Oczko Jacka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oczko Jacka
Szanowny szkodnikku.... Masz zamiar robić torfowisko zwykłe (niskie), czy może wysokie? Torfowy temat chodzi za mną od czterech lat, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Gdybym mieszkał na działce byłoby łatwiej, ale jak się bywa tam raz na tydzień, to ciężki problem utrzymania wilgotności i kwasowości. Z ogromną ciekawością będę śledził Twe wysiłki, więc nie żałuj klawiatury aby opisać jak Ci idzie!
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
Pisałem do Roraimy - rośliny owadożerne i otrzymałem :
"Polecam https://roraima.pl/pl/p/Zestaw-Ogrodowe-Torfowisko/519
O tym, jak przygotować swoje pierwsze torfowisko opowiedzieliśmy w programie 'Rok w Ogrodzie' -> SPRAWDŹ - https://vod.tvp.pl/video/rok-w-ogrodzie ... 8,37889876 - nasze torfowisko zaczyna się od 5 minuty."
Filmik krótki ale jakieś wskazówki są.
"Polecam https://roraima.pl/pl/p/Zestaw-Ogrodowe-Torfowisko/519
O tym, jak przygotować swoje pierwsze torfowisko opowiedzieliśmy w programie 'Rok w Ogrodzie' -> SPRAWDŹ - https://vod.tvp.pl/video/rok-w-ogrodzie ... 8,37889876 - nasze torfowisko zaczyna się od 5 minuty."
Filmik krótki ale jakieś wskazówki są.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
- szkodnikk
- 200p
Wczoraj kupione
dzisiaj zrobione.
W koszu powiercone otwory i podłączone zawór i łącza.

Do skrzynek na piwo(jedna cała i połowa drugiej) zmywaki po 5 sztuk na przegródkę. Przez jedną przechodzi rura zasilająca 50mm. W szparę między skrzynki a obudowę kosza też poszły zmywaki.

Na to poszła warstwa maty kokosowej 1cm. A na to worki z keramzytem w sumie tak około 60litrów.

Następnie 50m pociętego peszela. Najlepiej usiąść przed telewizorem i obejrzeć przy tym ze 2 filmy, trochę czasu zajmuje.

Na to poszły 2 warstwy maty kokosowej. Na koniec będzie jeszcze worek ze żwirem rzecznym na dociśnięcie ale trzymam go w kastrze na dworze, nalało wody i zamarzł więc dołożę jak odtaje.

dzisiaj zrobione.
W koszu powiercone otwory i podłączone zawór i łącza.

Do skrzynek na piwo(jedna cała i połowa drugiej) zmywaki po 5 sztuk na przegródkę. Przez jedną przechodzi rura zasilająca 50mm. W szparę między skrzynki a obudowę kosza też poszły zmywaki.

Na to poszła warstwa maty kokosowej 1cm. A na to worki z keramzytem w sumie tak około 60litrów.

Następnie 50m pociętego peszela. Najlepiej usiąść przed telewizorem i obejrzeć przy tym ze 2 filmy, trochę czasu zajmuje.

Na to poszły 2 warstwy maty kokosowej. Na koniec będzie jeszcze worek ze żwirem rzecznym na dociśnięcie ale trzymam go w kastrze na dworze, nalało wody i zamarzł więc dołożę jak odtaje.

Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
-
Obejrzałem polecany RwO, ale to co zrobili ci panowie trudno nazwać torfowiskiem. To raczej błotna rabata z roślinnością typowo tropikalną. Całkiem ładna rzecz jak się mieszka na miejscu i ma dużo miejsca na zimowanie bylin ciepłolubnych.
Torfowiska to produkt klimatu zimnego i mokrego; Szkocja, Irlandia, Skandynawia, nasze Pomorze, etc. W ciepłym klimacie torfowisk nie ma! Poza tym nie są to obiekty efektowne, i do ogrodu typowo ozdobnego nie nadają się zupełnie.
Bądźmy szczerzy! Czy ktoś by robił oczko w ogrodzie, gdyby nie piękne kwiaty lilii wodnych i złoto wiosennych kaczeńców i kosaćców bagiennych?
Torfowiska to produkt klimatu zimnego i mokrego; Szkocja, Irlandia, Skandynawia, nasze Pomorze, etc. W ciepłym klimacie torfowisk nie ma! Poza tym nie są to obiekty efektowne, i do ogrodu typowo ozdobnego nie nadają się zupełnie.
Bądźmy szczerzy! Czy ktoś by robił oczko w ogrodzie, gdyby nie piękne kwiaty lilii wodnych i złoto wiosennych kaczeńców i kosaćców bagiennych?
- szkodnikk
- 200p
Film obejrzałem bardziej pod kątem przygotowania podłoża dla roślin torfowisk szczególnie pod kątem kapturnic.
Jak widać zasięg występowania nie leży w rejonach tropikalnych, a niektórych sięga daleko na północ.

