Byłem wczoraj w Biedronce , stoją tylko regały z cebulkami jesiennym i nowy regał nasion , w tym jakieś nowe. Natomiast w Netto bardzo mało wyboru w tym roku ... dalie - 2 odmiany a z 4 gatunki podpisane kolorami ( ale nie polecam nigdy się nie sprawdzają ). Lilii chyba 2 rodzaje pomarańczowe i różowe , których nie było rok temu , jakieś zawilce , frezje pojedyncze duże cebulki , mieczyki tylko podpisane kolorami a cebulki drobnica... iksje również były. I to chyba wszystko
W Obi bardzo duży wybór cebul , a to ponoć jeszcze nie wszystko ! Kupiłem Lilie Speciosum Album. W Aldi też sporo cebulek tych ekskluzywnych i tańszych.
InesS- Agnieszko begonie po prostu miałam zgodne odmianowo . Chcę do nich wrócić po rocznej przerwie i szukam sprawdzonych sprzedawców. Zależy mi na zwisających Illumination a właśnie te były dwa lata temu w ofercie Lidla. Liczę na powtórkę. Jakiegoś wielkiego wyboru nie mieli ale akurat to co mi pasowało było .
W zeszłym roku odwiedzając ogród botaniczny w Lublinie "zachorowałam" na koleusy. Takiej różnorodności tych roślin jeszcze nie widziałam. Postanowiłam wyhodować podobne cudeńka u siebie, ale pojawił się podstawowy problem - skąd wziąć nasiona na te wszystkie odmiany. Przepatrzyłam internet i jedyne co udało mi się znaleźć, to jakieś pojedyncze egzemplarze (w mojej opinii) nie dorównujące do pięt urodą tym widzianym w Lublinie. Czy macie może jakieś sprawdzone miejsca (internetowe lub stacjonarne), gdzie można kupić nasiona koleusów?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
Ja mam dobre doświadczenie z Benexem. Rośliny zgodne gatunkowo , spore cebule , duża różnorodność oraz przystępne cenowo. Zamawiałem jesienią dużo narcyzów , tulipanów i hiacynty pełne - wszystkie były zgodne gatunkowo. Robiłem też reklamację co do narcyzów... zamówiłem 15 cebulek z jednego gatunku i 4 były zgnite w środku, napisałem do nich przeprosili i wysyłali 5 cebulek tych samych narcyzów z gratisami . Także jak na razie mam pozytywną opinię na temat Benexu.