Kontrolowana dzikość

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kontrolowana dzikość

Post »

Iguniu, szałwia muszkatołowa spokojnie zimuje bez okrycia i mocno się rozsiewa. W ubiegłym roku mnóstwo siewek wyrzuciłam. ;:7
A ja w tym roku jeszcze ani razu nic z parapetu nie zrzuciłam ;:63 i nawet moja kota jeszcze nie zdążyła nabroić. :shock: Nic straconego. ;:108 Jeszcze pewnie Miśka zdąży nabroić w sadzonkach, gdy tylko na balkon się dostanie. :lol:
Nasiona gazanii potrafią przezimować w gruncie i późną wiosną pokazać się nad ziemią, a są wtedy mocniejsze i ładniej rosną. ;:333
Sęk tylko w tym, że nigdy nie można być pewnym, czy w ogóle się pokażą. ;:218 Podobnie celozje.
Pozdrawiam wiosennie. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pizza oj tak na pewno podsypię im ziemi jak do mnie dojedzie; za mało kupiłam albo za bardzo się rozsiałam tych rozsad :;230
wanda7 to chyba zależy jakie odmiany bo ta moja jest 2-letnia i chyba kwitnie w 2-gim roku;o ile zakwitnie,oczywiście :wink:
plocczanka to fajnie że się rozsiewa bo mam szanse w warzywniku na nowe sadzonki,oby :) Bardzo ją lubię. A gazanie są jednoroczne prawda, niestety i do tego nie wiadomo jak mówisz czy wzejdą z rozsianych nasion; czyli jednak dla pewnosci trzeba je siać co sezon.
A mnie mówiono że szałwia turkiestanska nie przetrwa nie nakryta,więc przykryłam ją jednak dla pewnosci.

Dzisiaj przyjechały zakupy z Albamar wczoraj wysłane czyli sprawnie; dobrze zabezpieczone na szczęscie bo kurier postawił pudełko do góry nogami oczywiscie. A nie chce nawet mysleć co się działo po drodze :roll:
Obrazek

ostrózki wysokie,penstemony,świecznica i nachyłek wielkokwiatowy
Obrazek Obrazek

Teraz ma problem mały bo nie wiem co z nimi robić;włożyłam do nieogrzanego pokoju 12C. Na ulotce pisza aby je wsadzić albo przetrzymywać na zewnątrz bo inaczej się rozhartuja ale mi się wydaje że one w paczce to miały wysoką temp i sa już rozhartowane.
A biorąc pod uwagę prognozowany nawrót zimna a u mnie częste przymrozki nie bardzo chcę je jeszcze wsadzać do gruntu. Czy taka temp ok 12C im nie zaszkodzi a hartować to i tak musze je od nowa,prawda?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iguniu, do mnie też przyjechały roslinki z 'Albamar'. ;:108 Lubię u nich kupować, bo raz że mają dorodne sadzonki, dwa - fantastycznie zabezpieczają roślinki na czas podróży, a trzy to solidna firma kurierska, z której korzystają. ;:63 Do mnie np. przesyłka od nich jedzie jedną dobę, a w doniczkach wilgoć i nigdy jeszcze żadna roślinka nie była uszkodzona. ;:215
Ja wystawiłam swoje rośliny na balkon=loggię, gdzie wczoraj miały temperaturę dwudziestostopniową, a dzisiaj bez słońca osiemnaście. Tak więc pokój z dwunastoma stopniami będzie dla Twoich roślinek idealny. ;:138
Pozdrawiam wiosennie. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Szalejecie z tymi zakupami zamowieniami. I u ciebie na bogato ;:215
Będzie co podziwiać.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plocczanka szkoda,że nie znałam twojej opinii o Albamar;bo ja właściwie to zrobiłam tylko takie testujące firmę zamówienie aby zobaczyć jak pakują i działają. Gdybym wiedziała to co teraz wiem to zmówienie byłoby dużo większe :) . Ciekawa jestem co ty u nich kupiłaś,pokażesz w swoim wątku? ;:196
anabuko1 witam serdeczni w moich skromnych progach :) A gdzie tam bogate to tylko testujące firmę zamówienie.

Dzisiaj dałam sobie do wiwatu; siałam groszek,bób i marchewkę wczesną. A miałam takie postanowienie że nic nie robię do końca miesiąca
ale dzisiaj nie wytrzymałam jednak przy tak pięknej pogodzie.
Z oznak wiosny to mam już łany żółći złotej :) i nieśmiertelnego kurdybanka i ja naturszczyk lubię je bardzo oba
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Nawet nie wiedziałem Iga że masz własny wątek :)
Jesteś zadowolona z zamówienia ? Planuję właśnie zrobić małe zakupy w Albamarze .
Ogrodnictwo to przygoda na całe życie, powodzenia :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Igalo jakoś cieplej u Ciebie, bo u mnie złoć jeszcze nie kwitnie. A w ogóle to musiałam ja zaimportować z zachodu Polski, bo jej nie miałam :wink: Latające pomidory już brałam! rosły bez przeszkód tylko bez nazw ;:306 Nigdy nie kupowałam roślin z tej szkółki :wink:
Miłej niedzieli ;:168
DzonaK

Post »