Mam w okolicy kilka bagienek-torfowisk gdzie rośnie pełno rosiczki, żurawiny, bagna i całość porośnięta mchem torfowcem.
Myślałem o stworzeniu kompozycji w stylu jak na fotografii.

Jak kapturnice sobie poradzą to będzie super a jak nie to będę miał żurawinę na nalewki.
Jak widać zasięg występowania nie leży w rejonach tropikalnych, a niektórych sięga daleko na północ.

Mam w okolicy kilka bagienek-torfowisk gdzie rośnie pełno rosiczki, żurawiny, bagna i całość porośnięta mchem torfowcem.
Myślałem o stworzeniu kompozycji w stylu jak na fotografii.

Jak kapturnice sobie poradzą to będzie super a jak nie to będę miał żurawinę na nalewki.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
-
Jeśli Floryda i wybrzeże Zatoki Meksykańskiej nie leżą w tropikach, no to nie wiem co leży. Nowy York leży na szerokości geograficznej Madrytu. Wynika z tego jednak, że jest to roślina amerykańska, i w Europie występuje jako zawleczona. Z punktu widzenia estetyki wątpię czy będzie dobrze wyglądała koło żurawiny i bagna. Będzie lepiej wyglądała w otoczeniu innych roślin amerykańskich (funkie). Takie jest moje skromne zdanie.
Melduj jednak jak Ci idzie. Fotografie mile widziane. 

- szkodnikk
- 200p
Trochę się ociepliło więc można było popracować w ogródku.
Torfowisko czy jak je tam zwał zrobione.
Najpierw dołek, a w niego włóknina i folia . Na dno poszły skrzynki do góry nogami z hurtowni owocowo-warzywnej za darmo. Na nie włóknina i torf. Wszystko zalane wodą z oczka. Torf nasiąknął wodą.
Pozostało formowanie kształtu niecki i obsadzanie roślinami.

W związku z chęcią zamontowania filtra postanowiłem wyczyścić z mułu oczko.
Woda wypompowana z jednej części 1000 litrów do pojemnika a reszta na trawnik. Ryby do części z wodą. Po oczyszczeniu woda przepompowana z jednej części do drugiej ile się dało i ryby również przerzucone. Plus takiej budowy jest taki że nie trzeba się specjalnie martwić o ryby i sporo wody pozostaje.
Po oczyszczeniu drugiej części napełnianie.

Filtr wbudowany w skalniak i podpięty do zasilania. Trochę niezbyt jeszcze wygląda jego wkomponowanie. Chyba kupię siatkę maskującą i go przykryję plus jakiś bluszcz posadzony obok.

Torfowisko czy jak je tam zwał zrobione.
Najpierw dołek, a w niego włóknina i folia . Na dno poszły skrzynki do góry nogami z hurtowni owocowo-warzywnej za darmo. Na nie włóknina i torf. Wszystko zalane wodą z oczka. Torf nasiąknął wodą.
Pozostało formowanie kształtu niecki i obsadzanie roślinami.

W związku z chęcią zamontowania filtra postanowiłem wyczyścić z mułu oczko.
Woda wypompowana z jednej części 1000 litrów do pojemnika a reszta na trawnik. Ryby do części z wodą. Po oczyszczeniu woda przepompowana z jednej części do drugiej ile się dało i ryby również przerzucone. Plus takiej budowy jest taki że nie trzeba się specjalnie martwić o ryby i sporo wody pozostaje.
Po oczyszczeniu drugiej części napełnianie.

Filtr wbudowany w skalniak i podpięty do zasilania. Trochę niezbyt jeszcze wygląda jego wkomponowanie. Chyba kupię siatkę maskującą i go przykryję plus jakiś bluszcz posadzony obok.

Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
-
Fajne oczko.
A propos torfowiska.... Po co te skrzynki? Skąd wziąłeś taką ilość wody destylowanej? Bo chyba nie napełniałeś kranówką?!

A propos torfowiska.... Po co te skrzynki? Skąd wziąłeś taką ilość wody destylowanej? Bo chyba nie napełniałeś kranówką?!

