Czubatka ubiorkolistna ( Brachycome )
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za kwiat
barbra13, selli7 mają rację 

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Re: Co to za roślina ?
Brachyscome
To roślina do pojemników, ale można sadzić też w gruncie w lekkiej, przepuszczalnej i wilgotnej glebie na okres letni.W doniczce można przezimować w chłodnym i jasnym pomieszczeniu, ale u nas traktowana jest raczej jako jednoroczna. Z przezimowanych chyba da się robić wiosną sadzonki i ukorzeniać pod folią, podobnie jak złocienie krzewiaste.
Zimą jest zasada, jak najmniej podlewać, utrzymywać bardziej suche podłoże i podlewać niewielkimi dawkami wody. Miejsce jasne i chłodne, nieogrzewane, zabezpieczone przed silniejszym chłodem.
To roślina do pojemników, ale można sadzić też w gruncie w lekkiej, przepuszczalnej i wilgotnej glebie na okres letni.W doniczce można przezimować w chłodnym i jasnym pomieszczeniu, ale u nas traktowana jest raczej jako jednoroczna. Z przezimowanych chyba da się robić wiosną sadzonki i ukorzeniać pod folią, podobnie jak złocienie krzewiaste.
Zimą jest zasada, jak najmniej podlewać, utrzymywać bardziej suche podłoże i podlewać niewielkimi dawkami wody. Miejsce jasne i chłodne, nieogrzewane, zabezpieczone przed silniejszym chłodem.
Czubatka ubiorkolistna ( Brachycome )
Witam. Zawsze mam trudności w kupieniu fioletowej stokrotki widocznej na zdjęciu.
W tamtym roku koleżanka dorwała ją w Austrii. Chciałabym sama ją wysiać,
ale nie wiem co to za odmiana i czy to w ogóle jest stokrotka ?
Jest urocza i kwitnie do przymrozków. Pędy ma delikatne,
a kwiaty małe. Pozdrawiam, Monika

W tamtym roku koleżanka dorwała ją w Austrii. Chciałabym sama ją wysiać,
ale nie wiem co to za odmiana i czy to w ogóle jest stokrotka ?
Jest urocza i kwitnie do przymrozków. Pędy ma delikatne,
a kwiaty małe. Pozdrawiam, Monika

Re: Fioletowa stokrotka - jaka to odmiana ?
To jest Brachycome, lub Brachyscome, polska nazwa czubatka ubiorkolistna.
Można rozmnażać z nasion, ale trochę kłopotliwa, no i bardziej jest wyciągnięta.
Lepiej kupić sadzonki odmianowe, ostatnio co roku widuję w sprzedaży.
Ja mam ją co roku, kupuję w maju na targach ogrodniczych, również w kolorze białym.
Można rozmnażać z nasion, ale trochę kłopotliwa, no i bardziej jest wyciągnięta.
Lepiej kupić sadzonki odmianowe, ostatnio co roku widuję w sprzedaży.
Ja mam ją co roku, kupuję w maju na targach ogrodniczych, również w kolorze białym.
Re: Fioletowa stokrotka - jaka to odmiana ?
Dziękuję bardzo, to jest dokładnie moja roślinka. Już znalazłam sprzedawcę. Pozdrawiam, Monika