paczkach :)
Pewnie na działce pracujesz ...zmykam i ja no strasznie dużo rzeczy mam do zrobienia.
Dobrej soboty ;:3
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu zakupy udane, wózek pierwsza klasa już widzę jak się będzie ładnie prezentował ;:173 kosze też super ;:333
Nowy kawałek ziemi do zagospodarowania, ale super :) można wszystko sobie rozplanować :) coś czuję, że będzie pięknie!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jakąś super giełdę masz blisko siebie, skoro takie cudeńka tam znajdujesz ;:oj Wózek świetny, ale i kosz mi się bardzo podoba, tym bardziej, że zostanie czerwony.
A u mnie Cherry Brandy w tym roku zaszalała. Jak zwykle obficie sypnęłam nasionami, bo ona rzeczywiście słabo kiełkuje, a tymczasem po kilku dniach miała mnóstwo siewek. Sobie zostawiłam osiem, a do mamy poszło kilkanaście sadzonek :heja A na dodatek ubiegłoroczna Cherry doskonale przezimowała i rośnie. Chyba, że to nie ona, tylko jakaś zwykła, ale raczej nie, bo pamiętam że rosła blisko Dieter Muller i czule zaglądały sobie w oczy.
Naprawdę masz już taką wiosnę? Moje hiacynty dopiero kolorowe nosy pokazują wśród liści, a Twoje już kwitną ;:oj
Bałagan na działce mam taki sam jak i Ty, albo może i większy, ale za to już wszystkie dalie sa posadzone w donicach.
Miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, znowu super cuda upolowałaś na giełdzie :D
Wózek pierwsza klasa a koszyk cudny. Metalowe koszyki również bardzo fajne. W sam raz na warzywka :lol:
Na działce coraz więcej kwitnie i to bardzo raduje a balkon u Ciebie to już ogrom radosnych barw :D
Ja dopiero wczoraj przycięłam pierwsze róże. Nie chcę zapeszać, ale bardzo dobrze przezimowały i to bez żadnych kopców. Teraz jeszcze trzeba się modlić, żeby wiosenne przymrozki nie narobiły szkód :roll:
Trzymam kciuki za rudbekię. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ziemia faktycznie wygląda słabo
Dlaczego chcesz podmurówkę?
jeśli posadzisz cisy i postawisz pergole będziesz odcięta od sąsiadów. To nie wystarczy?
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Aniu, moja kwietna łąka, zmieniała się w miarę zakwitania kolejnych odmian kwiatów jednorocznych,
była też niejednorodna, w każdym miejscu można było robić sobie zdjęcie w innym otoczeniu.
Tutaj w pełni kwitnienia przewaga onętków i nagietków (też mam fioła na punkcie niebieskich dodatków):
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... a#p5893643
a tu jest jej wczesna faza kwitnienia, bardziej niebieska od ostróżeczki polnej, są tez lilie i inne kwiaty, ale
werbeną patagońską zadusiły całkowicie onętki i nawet nie zakwitła:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &start=630
(gdybyś była zainteresowana nabyciem zaczątku do posiadania takiej łąki to daj znać na pw, mam jeszcze trochę zapasów)
W tym roku chciałabym zrobić sobie niebieską łąkę z werbeny patagońskiej i ostróżeczki polnej, miałam już taką z samej werbeny w przedogródku, ale nie wiem czy dam radę? Na pewno ostrózeczke polną wysieje na rabacie różanej.
Warto zbierać nasiona wszystkiego co się napotka w ogrodzie (nie tylko swoim), ja zebrałam nasiona ostróżeczki z dosłownie jednej roślinki, która przyplątała się z przywiezioną ziemią. Z własnych nasion kwiatów jednorocznych wyjdzie naprawdę piękna długo kwitnąca łąka. ;:215 Gotowych mieszanek nie próbowałam, ale widziałam kiedyś w telewizji efekt wysiania takiej mieszanki, nic nadzwyczajnego, kupa trawy i kilka maków i margerytek. :roll:
Zakupy poczyniłaś bardzo ciekawe, a w tym wózeczku posadziłabym niezapominajki albo bratki, a jaki
Ty Aniu masz na niego pomysł? :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiecień ciepły za oknem?bratki za oknem i radość, bo kolorowe kwiatki uśmiechają się do mnie :D
Mam już przycięte większość róże obornikiem granulowanym, mam nadzieję, że się odwdzięczą.
Popikowałam pomidory i papryki, wysiałam też kolejną porcję.

