No widzisz, a moje już jest skończone i funkcjonuje doskonale, 6 rok. Zanim je wybudowałam siedziałam na profesjonalnych forach o oczkach i rozmawiałam ze specjalistami. Oni też dobrali mi pompę, po czasie w pełni potwierdzam ich wybór. Magdzie powiedziałam, że mogę polecić dobrą i tanią. Tak jest, ale nie zauważyłam, żebym napisałam JAKĄ. Ale do rzeczy, pompa to jedna, ze składowych rzeczy w oczku, śmiem twierdzić, że nie najważniejsza. Bo najważniejsza jest filtracja, zaczynami od filtra, bo od niego zalezy też dobór pompy. Filtr możemy mieć zwykły, możemy mieć ze złożem ruchomym, albo bębnowy. Do tego możemy dołożyć oczyszczalnię biologiczną, skimmer, lampę uv amalgamową. Osoba którą będzie miała złoże ruchome, filtr 3 komorowy i lampę UV, wyprzedzi o 3 długości osobę z pompą o doskonałym przepływie, ale o kiepskim filtrze. Dlatego za nadużycie uważam, twoje określenie, że mam zle dobraną pompę:-)Senior pisze: W internecie znajdziesz wiele artykułów na temat doboru wydajności pompy:
Nie chce mi się dalej na ten ten temat dyskutować. Tradycyjnie, dziewczyna zapytała, a zamiast odpowiedzi dostała wykłady teoretyczne. Ale tak to już bywa na forach. Tu jestem tylko ze względu na Hoye.
Magda, gdybyś chciała, napiszę Ci na priva, gdzie uzyskasz wszystkie, profesjonalne informacje odnośnie oczka wodnego. Mam też namiary na sklep z artykułami. Duży wybór i dobra jakość, plus profesjonalne doradzctwo
Nie żartuj, że nie wiesz jak duże znaczenie jeżeli chodzi o dobór pompy maja karpie koi:-)))))) Nie mówię o Koi z Castoramy, ale sprowadzonych z Japonii, oryginalnych;-)A, ponieważ mają znaczenie decydujące i wie o tym każdy posiadacz koi-pondu, to o nich wspominam:-) Są potwierdzeniem, jak kwitnienie u Hoi, że oczko działa jak należy w każdym aspekcie.