Poczekam do 15 lutego, po tym terminie prognozy powinny się wyklarować. Jak będą szły wyże, to kołderki zostaną.
Róże uprawiane w donicach i innych pojemnikach
- Marta+
- 200p

- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże w pojemnikach
Jarku, dziękuję
Poczekam do 15 lutego, po tym terminie prognozy powinny się wyklarować. Jak będą szły wyże, to kołderki zostaną.
- Allhambra
- 100p

- Od: 17 lip 2012, o 21:54
Róże na dworze mają noski na pół paznokcia, niektóre czerwone oczka, trzy w garażu wybujałe pędy , cienkie i zółtawe, nawet z pączkiem kwiatowym. A niektóre śpią.
Sylwia
- Marta+
- 200p

+15° w cieniu...
Pościągałam dziś włókninę, kopczyki zlikwidowałam w 1/2 wysokości. Inaczej nie dałabym rady podlać panienek
Kołnierze z rolet też ściągnięte. Zostały za to sweterki na donicach, bo nie wierzę że już nie będzie incydentów zimowych. Róże ruszyły z mini listkami
Tyle dobrych wieści... W beczce miodu musi być łyżka dziegciu, no a jakże
Czerwona spleśniała pod agrowłókniną, dosłownie ma białego grzybka na kolcach
Ech......... Żałuję, że nie ściągnęłam tych becików wcześniej, teraz to po ptokach.
Oprysk chemią absolutnie nie wchodzi w grę, w mieszkaniach sąsiadujących z moim jest w sumie trójka malutkich dzieci. No i dwa koty
Będzie okazja by znowu kupić Biosept (mam nadzieję, że tym razem nie trafię na zepsutą dyszę). W razie niepowodzenia popryskam wodą utlenioną 
https://s2.ifotos.pl/img/IMG201903_qwaxasa.jpg
https://s10.ifotos.pl/img/IMG201903_qwaxaap.jpg
Pościągałam dziś włókninę, kopczyki zlikwidowałam w 1/2 wysokości. Inaczej nie dałabym rady podlać panienek
Kołnierze z rolet też ściągnięte. Zostały za to sweterki na donicach, bo nie wierzę że już nie będzie incydentów zimowych. Róże ruszyły z mini listkami
Tyle dobrych wieści... W beczce miodu musi być łyżka dziegciu, no a jakże
Oprysk chemią absolutnie nie wchodzi w grę, w mieszkaniach sąsiadujących z moim jest w sumie trójka malutkich dzieci. No i dwa koty
https://s2.ifotos.pl/img/IMG201903_qwaxasa.jpg
https://s10.ifotos.pl/img/IMG201903_qwaxaap.jpg
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Ja już od kilku dni mam pościągane zabezpieczenia i tak jak u Twoich róż moje też wypuszczają mini listki:)
Pięknie zachował Ci się starzec, osłaniałaś go czymś? Tego roku zamierzam zrobić rewolucję na swoim balkonie, w planach jest też starzec:)
Pięknie zachował Ci się starzec, osłaniałaś go czymś? Tego roku zamierzam zrobić rewolucję na swoim balkonie, w planach jest też starzec:)
- Marta+
- 200p

Starce zimowałam w piwnicy, tzw wózkowni. To pomieszczenie ogólnodostępne, ale ma ogromny plus: okno
Tu widać je lepiej, przepraszam za off top, ale w sumie to towarzystwo dla róż, więc jest w temacie
https://s10.ifotos.pl/img/IMG201903_qwaxqws.jpg
- meluzyna

I dlatego takie ładne:) Ja zamierzam je włożyć do donic po różach + bergenie + akcent kolorowo zapachowy. Zostały mi trzy donice z różami, chciałoby się więcej, niestety na balkonie południowo-zachodnim przędzior panoszy się jak zaraza, a ja mam uczulenie na chemikalia:( Stąd pomysł na roślinki, których nie tyka i nie ma z nimi kłopotu, a dekoracyjne są bardzo. Co prawda marzy mi się jakaś róża okrywowa z dziesiątkami kwiatuszków, bo one są najbardziej wytrzymałe i chyba najbardziej zdają egzamin na balkonie, obsypane na dodatek pięknym kwieciem przez cały sezon, np. typu Fairy, wstrzymuje mnie jednak lęk przed opryskami. Zobaczę czy wygra rozsądek czy chęć posiadania 
- Marta+
- 200p

No ja pamiętam Twoje bitwy z przędziorkiem
U mnie w tamtym roku nie było jakichś większych ilości, ale od początku sezonu regularnie podlewałam wrotyczem. W tym roku już tak różowo nie będzie, bo wrotycz się kończy, a do lata daleko.
Jak Twoje dalie, przezimowały? Ja nie miałabym warunków i nawet nie kupiłam
W ogóle w tym sezonie będą tylko: na wiosnę tulipany i szafirki (już mi ślicznie wylazły) a później róże, pelargonie, starce, iglaczek, mam też dwie mini sadzoneczki fuksji i w lodówce stratyfikuje się werbena. Więcej nie chcę (przynajmniej na razie
).
U mnie w tamtym roku nie było jakichś większych ilości, ale od początku sezonu regularnie podlewałam wrotyczem. W tym roku już tak różowo nie będzie, bo wrotycz się kończy, a do lata daleko.
Jak Twoje dalie, przezimowały? Ja nie miałabym warunków i nawet nie kupiłam
- meluzyna

