Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie
Re: Chamaedora elegans - problemy w uprawie
Plamy są suche , ale nie jestem pewna, czy to przypalenie od słońca, ponieważ nie jest narażona na bezpośrednie promienie.
palma znajmuje się na barku oddzielającym okno wschodnie a zachodnie - ma na prawdę jasniutko
-- 28 lut 2019, o 18:42 --
no i oczywiście, zaopatrzę się w tacke z wilgotnym keramzytem dla niej
palma znajmuje się na barku oddzielającym okno wschodnie a zachodnie - ma na prawdę jasniutko
-- 28 lut 2019, o 18:42 --
no i oczywiście, zaopatrzę się w tacke z wilgotnym keramzytem dla niej
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co z nawożeniem?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak , nawoziłam ją do końca jesieni, teraz zrobialm zimowa przerwę. Zacznę znów nawozić od przyszłego miesiąca.
- norbert76
No to pozostaje tylko przesadzić i obserwować.
A jeszcze jedno, jaką wodą podlewasz, wodą prosto z kranu, odstaną czy może deszczówką. Generalnie rośliny są wrażliwe na zbyt twardą wodę i jeśli nie podlewasz deszczówką albo używać odstanej, albo filtrowanej. Najlepiej byłoby wtedy warto zmierzyć twardość wody wodociągowej.
A jeszcze jedno, jaką wodą podlewasz, wodą prosto z kranu, odstaną czy może deszczówką. Generalnie rośliny są wrażliwe na zbyt twardą wodę i jeśli nie podlewasz deszczówką albo używać odstanej, albo filtrowanej. Najlepiej byłoby wtedy warto zmierzyć twardość wody wodociągowej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podlewam zawsze odstatną.
Jutro ją przesadze i dostosuję się do twoich zaleceń. DZIĘKUJĘ !!!
Jutro ją przesadze i dostosuję się do twoich zaleceń. DZIĘKUJĘ !!!
Witam serdecznie, czy ktoś może mi pomóc i doradzić co zrobić z moją młodą chorą Chamedorą? Ma białe liście - widoczne na zdjęciu. Z góry dziękuję!

- norbert76
Przędziorki i to w bardzo zaawansowanym stadium. Nie wiem, jak można było czekać do tak zaawansowanego stadium zarażenia - to nie jest kwestia paru dni.
Trzeba wejść tylko z chemią - Envidor, Vertimec i zrobić trzy, cztery opryski każdy w odstępie dokładnie tygodnia czasu. A i tak nie ma gwarancji, że roślina przeżyje.
Trzeba wejść tylko z chemią - Envidor, Vertimec i zrobić trzy, cztery opryski każdy w odstępie dokładnie tygodnia czasu. A i tak nie ma gwarancji, że roślina przeżyje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedź i poradę. Będę próbować ją wyleczyć. Czy spryskać inne kwiatki od razu?
- norbert76
Wszystkie, przędziorki potrafią w bardzo szybkim czasie rozprzestrzenić na całe pomieszczenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Chamsterka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 cze 2019, o 01:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Mało realne. Jak można było tak długo czekać z pytaniem i doprowadzić roślinę do takiego stanu?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy
Dzień dobry,
proszę o poradę jak mogę pomóc mojej biednej palemce. Poniżej zamieszczam zdjęcia rośliny. Od około roku, może dłużej, liście palmy zaczęły się robić coraz jaśniejsze i bledsze, tak jakby brakowało im chlorofilu. Obecnie w niektórych miejscach są całkowicie biało-srebrne. Przesadziłam roślinę nowej doniczki i ziemi ok pół roku temu, jednak nie widzę poprawy. Podlewam ją ok 1 raz w tygodniu, nawożę nawozem marki Agrecol do roślin domowych. Palma stoi na parapecie od strony wschodniej, jak jest słońce to zasłaniam okno żaluzją. Cały czas wypuszcza nowe liście i jest ładną, gęstą rośliną, jedynym problemem jest dziwny kolor liści. Zastanawiam się czy nie brakuje jej jakiś składników odżywczych...
Będę wdzięczna za wskazówki!
Pozdr,
Karolina

proszę o poradę jak mogę pomóc mojej biednej palemce. Poniżej zamieszczam zdjęcia rośliny. Od około roku, może dłużej, liście palmy zaczęły się robić coraz jaśniejsze i bledsze, tak jakby brakowało im chlorofilu. Obecnie w niektórych miejscach są całkowicie biało-srebrne. Przesadziłam roślinę nowej doniczki i ziemi ok pół roku temu, jednak nie widzę poprawy. Podlewam ją ok 1 raz w tygodniu, nawożę nawozem marki Agrecol do roślin domowych. Palma stoi na parapecie od strony wschodniej, jak jest słońce to zasłaniam okno żaluzją. Cały czas wypuszcza nowe liście i jest ładną, gęstą rośliną, jedynym problemem jest dziwny kolor liści. Zastanawiam się czy nie brakuje jej jakiś składników odżywczych...
Będę wdzięczna za wskazówki!
Pozdr,
Karolina

- norbert76
Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy
Przede wszystkim to nie jest areka, a chamedora elegans...
Ewidentne zarażenie przędziorkami albo wciornastkami i to w zaawansowanym stadium - sprawdź dokładnie co jest pod liśćmi.
Jeśli pod liśćmi znajdziesz takie żółto - brązowe przecinki (dobrze użyć lupy) to będą wciornastki. Użyj wtedy Mospilanu, albo Confidor. Zrób dwa, trzy opryski w odstępie tygodnia.
Jeśli pod liśćmi znajdziesz białe i czerwonawe punkciki to będą przędziorki, wtedy kup Envidor albo Nissorun i również zrób jakieś 3 opryski każdy w odstępie tygodnia.
Ewidentne zarażenie przędziorkami albo wciornastkami i to w zaawansowanym stadium - sprawdź dokładnie co jest pod liśćmi.
Jeśli pod liśćmi znajdziesz takie żółto - brązowe przecinki (dobrze użyć lupy) to będą wciornastki. Użyj wtedy Mospilanu, albo Confidor. Zrób dwa, trzy opryski w odstępie tygodnia.
Jeśli pod liśćmi znajdziesz białe i czerwonawe punkciki to będą przędziorki, wtedy kup Envidor albo Nissorun i również zrób jakieś 3 opryski każdy w odstępie tygodnia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Proszę o ocenę - czy z tego coś będzie? Czyto jest zaatakowane pasożytami? Ciężko mi powiedzieć czy ma z tyłu kropeczki, może takie malutkie czarne... Cała roślina była zakurzona.
Jeśli tak to czy warto i można to wyleczyć?

Jeśli tak to czy warto i można to wyleczyć?

- norbert76
Zobacz poprzedni przypadek:
viewtopic.php?p=6175736#p6175736
viewtopic.php?p=6175736#p6175736
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta