W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Ania, bardzo pięknie wyglądał twój ogród w ubiegłym sezonie. Warzywnik, pomidory.. mniam.. Oczko wodne wśród traw- zawsze było jednym z bardziej fotogenicznych miejsc..a kolorowa jesień ;:180 ;:180
Współczuję ci z przeziębieniem, bo wiem co to znaczy. U mnie jak dzieci zaczynają to idzie lawinowo. A na sam deserek poszłam okrywać te najwrażliwsze róże i przeziębiłam nerki.. Zwijałam się w domu i modliłam żeby przeszło, bo w grę wchodził już szpital z kolką nerkową ;:223 Całe szczęście wyszliśmy z tych wszelakich wirusów i bakterii. Teraz zaczynam koncentrować się na tym, że już niedługo wiosna i zacznę grzebanie w ziemi.
Zauważyłam, że coraz więcej Dali na FO. Nowy trend powstaje.. I dobrze, bo jesienią nic tak nie ubogaca ogrodu jak Dalia. Sama miałam sobie darować, a zamówiłam 4 odmiany.. właściwie mąż zamówił. Chyba ma wyrzuty sumienia za pozostawienie moich karp dwa lata temu.. ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej kochani:)

W końcu postanowiłam napisać cokolwiek, a że dziś 1 dzień lutego to mobilizuję się.A tak naprawdę to mi już brak coraz bardziej działki, słońca ;:3
Mam nadzieję, że luty szybko minie, a z nim wszelkie mrozy, śniegi itd.Mam trochę nowych nasionek od przemiłych forumek, które podzielą się swoimi nasionami ;:108
W tym roku po raz pierwszy mam ochotę posiać papryczki.Nie mam szklarenki, ale spróbuję swoich sił w domowych warunkach.Na pewno posieję również jak w zeszłym roku pomidory,bo byliśmy bardzo zadowoleni z tegorocznych.Pyszności?
Mam ochotę ,by zamówić klika cebul lilii z Lilypolu, niestety sporo mi wyginęło, a bardzo lubię, gdy w lipcu zakwitają.Ciekawa jestem, czy są nowe odmiany?
Róż z kolei nie zamawiam, na razie przestój?no chyba, że do marca coś mi jeszcze wpadnie w oko.A drugim powodem ,jakoby nie zamawiam nowych roślin to jest fakt, że będziemy się przeprowadzać i nie wiem co bym zrobiła z tymi roślinkami. Mam swój ciasny, ale własny ogródek, na razie to tylko ziemia ,gdzie wcześniej rósł lasek iglasty.Całe 170 metrów małego skrawka, gdzie będę mogła stworzyć oazę po ciężkim dniu pracy:)
Cieszę się, ale wewnętrznie ciągnie mnie myślami tylko na działkę, bo tam rosną moje róże i wszystko to co kocham.Tam mogę postawić stare krzesło i nikt nie dziwi się, czy to wypada, czy nie.Warzywa, owoce, wkoło taka cisza, tylko ptaki świergocące prześcigają się, kto najpiękniej zaśpiewa.

Wiolu pewnie i ja dokupię jeszcze z kilka jak zobaczę. Też się nimi wcześniej nie za bardzo zachwycałam, wiadomo róże były na pierwszym miejscu :D
Można ścinać kwiaty i komponować bukiety?
Pierwsze wysiewy to fascynujące zajęcie, to start do wiosny, a potem oczekiwanie na pierwsze wschody. To mnie relaksuje i odpręża:)

Mariusz masz rację, że ciężko wybrać te najpiękniejsze, a ilość dalii i mnogość odmian przyprawia o zawrót głowy ;:303
Gadżet będzie służyć skrzydlatym przyjaciołom za poidełko.Już od dawna mi się takie marzyło, za 10 zł żal było nie kupić prawda?

Gosiu już na szczęście dużo lepiej się czuję, herbata z imbirem u mnie codziennie ;:108 Uwielbiam pić zimowe herbaty z pomarańczą, właśnie imbirem i miodem.Kardamon znów zapomniałam kupić, podobno też się dodaje .Trzymaj kciuki, papryki będę siała po raz pierwszy, no muszą się udać ;:215

Aniu to rzeczywiście jesteś niezła agentka ;:215 , ale w końcu posadziłaś, a to najważniejsze, nie zmarnują się.Odliczam dni do zobaczenia pierwszych krokusów na początek.
Dziś w Lidlu były hiacynty w trójpaku, ale nie wzięłam, trochę podpędzone.Już mnie mierzwi, by jechać poszukać prymulek.Jeszcze jednak się wstrzymam, bo jak mi zmarzną ?
Z kolei w mieszkaniu szybko padają.Tak w pracy jest suche powietrze i strasznie dużo kurzu ech?.

Aniu przecież Ty kochana masz wszystko?.nawet rower, który śni mi się po nocach?stare rowerzysko w nowej odsłonie?teraz rozglądam się za starą wagą ;:224
Szkoda, żeby cebulki się zmarnowały, posadziłam i teraz jestem spokojna.

Beatko dziękuję za wskazówki dotyczące zdrowia:)W pracy czasem włączają klimatyzację, ostatnio na szkoleniu było trochę osób i zrobił się zaduch.Znów miałam katar i lekko zajęte zatoki ech.Morfologię robię często, bo choruję na niedoczynność tarczycy i muszę często robić badanie TSH .

Sabinko miło, że zajrzałaś do mnie pomimo tylu obowiązków i niesprzyjających dni w chorobie.No niestety w zimie co rusz wszelakie wirusy nas dopadają ;:222
Czytam, że zdążyłaś okryć róże, moje niestety w tym roku kopców się nie doczekały.Nie wiem co zastanę wiosną.Na szczęście nie było siarczystych mrozów :uszy
Męża masz bardzo domyślnego ,będę z ciekawością odwiedzała Twój wątek, masz cudnie u siebie.Dalie jesienne potrafią cieszyć.Moje karpy jesienią dałam do piwnicy.
Torfem nie zasypałam jak zwykle, oby tylko suszki z nich nie zostały.

Moje śliczne nasionka tylko czekają, by je wysiać ;:65

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich :)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Aniu, ja tez jestem chora i córka. Makabra, ale byle do wiosny.

Masz nową działkę, nowe wyzwanie, nowe play, oczekiwania i nowa praca. Gratuluje i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, przeprowadzka i kawałek nowego miejsca na rośliny, to wspaniała wiadomość :D Będziesz mogła wszystko zaplanować i urządzić od początku ;:215
A na działeczkę będziesz nadal jeździć i odpoczywać tak jak lubisz ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, czyli zaczynasz tworzyć nowy ogródek? Ależ to wspaniała wiadomość. Mam nadzieję, że pokażesz swoje dzieło. Działka nie ucieknie, zawsze dobrze mieć to miejsce na ziemi, gdzie czujemy się spokojnie i bezpiecznie. To samo możesz stworzyć na nowym miejscu.
Paprykę sieję corocznie. W marcu do kuwetki, potem pikuję i do gruntu. Nie mam z nią problemów. Ale kupuję takie odmiany do uprawy gruntowej.
Nasionka w ilości hurtowej widzę :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu dużo zdrowia, ;:168 żeby wiosną w pełni sił zacząć tworzenie nowego ogrodu. Nawet jak mały, to jednak bliskość, a więc możliwość wyjścia w wolnej chwili na rabatki jest super.
Róż nie kupisz żadnych. ;:224
Pierwsza działka pewnie na zawsze będzie bliższa, bo większa i na niej spełniałaś wiele marzeń o kolejnych roślinach. ;:108
Niech wysiewy się udadzą i cieszą oczy. :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, zrozumiałam z Twojego wpisu że będziesz mieć swój skrawek ogrodu :D
To wspaniale :lol:
Jak możesz to napisz coś więcej, jakie masz plany na ten nowy kawałek ziemi. A może masz jakieś zdjęcia :wink:
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu cóż za wspaniałe wieści - czy dobrze zrozumiałam, będzie nowy domek z ogródkiem? Jestem bardzo ciekawa tych Waszych planów. Oczywiście chodzi mi o plany ogrodowe - jak będzie wyglądać Twój nowy skrawek ziemi, co tam zamierzasz sadzić i siać i takie tam inne informacje, których każdy ogrodnik/działkowiec jest spragniony aby podziwiać, podpatrywać a nawet wykorzystywać u siebie ;:108

Plany wysiewów widzę ambitne więc życzę, aby wszystkie się udały wyjątkowo.

Pozdrawiam w ten wyjątkowo śnieżny u mnie dzień i życzę dobrego tygodnia ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu toż to faktycznie byłoby grzech nie wziąć za taką cenę to jak za darmo :) :tan
Widzę nasionka już czekają, będzie co robić :) A tu jeszcze informacja o nowym miejscu na nasadzenia hoho będziesz miała co robić i układać sobie plan :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
to poidełko jest śliczne i jeszcze za tak niewielkie pieniądze. ;:138 ;:138
Fajnie, że będziesz miała ogródeczek przy domu.
Takie maleństwo to wielka sztuka dobrze urządzić.
Też mnie korci na widok kolorowych prymulek ale wiem, że w domu zaraz mi padną i dlatego sobie odpuszczam.
Zdrówka życzę i miłego oczekiwania na wiosnę. :wit
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu bardzo bardzo się ucieszyłam, że będziesz mieć swój skrawek ogrodu ;:167 Dużo, dużo zdrówka ;:196 Nasionka widzę w gotowości, też się przymierzam do wysiewów :wink: Trzymam kciuki za tulipany, żeby zakwitły ;:215 ;:170

Pozdrawiam ciepło, miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Aniu

Uroczy gadżet, piękne serducho, otoczone różyczkami, kupiłam podobne ale bez różyczek, właśnie jako poidełko dla ptaszków, jutro włożę zdjęcie, bo córa zabrała aparat do Krakowa i nie mam czym fotki zrobić, ależ Twoje jest urocze ;:167 ;:oj Ja całą zimę łykam vitotal dla kobiet i jem dużo warzyw i owoców, dość nie choruję, Aniu zdrówka życzę ;:196 fajnie,że będziesz miała swój kawałek ogrodu ;:333 Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Aniu wybierasz się może na Targi Gardenia do Poznania 23 lutego? ;:4 :wink:

Pozdrawiam ciepło ;:47 ;:40
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witajcie :)

Wiosna coraz bliżej ,wypatruję jej na każdym kroku.W niedzielę byłam na giełdzie w poszukiwaniu prymulek, ale znów nic nie upolowałam.Za to w LM kupiłam trzy w dobrej cenie za 2,49.Potem jeszcze dwie dokupiłam, także kilka kolorków złapałam ;:oj Ostatnio w Lidlu natknęłam się na stojak z nasionami pomidorów koktailówek. Też posieję jak się zrobi cieplej od razu do donic.Ziemi do wysiewu na razie nie widziałam w Brico, ale pewnie na dniach kupię.W marcu mam urlop, więc już się cieszę, oby tylko ciepełko przyszło.
Chyba zdecyduję się na kilka lilii i trochę bylin.Róż na razie nie zamawiam.W pogoni zwykłych obowiązków znalazłam czas na dwie godzinki zajęć z ceramiki.Po raz pierwszy w życiu lepiłam własnymi rękoma glinę.Ulepiłam tabliczki do ziół i taki mały, pękaty dzbanuszek.Po dwóch tygodniach, kiedy materiał zostanie wypalony w piecu, pojadę ponownie,by poszkliwieć moje prace.Takie na początku niezgrabne, ale i tak się cieszę.

Ewa na szczęście już jest lepiej z moim zdrowiem, pokupowałam suplementy, beta glukan i czosnek bezzapachowy w kapsułkach, by w pracy nie zionęło ode mnie:) Oj wyzwania ?te remontowe teraz zaprzątają mi głowę?Mimo wszystko wysieję nasiona, może coś mi wyjdzie?

Dorotko przeprowadzka nas czeka, ale zanim wszystko wykończymy to trochę czasu zejdzie, brak wykonawców na rynku ;:14
Na razie mój przyszły ogródek musi poczekać.Na razie coś do donic tam posadzę.Działeczka to moje dziecko, uwielbiam tam przebywać, z moimi różami.I mimo, że nie kwitną tak bujnie jak Twoje cudeńka, to i tak je kocham:)

Małgosiu tak, bardzo się cieszę, ale nie wiem od czego zacząć.Wiem? z czasem powoli zacznę widzieć ten na razie kawałek ziemi z kilkoma chwastami :)
Na razie trzeba się zająć wykańczaniem pomieszczeń, a to nam trochę czasu zejdzie.
Papryki to będzie mój debiut, też w marcu wysieję.Owszem mam też trochę innych nasion np.pomidorków coctailowych do donic.

Soniu mam nadzieję, że z czasem stworzę mój mały raj, choć teraz będziemy się najpierw zajmować pomieszczeniami, wykończyć, by pod koniec roku zamieszkać :wink:
Na razie nie kupuję róż, zobaczymy jak bez kopców sobie poradziły .
Na dniach jadę po ziemię do wysiewów.Coś ciągle mi nie po drodze ;:173

Wiolu tak, mały ogródek mamy koło domku, a raczej samą ziemię jak na razie :lol:
W maju planujemy położyć kostkę i posiać trawę oraz wytyczyć rabatki.
Wszędzie terminy i brak szybkiego wykończenia, tak jakby się chciało.
Jestem na etapie zamówienia skrzynki na listy:)

Beatko tak, ziściło się moje marzenie o małym domku ;:108 Teraz czeka nas wykończenie, sporo czasu zabiera załatwianie wykonawców i terminów.
Ale powolutku i do przodu, nie ma w sumie pośpiechu.
Kompletnie nie mam jeszcze koncepcji co chciałabym posadzić ;:224
Z boku i z przodu mamy sąsiadów, więc o jakimś płocie też musimy pomyśleć.
Plany wysiewowe są ambitne, ale czy mi się uda w tym roku dochować sadzonek swoich, no zobaczymy.
U mnie śniegu nie ma ani odrobinę, wypatruję wiosenki:)

Mariusz no dokładnie, cena rewelacyjna :uszy Czasami uda mi się trafić na cudeńko w dobrej cenie.
Nasion jeszcze dokupiłam, te kolorowe torebeczki kuszą niemiłosiernie :lol:

Krysiu poidełko to super zakup.Takie podobne widziałam w sklepach internetowych o wiele droższe.
Maleństwo mi odpowiada, kilka roślinek i będę happy.A jak coś to posadzę u sąsiada:) Dziękuję i Tobie też życzę zdrówka:)

Anetko skrawek ogrodu na razie straszy golizną, ale niech ja tylko ziemię zamówię.Na razie jeszcze nie mam sprecyzowanych planów co do ogródka.
Dobrze, że mi przypomniałaś?.cebule tulipanów muszę w donicy podlać ;:oj
Niestety, ale na targi nie pojadę, pracuję w weekend.A Ty pewnie jedziesz szczęściaro?

Krysiu takie gadżety ogrodowe cieszą :) Co rusz wypatruję na giełdzie staroci, które można przerobić i wykorzystać w ogrodzie.Tęskno mi za działką, już tak dawno nie byłam ;:167

Wiosna w doniczce...
Obrazek

Takie cuda kupiłam, zwykłe buraki nie rosną, to może takie zjemy?

Obrazek

Do donic posieję...

Obrazek

Nagietki ;:oj

Obrazek

Gipsówka od razu pójdzie do gruntu...

Obrazek

Łąki mi się zachciało 8-)

Obrazek

Po raz pierwszy ...ma ktoś lub zna?

Obrazek

Buziaki kochani ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witam Cię serdecznie nasionka super będzie pięknie i kolorowo, a najbardziej zaciekawiły mnie te buraki kolorowe ciekawe jakie będą :) Pozdrawiam i zycze miłego dnia.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”