Aniu staram się upolować ciekawe gadżety na działkę.Ty chyba posiadasz taki wózek prawda?
Marzy mi się jeszcze rower i pewnie kiedyś przytaszczę go również jak nadarzy się okazja.

Obrazek

Mariusz wózek to moja zdobycz, od dawna na niego polowałam:) Na razie moje myśli w tym roku skupiam na działce.Wszystko budzi się do życia, a serce się raduje ;:333

Obrazek

Iwonko giełda odbywa się w niedzielę.Pewnie jutro znów polecę z rana, zamiast spać słodko w łóżku i spróbuję coś znaleźć. pomidory i papryki i posiałam kolejną porcję pomidorów.Trochę zabawy z tym jest, ale potem ile radości i zadowolenia ;:215
Charry Brandy mam tylko jedną, czekam na nią, oby mi tylko przetrwała.Za to jestem szczęśliwą posiadaczką trawy Majesty. Kilka z nich się doczekam.
Hiacynty już zaraz przekwitną tak jest u nas ciepło, 20 stopni w ciągu dnia.

Obrazek

Wiolu udało mi się upolować i to całkiem przez przypadek.Trafiłam na Panią, która była pierwszy raz i wyprzedawała swój dobytek.Miała bardzo ciekawe rzeczy, dużo osób zatrzymywało się i nie odchodzili z pustymi rękoma.Jeszcze bym coś niecoś kupiła, ale zabrakło mi rąk.
Wyobraziłam sobie siebie kiedyś jak ja będę stała i wyprzedawała swoje znaleziska, bo z biegiem lat nazbieram pewnie trochę tego ;:124

Obrazek

Gosia podmurówka musi być, bo między siatką, a gruntem jest spora przerwa i mój piesio na pewno by tam przeszedł.Pergole mają być tylko ozdobą ;:108

Obrazek

Elu bardzo spodobało mi się połączenie nagietków z onętkami, dziękuję za inspirację :wink:
Mam na działce jedną większą rabatę taki miszmasz i ta rabata nigdy nie jest nudna, coś zakwita, innym razem coś przekwita i tak w kółko :tan
Muszę nauczyć się zbierać nasiona tak jak piszesz, wtedy można stworzyć niezłą kombinację.
W wózku planuję postawić dwie donice ze zwieszającymi się kwiatami.

Obrazek

Zaraz pędzę do pracy, jutro pojadę na działkę i sobie odbiję, też ma być ładna pogoda ;:3
Czy ktoś z Was zamawiał rośliny w Albamar? ;:303 Mam zamiar kilka rozchodników kupić.

Obrazek

Małe słonka

Obrazek

Rozchodnik od Iwonki ;:215
Obrazek

Kozłek lekarski z rabaty leczniczej...

Obrazek

Astry posiane...
Obrazek

Tulipanki...
Obrazek

Batsheba
Obrazek

Balia jak co roku kompozycja, potem dosadzę jeszcze smagliczkę...

Obrazek

Mój azyl ;:167

Obrazek

Udanej soboty i niedzieli ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu zamawiałam w Albamarze i jestem zadowolona. Polecam.
Azyl zachęca do odpoczynku.
Co to za kwiaty posadziłaś?
Udanego weekendu :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj.
Wiosna coraz bardziej różnorodna i kolorowa i to cieszy niesamowicie. :D Forsycja jak słońce świeci na rabacie. Podobno można zbierać i suszyć kwiaty i przygotowywać z nich napar. Widziałam, że na forum ktoś to pokazywał, ale nie zgłębiałam tematu i nie wiem jakie właściwości ma taki napar.
Ciekawa jestem co tam dziś na giełdzie upolujesz. Fajnie, że u Ciebie jest w niedzielę. U mnie jest w sobotę też rano i bardzo często nie mam czasu żeby jechać zwłaszcza wiosną czy latem, kiedy najwięcej jest pracy. Co do Albamaru, to ja tam nie kupowałam, ale czytałam w wątku hortensjomanki co pisała o nich.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &start=154
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”