Pod puszczą cz.2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pod puszczą cz.2
Przepiękne azalie
W niedzielę wyszłam na chwilę do ogrodu na obchód, zobaczyć, czy wiosny nie widać i zastanawiałam się, czy moje zakwitną
W tym roku niczego nie zabezpieczałam
W niedzielę wyszłam na chwilę do ogrodu na obchód, zobaczyć, czy wiosny nie widać i zastanawiałam się, czy moje zakwitną
W tym roku niczego nie zabezpieczałam
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
W domu mam sytuację dosyć ciekawą , bo ja jestem bez nogi a Mama bez ręki
Na szczęście po wielu perypetiach dostałam się do ortopedy i już pomału staję na nodze , więc nie jest źle . Do pracy jeżdżę autobusami co doprowadza mnie do szału .Rowerem zajmuje mi to 15-20 min a autobusem godzinę w jedną stronę , o dojściu z chorą nogą nie wspomnę .Najważniejsze jednak , że chodzę , ale i muszę bo mam dużo pracy przy Mamie .Mam nadzieję , że wszystko się jakoś unormuje i wiosną wszystko wróci na dobre tory .Po niedzieli pojadę po nasiona i ziemię do siewu , muszę też zrobić sadzonki pelargonii i begonii , no i miejsce na parapecie .
Dorotko , robię wszystko żeby zapomnieć o dolegliwościach , nigdy się nad sobą nie rozczulam bo i tak niczego na nikogo nie mogę scedować , więc zbędne żale , próżny trud , trzeba iść do przodu , nawet na jednej nodze i z kulą
Jeszcze chwilka i zajmę się parapetem i czas jakoś poleci , aby do wiosny .Wszystkiego dobrego
Wandeczko , azalie to takie trochę dziwne rośliny bo one rzeczywiście potrzebują trochę kwaśnego podłoża , ale trochę .Jak się je sadzi to trzeba im zmieszać ziemię z niewielką ilością torfu kwaśnego w przeciwieństwie do rodków , które muszą mieć podobnie jak borówki wyłącznie torf kwaśny . Ja swoje azalie podsypuję odrobiną siarczanu amonu , ale tylko co 3-4 lata nie częściej i traktuję je jak ,wszystkie inne krzewy , nawożę obornikiem lub azofoską .Tak na marginesie wrzosy najlepiej rosną na piasku a nie w podłożu torfowym , więc pojęcie wrzosowate nie zawsze mówi nam prawdę o potrzebach danej rośliny.W szkółkach najczęściej młode rośliny sadzą w podłoże torfowe dla lepszego ukorzenienia , ale docelowo trzeba roślinę posadzić w ziemię , która jest dla niej odpowiednia .Pozdrawiam cieplutko
Martuniu , no i jeszcze z jedna zima a okażę się , że jesteś mistrzynią wypieków , zawsze powtarzam , że jak człowiek ma dla kogo stać przy kuchni to robi to z radością i wkłada całe swoje serce .Azali mam kilkanaście sztuk i bardzo je wiosną lubię , z pewnością dosadzę jeszcze kilka a dwie nowe przyjdą wiosną.
Pozdrawiam
Aniu , dobrze , że mamy tyle wspominkowych zdjęć , ja bardzo często przeglądam swoje zdjęcia z przed kilku nawet lat i widzę jakie ogromne zmiany zrobiłam w swoim ogrodzie i to mnie napędza do dalszej pracy .Pozdrawiam
Gosiu , ja swoich azali na zimę nie okrywam i co roku mi ładnie kwitną , no chyba , że pączki przemarzną wiosną , to na to nie mamy już wpływu , ale miejmy nadzieję , że pogoda nie będzie nam sprawiała kłopotów .Aby do marca

W domu mam sytuację dosyć ciekawą , bo ja jestem bez nogi a Mama bez ręki

Dorotko , robię wszystko żeby zapomnieć o dolegliwościach , nigdy się nad sobą nie rozczulam bo i tak niczego na nikogo nie mogę scedować , więc zbędne żale , próżny trud , trzeba iść do przodu , nawet na jednej nodze i z kulą

