Ptasia Grypa i metody zapobiegania...
Erazm jakie masz tu zagrożenie?. Wirus ginie w wysokiej temparaturze w ogóle substancje organiczne i wszystko co żyje ginie i ulega deaktywacji przy spalaniu. Pozostaja substancje nieorganiczne. Jakie i dla kogo jest zagrożenie w przypadku rozsypania martwej materii ? Wg mnie nie ma.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Erazm, też zaczęłam zastanawiać się czy rzeczywiście zagrożenia nie ma. Pomyślałam nawet o prionach ale priony to cząsteczki białka a więc związek organiczny który równiez ulega rozkładowi podczas spalania. Zagrożenie zwykle stanowią twory organiczne. W zasadzie związki nieorganiczne rozsypane na polu staja się zwykłym nawozem, który trafia do obiegu. A tak poza tym media bardzo często piszą, przekazują nieprawdę i niekoniecznie z zamysłu. po prostu nie mogą być fachowcami w każdej dziedzinie. Wiem coś o tym, współpracuje z mediami i nie raz miałam do czynienia z "przekręconą" moją wypowiedzią.
Pozdrowionka.
Pozdrowionka.
(Albert Camus)
(Albert Camus)
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podali na POLSACIE w "Wydarzeniach" o 15,45, że u zdechłego kota znalezionego w Niemczech stwierdzili po badaniach wirus ptasiej grypy ten najgroźniejszy typ. Zarażenie nastąpiło najprawdopodobniej w wyniku zjedzenia padłego ptaka. Nic więcej nie wiem.
Ponieważ koty na działkach żywią się między innymi ptactwem w tym padłym muszę zaprzestać ich dokarmiania. Lepiej nie ryzykować ...
Na http://wydarzenia.wp.pl/kat,42034,raportyspecjalne.html
"Pijana" kura ma ptasią grypę
Niemcy potwierdzili pierwszy przypadek wirusa H5N1 u kota, co oznacza, że zatacza on coraz szersze kręgi i najprawdopodobniej jest też już w Polsce. Jak jesteśmy przygotowani na starcie z ptasią grypą? Premier mówi, że doskonale, ale nie ujawnia szczegółów tych przygotowań. Postanowiliśmy sprawdzić na pierwszej linii frontu wśród rolników. Co wiedzą o chorobie? Czy potrafią rozpoznać jej objawy? Czy wiedzą jak jej uniknąć? Odpowiedzi są tyleż zabawne co niepokojące.
Ponieważ koty na działkach żywią się między innymi ptactwem w tym padłym muszę zaprzestać ich dokarmiania. Lepiej nie ryzykować ...
Na http://wydarzenia.wp.pl/kat,42034,raportyspecjalne.html
"Pijana" kura ma ptasią grypę
Niemcy potwierdzili pierwszy przypadek wirusa H5N1 u kota, co oznacza, że zatacza on coraz szersze kręgi i najprawdopodobniej jest też już w Polsce. Jak jesteśmy przygotowani na starcie z ptasią grypą? Premier mówi, że doskonale, ale nie ujawnia szczegółów tych przygotowań. Postanowiliśmy sprawdzić na pierwszej linii frontu wśród rolników. Co wiedzą o chorobie? Czy potrafią rozpoznać jej objawy? Czy wiedzą jak jej uniknąć? Odpowiedzi są tyleż zabawne co niepokojące.
Pozdrawiam Andrzej.
W Toruniu jest to nawet zalecenie. Ale skoro Toruń to potencjalnie może być grypa wszędzie. Kot w Niemczech zakaził sie poprzez zjedzenie chorego ptaka. Pies lubi biegać wąchać i tez może byc narazony na bezpośredni kontakt. Tak więc Psy- na smyczy
koty do klatek
I czekajmy ocieplenia. Ciepło ograniczy wirusa.
koty do klatek
I czekajmy ocieplenia. Ciepło ograniczy wirusa.
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Moje mają o tyle dobrze że są razem z nami w domku. Śpią gdzie chcą, jedzą ile chcą, bawia się czym chcą, drapią co im sie do tego nadaje.
po prostu koci raj.
A tak na poważnie. Ograniczam je z wychodzeniem i zastanawiam się czy w ogóle ich nie wypuszczać, pomimo że po zimie bardzo im podoba się wychodzenie. Wprawdzie zakażają się najczęściej ptaki blaszkodziobe ( a tych koło mnie nie ma), ale nie wiem jaka jest zakaźność wirusa w stosunku do innych ptasich rodzin.
po prostu koci raj.
A tak na poważnie. Ograniczam je z wychodzeniem i zastanawiam się czy w ogóle ich nie wypuszczać, pomimo że po zimie bardzo im podoba się wychodzenie. Wprawdzie zakażają się najczęściej ptaki blaszkodziobe ( a tych koło mnie nie ma), ale nie wiem jaka jest zakaźność wirusa w stosunku do innych ptasich rodzin.
(Albert Camus)
(Albert Camus)