Część przezimowała, ta zostawiona na balkonie oczywiście nie. Pelargonie mam od wielu lat, nie do zdarcia, ale nastawiam się na lawendę, nie trza o nią dbać, to wtedy rośnie
Tak się zastanawiam jakie roślinki dokooptować do donic z różami, żeby zwisały z brzegu pojemnika i tak jak róże lubiły sobie popić, masz może jakiś pomysł? 
- Marta+
- 200p

Miałam tylko aksamitki, barwinek i lobelię. I niezapominajki, ale te mi spadły z nieba, dosłownie
Sąsiadce się wysypały i wyrosły u mnie. Kwitły tak sobie.
Barwinka nie polecam, korzeń gigant, zabierał i miejsce i jedzenie.
Aksamitki dokładnie tak samo, w pewnym momencie wręcz zagłuszały róże.
Za to lobelia w donicy z Lavaglut to był strzał w dziesiątkę. Wspaniały kontrast, kwitła do listopada, kiedy owijałam donice na zimę to musiałam ją kwitnącą wyrwać. Ale siew i pikowanie
Jak zdecyduję się na lobelię to kupię gotowe sadzonki 
Barwinka nie polecam, korzeń gigant, zabierał i miejsce i jedzenie.
Aksamitki dokładnie tak samo, w pewnym momencie wręcz zagłuszały róże.
Za to lobelia w donicy z Lavaglut to był strzał w dziesiątkę. Wspaniały kontrast, kwitła do listopada, kiedy owijałam donice na zimę to musiałam ją kwitnącą wyrwać. Ale siew i pikowanie
- meluzyna

A widzisz, na to bym nie wpadła, dzięki 
- meluzyna

Moje różyczki też się budzą, ale znacznie wolniej. Ptaki u mnie też zaczynają dawać koncerty. Przyroda nie kłamie, idzie wiosna:)
- Marta+
- 200p

Podsumowując: wszystkie róże przeżyły zimę, te z wywózki jeszcze jesienią na balkonie popryskałam miedzianem- zero mączniaka (rok temu były obmączone
).
Pożegnałam się z Pastellą, Rumbą, Lilą Wunder i domniemaną Glorią Dei, która po długich poszukiwaniach została oficjalnie zidentyfikowana jako Isle of White. W ogrodzie będzie im lepiej niż w donicach
Pożegnałam się z Pastellą, Rumbą, Lilą Wunder i domniemaną Glorią Dei, która po długich poszukiwaniach została oficjalnie zidentyfikowana jako Isle of White. W ogrodzie będzie im lepiej niż w donicach
- meluzyna

Pięknie i zdrowo rosną Ile pozostało Ci balkonowych:)?
- Marta+
- 200p

Sześć, plus jedenaście miniaturek, plus trzy z patyczków (te nie mogą się zdecydować czy żyć czy nie żyć, stanęły na kilkunastu centymetrach i ani rusz).
Kupiłam dwie ogromne donice, największe jakie były w ogrodniku, przesadzę w nie Indigolettę i ,,Comtessę".
W donicę po Indigoletcie pójdzie Leonardo da Vinci na pniu (tak, przezimował drugą zimę bez uszczerbku
), Bratowa powsadza do ogrodu resztę towarzystwa, to w wolne donice (kiedy wrócą) pójdą miniaturki, przynajmniej niektóre
Aha, jestem winna podsumowania oprysku wodą utlenioną na spleśniałą Lavaglut. Oprysk działa
Proporcje: 1,5 łyżeczki na 200 ml wody. Miało być 3 łyżeczki na 200 ml wody, ale bałam się takiego stężenia. Tych proporcji będę się trzymała. Wolę pryskać raz w miesiącu profilaktycznie, niż przedobrzyć i popalić rośliny.
Kupiłam dwie ogromne donice, największe jakie były w ogrodniku, przesadzę w nie Indigolettę i ,,Comtessę".
W donicę po Indigoletcie pójdzie Leonardo da Vinci na pniu (tak, przezimował drugą zimę bez uszczerbku
Aha, jestem winna podsumowania oprysku wodą utlenioną na spleśniałą Lavaglut. Oprysk działa
Proporcje: 1,5 łyżeczki na 200 ml wody. Miało być 3 łyżeczki na 200 ml wody, ale bałam się takiego stężenia. Tych proporcji będę się trzymała. Wolę pryskać raz w miesiącu profilaktycznie, niż przedobrzyć i popalić rośliny.
- meluzyna

To spora kolekcja jak na balkon, właściciel ogródka by się nie powstydził
Chyba masz taras a nie balkon, ja mam zaledwie ośmiometrowy(prawie)i nie wiem jakbym pomieściła tyle donic. Jak napisałaś, bardzo dużych donic. Bałabym się, że balkon mi runie z takim obciążeniem na głowę sąsiada