Wandeczko , azalie to takie trochę dziwne rośliny bo one rzeczywiście potrzebują trochę kwaśnego podłoża , ale trochę .Jak się je sadzi to trzeba im zmieszać ziemię z niewielką ilością torfu kwaśnego w przeciwieństwie do rodków , które muszą mieć podobnie jak borówki wyłącznie torf kwaśny . Ja swoje azalie podsypuję odrobiną siarczanu amonu , ale tylko co 3-4 lata nie częściej i traktuję je jak ,wszystkie inne krzewy , nawożę obornikiem lub azofoską .Tak na marginesie wrzosy najlepiej rosną na piasku a nie w podłożu torfowym , więc pojęcie wrzosowate nie zawsze mówi nam prawdę o potrzebach danej rośliny.W szkółkach najczęściej młode rośliny sadzą w podłoże torfowe dla lepszego ukorzenienia , ale docelowo trzeba roślinę posadzić w ziemię , która jest dla niej odpowiednia .Pozdrawiam cieplutko

Martuniu , no i jeszcze z jedna zima a okażę się , że jesteś mistrzynią wypieków , zawsze powtarzam , że jak człowiek ma dla kogo stać przy kuchni to robi to z radością i wkłada całe swoje serce .Azali mam kilkanaście sztuk i bardzo je wiosną lubię , z pewnością dosadzę jeszcze kilka a dwie nowe przyjdą wiosną.

Aniu , dobrze , że mamy tyle wspominkowych zdjęć , ja bardzo często przeglądam swoje zdjęcia z przed kilku nawet lat i widzę jakie ogromne zmiany zrobiłam w swoim ogrodzie i to mnie napędza do dalszej pracy .Pozdrawiam

Gosiu , ja swoich azali na zimę nie okrywam i co roku mi ładnie kwitną , no chyba , że pączki przemarzną wiosną , to na to nie mamy już wpływu , ale miejmy nadzieję , że pogoda nie będzie nam sprawiała kłopotów .Aby do marca

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękne wiosenne widoki
życzę szybkiego powrotu do zdrowia 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27

Bardzo lubię oglądać kwitnące Azalie I Rododendrony, mam ich u siebie kilka i już nie mogę się doczekać spektaklu, w ogóle luty to taki niefajny miesiąc, słońce już mocniej grzeje i człowiek myślami już przy pracach ogrodowych, a tu jeszcze na polku nie bardzo da się działać, dobrze ,że można zdjęciami się delektować. Zdrówka dla Ciebie i mamy

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie piękne kwasoluby
, u mnie im się nie podobało więc z nich zrezygnowałam, trudno, podziwiam u innych 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Elżuniu,,śliczne są Twoje azalie i rododendrony,masz ich też już trochę ,ja sie zgubiłam ile ich mam ale zrobię spis z natury
to się dowiem ,w tym roku przybędą mi 4 śliczne rododendrony ,kupiłam dawno ,napisane miały na etykiecie ,że jakieś specjalne i mogą rosnąć w zwykłej obojętnej ziemi ,no i nic nie rosły ale żyły i wegetowały ,w tamtym roku wszystkie wykopałam ,zrobiłam dziury nasypałam kwaśnej ziemi i wsadziłam ,dzisiaj je właśnie oglądałam ,pięknie urosły i mają dużo pączków ,wiec odżyły i chcą mi się zrewanżować a ja się cieszę
,pozdrawiam 

- pela11
Natalko,dziękuję
, bo zdrówko wyjątkowo mi potrzebne .Zrobiło się ciepło i przyroda już szaleje , ale to dopiero pierwsze objawy przedwiośnia , więc pogoda będzie jeszcze ciągle się zmieniała a póki co , musimy sobie ten czas jakoś umilić , więc kolorowe wspomnienia jak najbardziej mile widziane .Pozdrawiam
Krysiu ,ja w piątek w ogrodzie koleżanki piłam u niej na tarasie kawkę ,
grzało , ptaszki pitoliły ,a ona siedziała już w rabatkach i tylko przechodzący sąsiedzi dziwnie na nas spoglądali
.Ja do ogrodu pojadę 3 marca chociaż będzie sporo chłodniej .Dzięki za życzenia zdrówka i wzajemnie wszystkiego dobrego
.
Iwonko , u mnie rosną nawet dobrze , chociaż niewiele poświęcam im uwagi , są zimozielone co szczególnie wiosną jest ważne gdy ogród jest praktycznie goły ,więc szczególnie rodki upycham gdzie mogę .
Martuniu ,dobrze , że na czas się zorientowałaś i przesadziłaś .Ja w zeszłym roku trafiłam ładnego cytrynowego i muszę mu dosadzić innego w mocniejszym kolorze , może kupię mu do towarzystwa czerwonego.Mam nadzieję , że jeszcze 3-5 zmieszczę .Pozdrawiam

