Zamierzam doświetlać zioła. Na pewno żadnemu to nie zaszkodzi, a raczej pomoże. Czy posiadacie jakieś teorie ile lm powinno być na m2? W moim przypadku skrzyneczka będzie miała nie więcej jak 0,15m2, czyli <7500lm. W growboxach stosuje się przelicznik 50 000lm/m2. Nie jest potrzebna przecież taka ilość jak zioła te będą wystawione na naturalne światło (wschodnie okno lub południowe - jeszcze zobacze
 . Kuchnie mam na wschodniej stronie).
. Kuchnie mam na wschodniej stronie). Przy okazji jeszcze poruszę temat koloru światła. Zamierzam posadzić majeranek, oregano (lebiodka pospolita), mięta okrągłolistna, bazylia, tymianek właściwy, rozmaryn lekarski, cząber ogrodowy, kolendra siewna i... lawenda lub lubczyk ogrodowy. Lawenda musi chyba kwitnąć bo do dżemu to kwiaty się wykorzystuje? W każdym bądź razie zamierzam doświetlać paskiem LED lub "żarówkami" <-- (błędne słownictwo) LED, lecz użyłem takiego słowa by było wiadomo o co chodzi
 . O barwie >6500K. Tutaj właśnie rodzi się zagwozdka bo jeśli chce by, któreś kwitły lepiej to muszę użyć światła powyżej ~650nm co jest mi nie na ręke (kombinowanie z LEDami przy barwie 2600K lub typowa własna konstrukcja lampy z radiatorem i użyciu czerwonych ledów). Choć może nie potrzebnie o tym myślę bo przecież światło naturalne zrobi swoje? (jednak jak wspomniałem wcześniej, zawsze to lepiej jak tej "jasności" będzie więcej).
. O barwie >6500K. Tutaj właśnie rodzi się zagwozdka bo jeśli chce by, któreś kwitły lepiej to muszę użyć światła powyżej ~650nm co jest mi nie na ręke (kombinowanie z LEDami przy barwie 2600K lub typowa własna konstrukcja lampy z radiatorem i użyciu czerwonych ledów). Choć może nie potrzebnie o tym myślę bo przecież światło naturalne zrobi swoje? (jednak jak wspomniałem wcześniej, zawsze to lepiej jak tej "jasności" będzie więcej).

Nie taki diabeł straszny...... jak się kobita zaweźmie też da radę
  Nie taki diabeł straszny...... jak się kobita zaweźmie też da radę  

petunie i tak muszę pikować
 petunie i tak muszę pikować
 Świetne sadzonki
 Świetne sadzonki