Witaj Igala

To i ja się tu wpisuję . Widzę ze już działasz z nasionami , ja sobie przyrzekłam że na drugi rok tylko pomidory i papryka i nic więcej za dużo tego wszystkiego , miejsca brak . Fajnie że założyłaś swój wątek ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iguniu, niestety, nie zrobiłam zdjęcia przysłanych roślinek (wszystkie w doniczkach), część już wysadziłam na rabaty, a co zamawiałam, napisałam w swoim wątku na 63 stronie. ;:108 Z tej firmy korzystam już od jakiegoś czasu i zawsze jestem zadowolona z przesyłki. ;:63 Z tego co pokazałaś, też na pewno jesteś usatysfakcjonowana. ;:333 Niech Ci wszystkie roślinki ładnie rosną i cieszą. :tan :tan
Dobrego i może nie tak zimnego tygodnia, jak straszą. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Igo zakupy super zabezpieczone, nigdy u nich nic nie zamawiałam.
Pomidorki już przepikowane, i mnie udało się je uporządkować.
Jaka ładna jest ta żółta złoć.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Cześć Igo!
U mnie grudniki w tym roku też nie kwitły,ale okazało się,że nie mają ziemi .Musiałam wszystkie przesadzić i dopiero teraz zaczęły wypuszczać listki?. Jeden biały ma pączki teraz. :D
Ja też zamawiam w Albamar.Podobają mi się ich sadzonki,nie to co w Florexpolu.Jak na razie pomimo małych sadzonek zamówiłam we Florexpolu bo mają skrętniki,które chciałam mieć.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

seba1999 witam w moich skromnych progach :) Albamar faktycznie ma dobry sposób pakowania;mój kurier go przetestował :roll: gdyz postawił paczkę do góry nogami. A co dalej zobaczymy, na razie ich nie wsadziłam bo strasznie zimno i wichura, poczekam na ocieplenie.
Maska ja też bardzo lubie złoć; ona u mnie jest od strony płd i zach osłonięta więc zakwita jednak wcześniej co jest dla mnie coroczną wspaniałą oznaką powrotu wiosny :heja
DzonaK Ooo :roll: ja co roku składam niemal "uroczystą przysięgę" że na następny sezon nie robię żadnych sadzonek; mowy nie ma i nikt mnie nie namówi; ale gdzieś w okolicach lutego przychodzi "silny zew natury" i... klikam zmówienia. Nieuleczalna choroba w moim przypadku :;230
plocczanka u mnie koszmarma pogoda,zimno jakby snieg miał padac i porywiste wiatry. Równięż życzę gorąco wspaniałych kwitnień sadzonek z Albamar :)
korzo_m idziesz jak ten dzisiejszy wicher z ta pracą Dorotko :) Moje pomidorki juz 2 razy "pikowały na podłogę" :roll: i jak na razie nie widać tego po nich,oby tak dalej :) Mam za mało miejsca słonecznego i dużo ludzi na weekendy no i nieszczęście gotowe :roll:
danuta z to fajnie że twój grudnik przemienił się w Wielkanocny :) Ciekawa jestem twojego skrętnika z florexpol. Ja też zamawiałam coś u nich ale zwykle paczki i roślinki przychodziły mi strasznie zniszczone, zle pakują. Jeżeli w tym roku będzie to samo to juz tam nie wróce.

Bób sadzony 18 lutego zdecydował się wychylic główki. A ja się zastanawiam co taki przemrożony bobek mi wyprodukuje :) No ale wiem już teraz że sadzenie tak wcześnie nie ma sensu. Chyba lepiej zrobić rozsade jednak; no ale trzeba na to znów kolejne miejsce znaleść.

Obrazek[/url

[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/4cfd9a5a6258b98a]Obrazek[/URL

Następna miła niespodzianka; czosnek niedzwiedzi wmuszony mi na bazarku w maju jednak się pokazał a był totalnie zwiędnięty jak go wsadzałam pod drzewo.

[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/f1d678706d00da4f]Obrazek
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Ooo!
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi. Dodaję prawie do wszystkiego, ale mam tylko suszony w torebkach. Na jesień zamierzam posiać z nasionek, a Ty widzę masz luksus - od razu ładne roślinki. :D
Co do bobu - przecież nie jest stracony, rośnie jak widać, a masz z głowy sianie go teraz, kiedy jest tyle do roboty - myślę, że nic na tym nie straciłaś, a eksperyment zaliczony :) Wiadomo, że z rozsady "podpędzony" w domu byłoby szybciej, no ale jak piszesz, trzeba byłoby na to wygospodarować miejsce, a to zawsze problem.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Czosnek niedźwiedzi - super sprawa, Iguś! ;:138 ;:138
Ja sadziłam kilka razy, ale jakoś nie podobało mu się u mnie. ;:223 Zawsze gdzieś przepadał. ;:145 Ostatnio miałam posadzony w miejscu, na którym postawiono domek i też stracony, ;:131 ale uparłam się i gdy tylko na ryneczku stanie pani z ziołami, znowu kupię ten czosnek. :lol:
Pogody nie zazdroszczę. ;:185 U mnie na razie spokój, choć aktualnie słychać za oknem silniejsze powiewy wiatru.
Odpoczywajmy więc w oczekiwaniu na poprawę aury. ;:303
Pozdrawiam i buziaki zostawiam. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Igo Jestem z Twoim wątkiem od początku, ale w pewnym momencie nie nadążyłem i jeszcze nie zdążyłem się do niego wpisać ;:oj W końcu znalazłem chwilę czasu, żeby nadrobić zaległości i przeczytać co nieprzeczytane oraz wpisać się do odwiedzających Twój ogród :D Szykuje się naprawdę ciekawy wątek ;:215 Jak długo masz już ogród? Widzę, że będziesz miała w tym roku arbuzy :D pamiętaj, żeby posadzić je na miejscu bardzo słonecznym, a Złoto Wolicy to chyba najlepsza odmiana ;:173 Czekam na kolejne posty i zdjęcia z ogrodu.
Pozdrawiam ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”