Ocena stanu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pieknebeibe35
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2019, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu

Post »

Witaj Norbert!

Jakieś pół roku temu postanowiłam przesadzić moje storczyki i powycinać przegnite korzenie. Myślę, że wtedy uszkodziłam niektóre korzenie. Wszystkie storczyki stoja na parapetach, sa raz w tyg moczone przez około pół godziny (nie wiem czy nie za krotko) w przefiltrowanej w wodzie z kranu. Raz w miesiącu daje im odżywkę do moczenia. Część z nich ma przeźroczyste doniczki część nie(zapewne napiszesz ze wszystkie powinny mieć przezroczyste).
Wybacz za wielkosc zdjec, pierwszy raz umiescilam posta na forum :D

Po kolei. Ten jest barwiony, nie przesadzany, kupiony w mini markecie. Nie dopatrzyłam sie żadnych szkodników. Korzenie ma ładne moim zdaniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten przesadzany również, ta sama sytuacja z korzeniami..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten przesadzony był i przypuszczam że źle wycięłam korzenie. ale nowa gałązka rośnie, puszcza pąki pierwszy raz od zeszłego lata, czyli momentu przycięcia korzeni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybacz, że zdjęcia w osłonkach, ale nie mam teraz zbytnio czasu. Jeśli są one niezbędne to jakoś w tygodniu powyjmuję je z doniczek i wrzucę. Mam ponad 20 sztuk w domu, ale nie wszystkie maja takie objawy, tylko kilka sztuk. Czy te liście wycinać czy zostawić? Czy doniczki muszą być przezroczyste? I co z wodą do moczenia? Mam jeszcze deszczówkę, myślisz że to dobry pomysł?
Pozdrawiam Magda
?Don't cry because it's over, smile because it happened.?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ok.
Pierwszy błąd - nie podlewamy roślin, a zwłaszcza storczyków cyklicznie. Nigdy.
Storczyki, a w tym wypadku falenopsisy podlewamy dopiero wtedy kiedy podłoże całkowicie przeschnie, a kolor zmieni się na srebrno - szary. W okresie jesienno - zimowym podlewamy rzadziej. I tutaj powinny być wszystkie posadzone do przezroczystych doniczek. Tylko wtedy będziesz wiedzieć, czy już trzeba podlać czy nie.
Druga sprawa, czas namaczania optymalny, ale ja bym podlewał jednak deszczówką która jest bardzo dobrym rozwiązaniem, no chyba że mieszkasz na terenie mocno zurbanizowanym albo gdzie jest przemysł. Wtedy deszczówka można zawierać szkodliwe substancje. Woda z filtra jest pozbawiana większości szkodliwych substancji, ale nie zmiękcza wody. Dalej może być twarda, co widać po białym osadzie na korze.
Trzecia sprawa, każdego storczyka powinno przesadzić po zakupie po krótkiej aklimatyzacji, zwłaszcza w okresie wegetacji czyli od wiosny do jesieni. Raz, że zdarza się iż podłoże do storczyków to bardzo niekorzystny zmielony torf, a również trzon storczyka jest w takim zbitym korku torfowym, który długo utrzymuje wilgoć, co w dłuższej perspektywie czasu może powodować gnicie korzeni od nasady a w ostateczności samego trzonu. Tak więc trzeba go przesadzić.
Trzecia sprawa, nie powinno trzymać się doniczek w ciasnych osłonkach, a najlepiej na podstawce. W ostateczności do dużo większej osłonki, żeby w obrębie korzeni była wystarczająca cyrkulacja powietrza. Pod doniczkę wtedy dobrze coś podłożyć, np zakrętkę od butelki.
Tak więc w przypadku tych storczyków, w których widać niekorzystne objawy, trzeba będzie powyciągać z doniczek, sprawdzić dokładnie trzon, korzenie i posadzić do nowej kory.
Zielonych liści oczywiście w żadnym wypadku nie wycinasz!

Ps. Proszę jeszcze o poprawną pisownię - zdania zaczynamy z dużej litery i używamy wszystkich polskich liter. Poprawiłem Twój poprzedni post.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Klaudia26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2017, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Sprawdziłam stan i najstarszego storczyka, przedstawia się tak jak na zdj niżej. Będzie jeszcze coś z niego. Nie przesadziłam wcześniej bo długo kwitł.
Obrazek

-- 3 mar 2019, o 16:53 --

Czy można uciąć pień w tym miejscu co zaznaczyłam
Obrazek

A to powinno oczyszczeniu z nadgnitych korzeni.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy czy poniżej zaznaczonego miejsca cięcia na trzonie wyrastają zdrowe korzenie czy nie. Jeśli tak, a trzon jest zdrowy, to ja bym nie odcinał. Jednak z tego co widzę korzenie w dole są jakieś czarne, czy to tylko cień na nie pada?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p
Od: 13 wrz 2016, o 12:12

Post »

Klaudia26 pisze: Czy można uciąć pień w tym miejscu co zaznaczyłam
Obrazek
Uważam, że można. Roślina jest nieduża, miejsce w którym zaznaczyłaś linię cięcia przywróci jej proporcje (jeśli ma być uprawiana w doniczce). Tyle tylko, że oczywiście nie cięłabym "pod kreskę" korzeni bocznych. Ucięłabym trzon w zaznaczonym miejscu, zostawiłabym korzenie, które wyrastają od góry i są nieco dłuższe niż zaznaczona linia cięcia (można je potem ładne owinąć w kółko na dnie doniczki) i usunęłabym korzenie suche lub przegniłe.

Generalnie sprawa wygląda obiecująco :) Jest na czym "pracować".
Klaudia26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak tak chodziło mi o przecięcie trzonu a nie korzeni. Bo pień ma dość długi.
Poniżej zaznaczonego cięcia są korzenie ciemne, nie wyglądają zdrowo i nie widać nowych, żeby wyrastały.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to tnij. Pamiętaj, żeby miejsce cięcia posypać węglem/cynamonem i odczekaj z dzień żeby zaschło zanim wsadzisz z powrotem do doniczki. Potem oczywiście przez parę dni nie namaczaj.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Klaudia26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za rady :)
nunka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2018, o 12:16

Post »

Hejka. Mam taki problem, mój storczyk przekwitł i zasuszył tylko część pędu (zdjęcie). Wypuścił też dwa nowe listki. Dziwne jest to, że ten zasuszony pęd jest już od jakiś dwóch/trzech tygodni i dalej nic się nie dzieje. Czy to może znaczyć, że z tego samego pędu storczyk jeszcze zakwitnie czy coś się po prostu z nim dzieje, że nie może do końce zaschnąć?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może, ale nie musi zakwitnąć. Odetnij powyżej ostatniego uśpionego pąka, czyli poniżej rozwidlenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
nunka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2018, o 12:16

Post »

Ok. Tak zrobię. Dzięki bardzo :D A mam jeszcze pytanko odnośnie nawożenia? Czy jak storczyk kwitnie ładnie i widać, że "żyje" to czy mam go czymś zasilic czy niech sobie będzie tak jak jest? Czytałam na niektórych stronkach, że na wiosnę warto je nawozić, ale czy trzeba?
Awatar użytkownika
Gandalfwhite
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2018, o 08:43

Post »

Każda roślina potrzebuje nawożenia.
Tylko w różnych ilościach i częstotliwościach.
Grzegorz
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Normalnie nawozisz od wiosny do jesieni, 3 x mniejszą o połowę dawki od zalecanej przez producenta. Za czwartym namaczasz w samej wodzie.

Poczytaj tutaj o uprawie falenopsisów:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Hej, wiem, że to ich koniec , ale potwierdzcie mi prosze , że on w żaden sposób już nie odżyje i mam go wyrzucić . Jak temu zapobiegać ? To słońce ? Przeszedł tez grudniu przeprowadzkę, pierwszy miał kwiaty, które niestety w większości się nie rozwinęły. Najgorszy stan nr 1 . A ostatni hmm kilka korzeni, liście też bez turgoru i tak już ma prawie rok... Puścił jeden korzeń ale przy przesadzaniu się złamał i usycha.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczyk potrafi wypuścić kwiaty nawet w stanie agonalnym, tylko jeśli nie ma już korzeni właściwych to istnieje duże prawdopodobieństwo że i tak nie zakwitnie.
Może warto napisać o warunkach uprawy i pielęgnacji, sprawdzić korzenie. Bo po samych zwiędniętych liściach można stwierdzić że albo korzeni właściwych zdrowych już nie ma, albo niewłaściwie podlewasz - namaczasz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”