Krysiu ,ja w piątek w ogrodzie koleżanki piłam u niej na tarasie kawkę ,

Iwonko , u mnie rosną nawet dobrze , chociaż niewiele poświęcam im uwagi , są zimozielone co szczególnie wiosną jest ważne gdy ogród jest praktycznie goły ,więc szczególnie rodki upycham gdzie mogę .
Martuniu ,dobrze , że na czas się zorientowałaś i przesadziłaś .Ja w zeszłym roku trafiłam ładnego cytrynowego i muszę mu dosadzić innego w mocniejszym kolorze , może kupię mu do towarzystwa czerwonego.Mam nadzieję , że jeszcze 3-5 zmieszczę .Pozdrawiam

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Dziękuję Elu za informacje o pielęgnowaniu azalii. Właśnie dzisiaj podsypalam już swoje Rh siarczanem amonu. Mam nadzieję, że zrobi to kiedyś widoczną różnicę w ich kwitnieniu. 
PS Też już popijam kawkę w ogrodzie.

PS Też już popijam kawkę w ogrodzie.

- pela11
Wandeczko , jeszcze jedna ważna rzecz , ja bardzo pilnuję , żeby po przekwitnieniu rodków i azalii czyścić krzewy z pozostałości kwiatostanów bo to ma spory wpływ na zawiązywanie kwiatostanów na przyszły sezon ,ale trzeba odczekać max. 2 tyg aż trochę uschną i dopiero delikatnie wyłamywać . Pozdrawiam 

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Zdecydowanie trzeba jeszcze sobie czas umilać - pogoda ma się pogorszyć, ale raczej nie na długo 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Elżuniu,świetnie się spaceruje po Twoim ogrodzie,wśród azali i rododendronów,ale ja muszę ci powiedzieć ,że nigdy nie obrywam przekwitniętych kwiatostanów kwasolubów,bo nie mam na to czasu ,a niektóre krzaki mam takie duże ,że chyba bym nie dostała,a na drabinie nic nie umiem robić ,bo się jej kurczowo trzymam ,mam lęk wysokości i nawet jeden szczebel to o jeden za dużo
,pozdrawiam 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Elu
To prawda fajnie że mamy tyle zdjęć i wspomnień.
Teraz w pustych miesiącach jest co podziwiać.
Ty masz dużo rodkow,azali.
Ja tyle nie mam i też nie rosną i mnie tak okazale.
Trudno nie wszystko można mieć ładne.
Pozdrawiam

To prawda fajnie że mamy tyle zdjęć i wspomnień.
Teraz w pustych miesiącach jest co podziwiać.
Ty masz dużo rodkow,azali.
Ja tyle nie mam i też nie rosną i mnie tak okazale.
Trudno nie wszystko można mieć ładne.
Pozdrawiam

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Widać, że jest im dobrze u Ciebie, pięknie wyglądają 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pelu, będę więc wyłamywać przekwitnięte kwiatostany. U azalii nie jest to zbyt przyjemne, bo te resztki kwiatów są strasznie lepkie. 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Elu mam nadzieje ,że z nóżką już lepiej .
I zasiewy nie długo będziesz robić u mnie na razie nic nie ma bo M nie chce no może pomidory i arbuzy do tunelu .
Ja pracuję więc czasu mało ,
Pozdrawiam serdecznie
I zasiewy nie długo będziesz robić u mnie na razie nic nie ma bo M nie chce no może pomidory i arbuzy do tunelu .
Ja pracuję więc czasu mało ,
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam Alicja