- szkodnikk
- 200p
Skrzynki pełnią funkcję stelażu dla torfu nad zbiornikiem wody. Na filmiku był keramzyt, gdzieś widziałem zrobiony z odwróconych doniczek produkcyjnych. Skoro ma być to jest, doczytam jeszcze po co.
Co do wody to tak jak pisałem wypompowana z oczka. Z tego co czytałem dobrze żeby była miękka.
Samego torfu poszło prawie 2 metry sześcienne. Na taką ilość wody destylowanej bym nie wyrobił.
Co do wody to tak jak pisałem wypompowana z oczka. Z tego co czytałem dobrze żeby była miękka.
Samego torfu poszło prawie 2 metry sześcienne. Na taką ilość wody destylowanej bym nie wyrobił.

Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
- szkodnikk
- 200p
Wszystko rośnie.
Dyptam, obuwik, dereń cousa.

Filtr do oczka śmiga dzięki czemu widać dobrze ryby. Lilie wodne trochę na tym tracą bo nie ma już takich ilości nawozu.

W małym oczku bez filtracji trochę zielona woda.

Przy dużym dzięki upałom lawenda szaleje, w weekend trzeba ścinać i suszyć.

Dyptam, obuwik, dereń cousa.

Filtr do oczka śmiga dzięki czemu widać dobrze ryby. Lilie wodne trochę na tym tracą bo nie ma już takich ilości nawozu.

W małym oczku bez filtracji trochę zielona woda.

Przy dużym dzięki upałom lawenda szaleje, w weekend trzeba ścinać i suszyć.

Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Wodę masz bardzo czystą, moja niestety jest w gorszym stanie pomimo że pracują dwa duże filtry. Jakie wkłady masz w filtrach?
- szkodnikk
- 200p
Warstwy filtra jak w poście u samej góry tej strony. Trochę jeszcze wspomagany jest filtrem K-G.
Podniosłem też do góry (postawiłem na doniczce) pompę żeby nie zbierała śmieci , bo czasem złapie jakieś większe resztki i się zapycha mimo obudowy.
Ostatnio czyściłem filtr to się znalazły w nim larwy ochotki, a w strumyku pełno kiełży.
Podniosłem też do góry (postawiłem na doniczce) pompę żeby nie zbierała śmieci , bo czasem złapie jakieś większe resztki i się zapycha mimo obudowy.
Ostatnio czyściłem filtr to się znalazły w nim larwy ochotki, a w strumyku pełno kiełży.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
Pięknie! Marzy mi się takie oczko 

-
Przepiękny ogród i wspaniałe oczko. Mogę tylko skłonić się do ziemi.
Mam pytania. Już ktoś o to pytał ale nie odpowiedziałeś. Chodzi mi o strumyk. Sądząc ze zdjęć przepływ jest spory, więc i pompa musi być spora. Jaka?
Na starej działce miałem malutkie oczko wodne, które rzecz jasna zamarzało do dna. Problem w tym, że chciały w nim zimować żaby, i oczywiście dusiły się. Jak z tym u Ciebie?

Mam pytania. Już ktoś o to pytał ale nie odpowiedziałeś. Chodzi mi o strumyk. Sądząc ze zdjęć przepływ jest spory, więc i pompa musi być spora. Jaka?
Na starej działce miałem malutkie oczko wodne, które rzecz jasna zamarzało do dna. Problem w tym, że chciały w nim zimować żaby, i oczywiście dusiły się. Jak z tym u Ciebie?
- szkodnikk
- 200p
Strumyk początkowo płynie szybko , później jest wodospadzik i wszystko spowalnia na filtrze K-G który przerobiłem z dolnej części strumyka. Pompa w tym roku się wykończyła i wymieniłem na taką samą jak miałem AquaNova 3500, ale mam wrażenie że wydajność spadła. Następną zamówię mocniejszą.
W dużym oczku żaby zimują zagrzebane w mule na dnie bez problemu, w małym jest trochę gorzej bo płytko ale straty niewielkie. Oprócz zielonych mnożą mi się ropuchy i żaby trawne.
W dużym oczku cały czas mam zimą przerębel z napowietrzacza ze względu na ryby więc i płazy korzystają.
W dużym oczku żaby zimują zagrzebane w mule na dnie bez problemu, w małym jest trochę gorzej bo płytko ale straty niewielkie. Oprócz zielonych mnożą mi się ropuchy i żaby trawne.
W dużym oczku cały czas mam zimą przerębel z napowietrzacza ze względu na ryby więc i płazy korzystają.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie