anida Jakie by te dalie nie były to ważne aby pięknie rosły i jeszcze piękniej kwitły stanowiąc bajeczną ozdobę ogrodu ! Taaak, wiem. Między innymi dlatego się zdecydowałem na nią. Podoba mi się jej wielkość w stosunku do innych roślin. Idealnie będzie wyglądała w rogu oczka wodnego ! Nie spodziewam się rozmiarów jak u niektórych użytkowników z forum. Mnie zadowoli metrowa średnica liścia !
ewaidc1198 Dziękuję ! Paradoksalnie nie przepadam za fioletem i różem

ale jak przeanalizuję sobie swoje rośliny to stwierdzam że ten kolor w kwiatach mi się podoba !

Właśnie mi to uświadomiłaś ! Fioletowe i różowe floksy, lawenda, mięta, kocimiętka, róże, dalie, powojniki a nawet kilka tulipanów kupionych na jesień było fioletowych ! W podsumowaniu tego jestem w ogromnym szoku

Ja mam o tyle ciekawiej że jeszcze nie wiem jak moje oczko wygląda w sezonie

Muszę je do tego przygotować

Też zastanawiam się nad miętą przy oczku ! Jacy my jesteśmy pod tym względem podobni Ewciu ! Kształt, kwiaty

Oczywiście że pszczołom tego zrobić nie wolno ! Zwłaszcza że jest ich coraz mniej a to takie pożyteczne stworzonka ! zapominamy o tym w dużym stopniu
Pizza Ojjj, w przeciwieństwie do Twojej pracy na działki to moja jest ostatnio bardzo ograniczona. Mam niestety spory młyn w pracy bo jednego ze swoich podwładnych wypuściłem na wolne i teraz mam dwa razy więcej roboty ! Ale cóż, trzeba być dobrym szefem !

Faktycznie, ta dalia szczególnie mnie urzekła swoimi kwiatami ! Mam nadzieję że chociaż w połowie będą podobne do kwiatów ze zdjęcia .W ubiegłym roku od kupna działki do chyba końca lipca zbierałem owoce więc zobaczymy jak będzie w tym roku. Obawiam się że w teraz przez tak drastyczne przycięcie kamczatki plon będzie mały ale liczę na większe owoce. Sam jestem ciekaw gunnery i jej rozmiarów ! Lubię rośliny egzotyczne w ogrodzie a i duże liście też mnie w jakimś stopniu zachwycają. Zobaczymy co z tego wyjdzie także trzymaj kciuki !
W sumie jeśli wszystko dobrze pójdzie to mam zamiar dwa największe liście wykorzystać do odlewu z betonu żeby zrobić coś w stylu kaskady nad oczkiem. Marzą mi się takie dwa naturalnie wyglądające liście z betonu po których będzie ściekała woda do oczka a nad nimi będzie górowała prawdziwa gunnera. Całość by tworzyła złudzenie ściekającej wody po liściach rośliny

A jeśli nie to to gdzieś w otchłani internetu widziałem fotele wykonane z betonowych liści gunnery. Też może ciekawie wyglądać !
Uciekam planować nową rabatę. Jeśli wszystko wypali to może w okolicy 15 marca uda mi się stworzyć angielską rabatę ! Biała trejaż na której będą wspinały się pachnące róże pnące, przed nimi będą rosły róże wielkokwiatowe, lawenda, kocimiętka, pomiędzy nimi ostróżka a wszystko to będzie otaczał niski żywopłot z bukszpanu !
Nawet nie wiedziałem że taki ze mnie marzyciel !